Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Az összeomlás közelében van egy híd Minnesotában

Vágólapra másolva!
A Blue Earth folyó zúduló vize hatalmas pusztítást végzett a dél-minnesotai gát szélén, amely a múlt héten részben meghibásodott. A közelében található híd óriás veszélyben van, szakértők szerint nem lehet megakadályozni az összeomlását.
Vágólapra másolva!

A hatóságok kedden elismerték, hogy veszélyben van egy híd egy dél-minnesotai gát szélén, ahol a Blue Earth folyó zúduló vize hatalmas pusztítást végzett

 - számolt be róla az AP

A szerkezet olyan rossz állapotban van, hogy a tisztviselők szerint nem lehet vele mit tenni. Az összeomlás egyre közelebb van, miután napokig heves esőzések és áradások voltak a területen és a vízszint drámaian megemelkedett. A híd nagyjából 40 éves, azon keresztül mennek be a helyiek a városokba. A hatóságok folyamatosan figyelik a gátat, mint mondták, a hömpölygő folyó drasztikus változásokat okozott a területen rövid idő alatt.  

Az árvíz egy új csatornát hozott létre a gát körül, kidöntött oszlopokat, egy házat és egy boltot is tönkretett.

 A folyó nagy mennyiségű hordalékot mosott el, instabilitást okozva a híd tartópillérein. Bonyolítja a helyzetet, hogy vasárnap hatalmas fákat sodort el a folyó, azok közül néhány a hídnak ütközött, a mólóknál megakadt. Senki nem kockáztatja az életét azzal, hogy eltávolítsa a fákat.  

Az áradások több millió dolláros kárt okoztak a hidakban, házakban és utakon Minnesotában, Iowában, Nebraskában és Dél-Dakotában is. 

Egy óriás konténerszállító március 26-án a kora hajnali órákban teljes rakománnyal a fedélzetén a kikötőből való kihajózás után irányíthatatlanná vált, és a Patapsco-folyó torkolatában álló acélszerkezetű híd pillérjének csapódott. A több ezer tonna súlyú építmény pillanatok alatt összeomlott, részben a hajó fedélzetére. A több héten keresztül zajló mentési munkálatok eredményeként, a hajót fogva tartó acélszerkezetet május 20-án sikerült eltávolítani, ami után a hajót visszavontatták kisebb javításokra a kikötőbe. 

A katasztrófában a hídon dolgozó karbantartó munkások közül 6-an meghaltak, mindegyikük holttestét a vízből emelték ki, volt, akinek a maradványait csak hetekkel később találták meg.

A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre, amelynek a feladata, hogy megvizsgálja a hasonló, kikötői bejáratok felett ívelő hidak stabilitását, és azt, hogy azok miként reagálnának egy olyan becsapódásra, mint, ami a Francis Scott Key híd végét okozta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről