Földcsuszamlás volt egy illegális indonéziai aranybányában, 23-an meghaltak

Vágólapra másolva!
A mentőalakulatok több tonna sár és törmelék között több tucat eltűnt ember után kutattak, miután az indonéziai Sulawesi szigetén, egy illegális aranybánya területen földcsuszamlás történt, amely legalább 23 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Több száz helyi lakos kutatott aranyszemek után vasárnap az indonéziai Bone Bolango faluban, amikor több tonna sár zúdult le a környező dombokról, és betemette a munkások ideiglenes táborát. A mentők kedden több holttestet is találtak a faluban, ahol az aranybánya található. 

A tisztviselők szerint 66 falubelinek sikerült megmenekülnie a földcsuszamlás elől, 23-at a mentők élve húztak ki a romok alól, és eddig 23 holttestet találtak, köztük három nőt és egy négyéves kisfiút. 

Mintegy 35 embert jelenleg is eltűntként tartanak nyilván.

Egy mentőcsapat tagjai visznek egy földcsuszamlásban meghalt áldozatot Tulabolo faluban
Fotó: AFP / DIDOT / AFP

Abdul Muhari, a Nemzeti Katasztrófavédelmi Ügynökség szóvivője elmondta, hogy a hegyvidéki körzetet sújtó özönvízszerű esőzések földcsuszamlást váltottak ki, és áttörtek egy gátat, ami Bone Bolango faluban áradásokat okozott. 

A hatóságok több mint 200 mentőalakulatot küldtek ki a halottak és eltűntek felkutatására. A mentőakciót az instabil talaj és a zord, erdős terep nehezítette.

Mivel sokan eltűntek, és néhány távoli terület még mindig elérhetetlen, a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog

- mondta egy tisztviselő.

Mentők keresik az eltűnt embereket a földcsuszamlás helyszínén
Fotó: AFP / Handout / National Search and Rescue Agency (BASARNAS) / AFP

A szezonális monszunesőzések földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okoznak Indonéziában, a több mint 17 000 szigetből álló szigetvilágban, ahol emberek milliói élnek hegyvidéki területeken vagy árterek közelében.

Májusban legalább 14 ember meghalt, amikor a szakadó eső áradást és földcsuszamlást okozott a dél-szulawesi Luwu körzetben. Több mint 1000 házat érintett az áradás. Márciusban az özönvízszerű esőzések hirtelen áradásokat és földcsuszamlást váltottak ki az indonéziai Szumátra szigetén, aminek következtében legalább 19 ember meghalt, 7 másik pedig eltűnt. 

A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás következtében az évszakos monszunok Ázsiában intenzívebbé és kevésbé kiszámíthatóvá váltak.

Indonéziában gyakoriak az illegális bányászati tevékenységek is, amelyek ezreknek biztosítanak bizonytalan megélhetést, akik olyan körülmények között dolgoznak, ahol nagy a halál kockázata. A földcsuszamlások, árvizek és alagútomlások csak néhány a bányászokat fenyegető veszélyek közül. 

Az aranyérc feldolgozásának nagy része erősen mérgező higanyt és cianidot tartalmaz, és a munkások gyakran nem vagy alig használnak védelmet. Korábban beszámoltunk arról is, hogy illegális aranybányászat miatti higanymérgezést észleltek egy őslakos brazíliai törzsnél is.

Tavaly arról is írtunk, hogy tíz ember meghalt, miután beomlott egy illegális aranybánya a dél-amerikai Surinaméban. A bányászok engedély nélkül ástak alagutakat, hogy aranyat keressenek. Ez gyakori jelenség Surinaméban.

Az aranybányászat Dél-Afrika gazdaságának is nagyon fontos része, a bányák azonban kifejezetten mélyen vannak és a bányászok biztonsága nem mindig megfelelő. Az illegális kitermelés mindennapos. 

Illegális aranybányászok tucatjai rekedtek a föld alatt egy elhagyatott dél-afrikai aranybányában, Johannesburg közelében is.

Arról is beszámoltunk korábban, hogy ötvenkét bányász meghalt, amikor beomlott egy illegális csádi aranybánya. Illegális aranybánya omlott be Ghánában is, akkor 18 ember halt meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!