Így nyerészkedik a háborún Soros György

Soros
Soros György.
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
Vágólapra másolva!
Soros György túl nagy befolyással bír az ukrán társadalomra. Denis Trubetskoy, az MDR bloggere szerint ez nem tetszik a befolyásos tisztviselőknek. Trubetskoy szerint nemcsak oroszbarát körökben, de a kormánypártból is érik támadások a milliárdost. Sorosék számára tragédia lenne, ha véget érne a háború, mert rengeteg érdekeltségük van Ukrajnában. Sorosék az egyik legnagyobb háborúpárti szereplők az Egyesült Államokban, mivel eddig is hatalmas pénzeket kerestek a konfliktuson.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint Oroszország már évekkel ezelőtt betiltott egy Soros György által alapított jótékonysági szervezetet, mert az veszélyt jelent az állambiztonságra.

Megállapítást nyert, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok és a Nyílt Társadalom Intézet Támogatási Alapítvány tevékenysége veszélyt jelent az Orosz Föderáció alkotmányos rendszerének alapjaira és az állam biztonságára

- állt a közleményben.

A magyar származású Soros már a 2010-es évek közepén sürgette a Nyugatot, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott támogatást, és felvázolta egy 50 milliárd dolláros finanszírozási csomag lépéseit, amelyet szerinte az egyre agresszívabb Oroszországgal szembeni bástyának kell tekinteni. 

-
Soros György
Fotó: AFP / GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Soros György 2014. április 7-én egy véleménycikket jelentetett meg az Open Society Foundations oldalán, melyben arról írt, hogy új Ukrajna születik, melyet nem tud majd legyőzni Oroszország. 

Azóta bizonyítást nyert, hogy Soros György ukrajnai NGO-inak ügyvezetői 2014-ben közreműködhettek Ukrajna oroszbarát – Porosenko előtti – kormányának eltávolításában, és kiszivárgott dokumentumok alapján ezt próbálhatták például titkos megbeszéléseken elősegíteni a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros ukrajnai szervezete, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány (IRF) vezetőinek a találkozóin. 

Ezeken részt vett az amerikai fejlesztési kormányügynökség (USAID) helyi igazgatója, az amerikai nagykövet és ukrán kormánytagok is.

A kezdeti lépések

Egy nemrég előkerült 2004-es interjúban Soros György őszintén elismeri, hogy milliárdokat költött olyan kormányok megbuktatására, amelyek nem tetszenek neki. 

A befektető akkor azt is elmondta, ha fiatal lenne, vélhetően sok pénzt tudna keresni, mert a világgazdaság jelenlegi helyzetében szükség van azokra a képességekre, amelyek neki megvannak.

A Tűzfalcsoport feltérképezte, hogy hol állnak most Soros ukrán befektetései. Meglepő dolgokat találtak: rengeteg pénzt küld Ukrajnába. 

A háború miatt olcsón jut hozzá vállatokhoz, leértékelődtek az ingatlanok is, így ezeket is aprópénzért vásárolja fel.

A háborúpárti milliárdos spekulánsnak mindennél fontosabb Vlagyimir Putyin legyőzése. Semmit nem spórol az ügyben.

Soros György a 2023. február 16-i müncheni biztonsági konferencián is bizonyította háborúpártiságát. Ott arról beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már akkor is egyetértett abban, hogy a háború csak ukrán győzelemmel érhet véget. 

Sorosé az egyik legnagyobb ukrán politikai lap is, és a legnagyobb példányszámú gazdasági magazin is. 

Soros, amikor arról beszél, hogy Ukrajnát minden áron meg kell menteni, akkor nem önzetlenségből teszi, hanem gazdasági érdekből.  

Soros György 2004-ben interjút adott a „Szólás szabadsága” című műsorban Friderikusz Sándornak is.  

Az amerikai üzletembert a tőzsdék uraként mutatták be, és ebben a műsorban Soros olyan dolgokat mondott, amelyeket mostanában a baloldali lapok rendre kinevetnek, vagy tagadnak. 

Ha arról ír valaki, hogy Soros milliárdokat költ arra, hogy kormányokat buktasson meg, akkor azt összeesküvés-elméletek gyártásával vádolják meg. Ebben az interjúban azt is elismerte, hogy aktívan részt vett a Bush-kormány megbuktatásában is. Arról is beszélt, hogy már 2004-ben üzletelt Ukrajnában.  

A műsorvezető kérdésére - „eddig mennyi pénzt költött arra, hogy a Bush-kormányzat megbukjon? Tehát hány millió dollárt?” - azt válaszolta, hogy 12 és fél milliót. 

Ez forintban körülbelül négy milliárd forintot jelent. Ezután azt is kifejtette, hogy évente 450 millió dollárt költ az alapítványára, amely 2004-ben ötven országban volt jelen. 

Lényegében a Soros-hálózat már a kétezres években behálózta a fejlett világ összes országát.

-
Soros György
Fotó: AFP / GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

De miért akarta megbuktatni Busht?

A Republikánus Párt, amelynek az elnökjelöltje volt Bush, nem ápolt jó kapcsolatot Sorossal, így a milliárdos sokkal inkább a demokrata Hillary Clintont támogatta.

A már jól ismert módszert vetette be: civilnek látszó szervezetnek adakozott. 

Ez volt a MoveOn.org, a demokraták egyik legnagyobb adománygyűjtő platformja. Sorosnak az sem tetszett, hogy a Bush kormányzat Izrael-párti.

2007-ben kifejtette, hogy a Bush kormányzat hibát követett el akkor, amikor nem volt hajlandó elismerni egy olyan palesztin kormányt, melyben a Hamász is részt venne. 

A Hamász mellett érvelt akkor, amely több ezer zsidó haláláért felelős, és amely szervezet kegyetlen brutalitással csapott le Izraelre.

A 2004-es beszélgetésben Soros egyéb megállapításokat is tett Ukrajnáról. Amikor Kijevbe látogatott, akkor két diák vízzel kevert ragasztóval öntötte le és azt mondták neki:

Soros tűnj el Ukrajnából, neked itt nem terem babér.

Szerinte ez csak provokáció volt, egyesek azt szerették volna elérni, hogy hagyja ott Ukrajnát, mert ők nem egy nyitott társadalmat akarnak kialakítani. Soros azt is beismerte, hogy őt minden ilyen provokáció csak ösztönöz.

Soros György
Fotó: AFP / Fabrice COFFRINI / AFP

Milyen érdekeltségei vannak Ukrajnában?

Soros 2004-ben még nem tudhatta, hogy az a játék, amit ő és az amerikai pénzügyi körök űznek az Ukrajna vesztét fogja okozni, és előbb utóbb orosz-amerikai érdekellentét közepén találja magát az ország. 

Az oroszpárti ukránokat zavarta, hogy más nemzetiségű (amerikai, német, angol) oligarchák is helyet kérnek maguknak az asztalnál, és egyre nagyobb szeletet akarnak az ukrán piacokból.

Soros sokáig sikeres stratégia mentén működött Ukrajnában, birodalma dollármilliárdokat fektetett be az országban. Mielőtt Ukrajna függetlenné vált volna Oroszországtól egy alapítványt hozott létre Soros Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány néven. Az akkori ukrán vezetés több kedves gesztust tett az álfilantróp irányába, például a legmagasabb állami kitüntetésben részesítették 2015-ben.

Ez az alapítvány az idei évig összesen 365 millió dollárt fektetett be az országba, és saját bevallásuk szerint leginkább a civil társadalmat erősítették.

Ezen felül az összes, itthonról már jól ismert Soros szervezet is megtalálható Ukrajnában (például az Amnesty International Ukraine), amelyek szintén kötődnek pénzügyileg Soroshoz. 

Soros György és alapítványa még aktívabb terjeszkedésbe kezdett Ukrajnában tavaly. Ahogy az oroszok hatoltak előre keleten, úgy hoztak létre irodákat, szervezeteket délen és nyugaton.

A 2004-es interjú történelmi jelentőségű

Megmutatja Soros módszerét, gondolkodását és azt is, hogy mihez vezetnek a szervezkedései. Amióta Soros megjelent Ukrajnában 3 forradalom és egy polgárháború robbant ki. 

Az orosz-ukrán háborúban a politikai vezetésén túl az oligarcháknak is fontos szerep jut.

Soros György
Fotó: AFP / Fabrice COFFRINI / AFP

Így nyerészkedik a háborún

2015-ben például a Soros által létrehozott Ukrán Újjáépítési Alap megvásárolta a legjelentősebb ukrán informatikai céget, a Ciklum holdingot. A cég mind a mai napig működik, és meglepő módon már nem Ukrajnában, hanem az Egyesült királyságban. 

Soros természetesen szorosan figyelemmel kíséri az ukrán fejleményeket, nemcsak helyi alapítványán keresztül, hanem személyesen is.

Tavaly eligazítást tartott Soros György fia az ukrán vezetésnek. Az ukrán gazdaság fejlesztéséről és az újjáépítésről is beszélt az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, Andrij Yermakkal Soros György fia, Alex Soros.

Ugyanebben az évben érdekes módon Soros azt is kijelentette, hogy kész egymilliárd dollárt befektetni Ukrajnában, ha a nyugati országok segítik az ottani magánbefektetéseket, és mielőbb támogatást biztosítanak Ukrajna védelmi iparának.

Soros már 2015-ben tudta, hogy fokozódik a helyzet Ukrajna és Oroszország között és szerette volna ha Ukrajnát minél inkább felfegyverzik, elrettentve Oroszországot egy esetleges támadástól. Ebben az évben vásárolta meg a Dragon Capital New Ukraine Fund (DCNUF) nevű magántőkelapot is, amely nem más mint a Soros Alapkezelő (Soros Fund Management LLC) által kezelt magánbefektetési alap.

Fontos megjegyezni, hogy a dátum az nem véletlen, hiszen 2014-ben zajlott le az Euromajdan, amelynek következtében úgynevezett „nyugatbarát” vezetése lett Ukrajnának.

Amikor Soros György azt mondja, hogy Európának és Amerikának a végsőkig ki kell tartania Ukrajna mellett, akkor leginkább a befektetéseire gondol, hiszen az orosz invázió miatt azok veszélybe kerültek. 

Soros az ukrán ingatlanpiacon is nagyot kaszált

A Dragon Capital 2023-ban ukrán kereskedelmi ingatlanokat vásárolt 10 millió dollár értékben, de 2024-ben is hasonló léptékű portfólióbővítést terveznek. 

A Dragon Capital Ukrajnában 28 kereskedelmi ingatlant kezel, köztük 12 üzletközpontot, hat kiskereskedelmi ingatlant és 10 logisztikai komplexumot, összesen 647 000 négyzetméteren. 

A szervezet vezetője egy kijevi lapnak azt nyilatkozta, hogy nem tervezik a portfólió eladását, épp ellenkezőleg:

Vonzó lehetőségeket keresünk a privatizációban. Folyamatosan fektetünk be új ingatlanokba.

A Dragon Capital azonban nemcsak a privatizáción és a háború nyerészkedik, hanem a médiába is egyre több pénzt fektet. Nemrég megvásárolták a Finance.uaés a Minfin.com.ua üzleti tematikájú újságokat is. 

Soros ukrán médiaportfóliója torzító hatással lehet a piacra, mert a gazdasági lapok jó lehetőséget teremtenek a pénzpiacok befolyásolására.

Szintén Soros befektetési alapjáé lett az egyik legnagyobb ukrán lap, a Ukrainska Pravda ukrán újság is, amelyet 2021-ben adott el Olena Prytula tulajdonos. 

Soros kezében van a két legfontosabb gazdasági szaklap és a legnagyobb elérésű ukrán közéleti lap is. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!