Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Véres leszámolás volt két mexikói drogkartell között

Vágólapra másolva!
Legalább 19 ember, köztük négy guatemalai halt meg Mexikóban két drogkartell összecsapásában a déli Chiapas államban - közölte a biztonsági minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az események múlt pénteken történtek La Concordia városában, néhány órányi autóútra a guatemalai határtól. Az első vizsgálatok szerint "összecsapás" történt a Sinaloa-kartell, valamint a Chiapas- és Guatemala-kartellként azonosított rivális frakció között.

A hatóságok rámutattak, hogy a két bűnözői csoport "a határvidék ellenőrzéséért harcol", és a közlemény szerint megállapítást nyert, hogy az elhunytak közül legalább négynek guatemalai személyi igazolványa volt.

A kartellekkel kapcsolatos erőszakos cselekményeknek mintegy 450 ezer halottja és több mint százezer eltűntje van Mexikóban 2006 óta, amikor Felipe Calderon elnök katonai csapatokat vetett be a kábítószer-kereskedelem ellen. Júniusban a mexikói hatóságok több mint négyezer embert helyeztek el, akik a La Concordiától mintegy száz kilométerre északra fekvő Tula városból menekültek el a szervezett bűnözéssel összefüggő, többnapos erőszakos cselekmények miatt.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen véres leszámolás mexikói drogkartellek között, ugyanis május közepén irtózatos mészárlást végeztek drogbandák. Akkor tizenegyen haltak meg ugyancsak Chiapas államban egy heves lövöldözésben.

A mészárlás akkor a kábítószer- és emberkereskedelem tranzitútvonalán elhelyezkedő Chicomuselo városánál tört ki, és több civil áldozata is volt.

nemzeti gárda mexikó, mexikórendőr,
Hatalmas küzdelmet folytat a mexikói rendőrség a drogbandák ellen
Fotó: Anadolu via AFP

Május második felében elfogták a hírhedt bandavezér, Joaquín 'El Chapo Guzmán, vagyis a Köpcös által alapított Sinaloa kartell egyik veszélyes tagját, aki pénzt és drogot szállított az Egyesült Államokba.

A férfi után több mint két hónapig nyomoztak az amerikai és mexikói hatóságok, majd több mint 100 órás megfigyelés után Burien városában elfogták. 

A kábítószer-kereskedőnél a nyomozók házkutatást tartottak, aminek a során 5000 fentanil tablettát, 10 gramm kokaint, három autót, valamint 182 ezer dollárt, tehát 64 millió forintnak megfelelő készpénzt foglaltak le.

Emellett pedig a kartelltag búvóhelyén három arany kézifegyvert is találtak egy bőröndben.

A Guatemalával határos Chiapas államban a Sinaloa és a Jalisco kartell állandó harcot vív a területekért. A bűnbandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempész útvonalakat, ezért több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről