Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Trump győzelmére készül a NATO?

orosz-ukrán háború
Háború Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
A NATO intézkedéseket készített elő Ukrajna hosszú távú megsegítésére Trump amerikai választási győzelme esetén.
Vágólapra másolva!

Az európai jobboldali pártok pozícióinak erősödése és Donald Trump esetleges győzelme az amerikai elnökválasztás hátterében a NATO-országok számos olyan intézkedést készítettek elő, amelyek célja Ukrajna hosszú távú támogatása. A szövetség egy magas rangú civil tisztviselőt kíván Ukrajnába küldeni, aki a katonai utánpótlás koordinálásáért lesz felelős – írja a The Wall Street Journal.

Emellett a NATO új parancsnokságot kíván létrehozni a németországi Wiesbaden városában, amely koordinálja a katonai felszerelések és fegyverek szállítását, valamint az ukrán fegyveres erők kiképzését.

Az Egyesült Államokból és a szövetség más országaiból mintegy 700 katona vesz részt a NATO "biztonsági és kiképzési segítségnyújtás Ukrajnának” elnevezésű műveletében. Ők veszik át annak a munkának a nagy részét, amelyet az amerikai hadsereg azóta végez, hogy az orosz hadsereg megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját - írta a Meduza.

Az orosz védelmi minisztérium 2024. június 25-én közreadott képén orosz tüzérek 152 milliméteres Mszta-B ágyúval lövik az ukrán állásokat Ukrajnában. 
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Ivo Daalder, az Egyesült Államok korábbi NATO-képviselője kifejtette, hogy ezentúl maga a szövetség lesz felelős az Ukrajnának nyújtott segítségért. 

Tehát ha az Egyesült Államok csökkenti is vagy felfüggeszti ezen támogatásokat, ezek nem tűnnek el

– tette hozzá Daalder.

Az intézkedések kidolgozása hónapokkal ezelőtt kezdődött, azonban nagyobb jelentőséget kaptak, miután Joe Biden elnök gyenge teljesítményt nyújtott a Trumppal folytatott televíziós vitában.

Az ukrán 43. tüzér dandár katonája szivet formáz ujjaival, miközben egysége egy 2SZ7-es Pion önjáró löveggel az orosz állásokat lövi a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Várhatóan a közelgő szövetségi csúcstalálkozón, amelyet július 9-11-én Washingtonban tartanak, új intézkedéseket jelentenek be Ukrajna támogatására.

Az Egyesült Államokban június 27-én zajlott az első vita Joe Biden és Donald Trump között, ahol a jelenlegi elnök kudarcot vallott. A felesége segítette le a lépcsőn is. Ezek után néhány Biden-támogató elismerte, hogy vissza kell vonulnia a választástól, de az elnök hivatala arról számolt be, hogy nem vonul vissza a választási versenyből.

A vita előtt a volt elnök két kulcsfontosságú tanácsadója az ukrajnai háború befejezésének tervét terjesztette elő, amire Trump pozitívan reagált. 

President Joe Biden and Donald Trump hold presidential debate on CNN
Donald Trump és Joe Biden a stúdióban.
Fotó: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP/AFP or licensors

Ez a terv azt feltételezi, hogy Kijevtől megvonja a támogatást Washington, ha nem kezdi meg a béketárgyalásokat Moszkvával. 

Az Egyesült Államok egyúttal figyelmeztetni fogja Oroszországot, hogy a tárgyalás megtagadása az Ukrajna számára nyújtott amerikai támogatás növekedéséhez vezet. A terv szerint a béketárgyalások során a feleknek a „meglévő frontvonalon” alapuló tűzszünetről kell megállapodniuk.

Trump maga is többször kijelentette , hogy ha elnökké választják, „24 órán belül” véget vetne az ukrajnai háborúnak.

U.S. President Joe Biden And U.S. First Lady Jill Biden Deliver Remarks At A Campaign Rally Post-CNN Presidential Debate In Raleigh North Carolina
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Kyle Mazza/NurPhoto

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában.

A svájci békekonferenciának semmi értelme nem volt, Ukrajna még több fegyvert és pénzt kapott, viszont a béke még távolabb került, és egyre félőbb, hogy az oroszok bármelyik pillanatban súlyosan visszavághatnak

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről