Orbán Viktor: Folytatjuk a békemissziót - videó

Orbanviktor, Hszicsinping
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Videót közölt pekingi békemissziójáról Orbán Viktor kormányfő.
Vágólapra másolva!

Folytatjuk a békemissziót. A harmadik állomás: Peking – írta legújabb videójához a közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő. 

 

Kijev és Moszkva után a békemisszió harmadik állomásáról, Pekingből jelentkezett hétfőn Orbán Viktor a közösségi oldalán. 

Most ért véget a találkozó Hszi Csin-ping elnök úrral. A háborúban a végső szót persze a háborúzó felek mondják ki, de döntő befolyása van három világhatalomnak: Kínának, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak. Ők is befolyásolják, hogy mikor lesz vége ennek a háborúnak

 – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: a háborúzó felekkel történt találkozóját követően ezért ment el Pekingbe.

Hszi elnök úrral megvitattuk a kínai béketervet. Kína az egyetlen világhatalom, amely kezdetektől és egyértelműen elkötelezett a béke mellett. Ez fontos Magyarország és fontos az egész az Európai Unió számára

– mondta.

A videóban Orbán hangsúlyozta, a kínai elnök világossá tette, hogy folytatni fogja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseit. 

Nem vagyunk egyedül, mi is folytatni fogjuk a munkát

– zárta szavait a miniszterelnök. 

Hszi: Segítsenek a tárgyalások újraindításában

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a világ vezető hatalmait, hogy segítsék Oroszországot és Ukrajnát a közvetlen párbeszéd és tárgyalások újraindításában – közölte a kínai CCTV-re hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A nemzetközi közösségnek feltételeket kell teremtenie, és segítséget kell nyújtania a két fél számára a közvetlen párbeszéd és tárgyalások folytatásához – mondta Hszi Orbánnak, hozzátéve: 

csak akkor jöhet létre a tűzszünet ebben a konfliktusban, ha az összes nagyhatalom pozitív, nem pedig negatív energiát fejt ki.

A CCTV szerint Orbán méltatta Kína „konstruktív és fontos kezdeményezéseit” a béke elérése érdekében, Pekinget pedig a globális turbulencia közepette stabilizáló erőnek minősítette.

A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját tartják egyébként a héten az amerikai fővárosban. Orbán Viktor Peking után Washingtonba utazott. 

Békemisszió

Mint ismert, egy nappal azután, hogy Orbán Viktor átvette az uniós soros elnökséget, a békemissziója részeként máris Kijevben találkozott az ukrán elnökkel. Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte múlt keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkijtől. Pénteken pedig már Moszkvában egyeztetett a lehetséges béke feltételeiről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A magyar kormányfő az elmúlt hetekben emellett tárgyalásokat folytatott Berlinben, Párizsban, Rómában és Brüsszelben is.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről