Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor új korszak kezdetét jelentette be

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/Bécs, 2024. június 30.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án. Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdõdik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttmûködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövõért címmel.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Azonosító: D_MTI20240321008
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis, korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke egy patrióta manifesztumot fogadott el, mely az első lépés egy új frakció létrehozásához az Európai Parlamentben. A lépésre többek között azért volt szükség, mert a brüsszelita elit ahelyett, hogy követné a választói akaratot, azt megkerülve kijátszotta az európai polgárok akaratát. Az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok győztek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak. – Ilyen elsöprő politikai akaratot még soha sem blokkolt ennyire az autokratikus brüsszeli elit – értékelte az Origo kérdésére ifj. Lominici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tudományos igazgatója a vasárnapi jobboldali bécsi csúcsot. A "Patrióták Európáért" pártszövetségnek már portugál csatlakozója is van.
Vágólapra másolva!

– Orbán Viktor kormányfő egy új korszak kezdetét jelentette be Bécsben. Hogyan lehet értelmezni a kormányfő szavait a sajtótájékoztató során?

A magyar miniszterelnök beszédében rámutatott, hogy 1989-ben, amikor leomlott a berlini fal, elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amely a mostani európai parlamenti választással lezárult. Elmondása szerint az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok győztek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak. 

Orbán Viktor Herbert Kickllel és Andrej Babissal tárgyalt Bécsben
Orbán Viktor Herbert Kickllel és Andrej Babissal tárgyalt Bécsben
Fotó: MTI

Ugyanakkor ilyen elsöprő politikai akaratot még soha sem blokkolt ennyire egy autokratikus jellemzőket mutató brüsszeli elit, még soha ilyen mértékben nem hagyták figyelmen kívül az emberek akaratát az Unióban és leginkább még soha nem volt ennyire egysíkú, kategorikus és a transzatlanti szempontokat illetően konformista a brüsszeli bürokrácia.

Amely folyamatnak most részesei vagyunk, az nemcsak egyes intézmények beolvasztását jelenti politikai és ideológiai értelemben, hanem valamennyi intézmény függetlenségének is a felfüggesztését az EP-től az Unió bíróságáig, amely sajnálatos módon szintén elveszítette szakmai intaktságát és integritását.

– Az új frakció hogyan tudja elérni a változást a teljesen baloldalivá tolódott EU-ban? Milyen mértékben változtatja meg a politikai felállást az új tömörülés?

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát. Ez egybeesik Magyarország érdekeivel, hiszen az európai helyzet világos, az európai politikát meg kell változtatni, Európában változás kell - mutatott rá a miniszterelnök. 

Andrej Babis az új európai politikai tömörülés megalakításáról Orbán Viktorral és Herbert Kickllel tartott sajtótájékoztatót
Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Jelenleg 7 képviselőcsoport működik az Európai Parlamentben, a Patrióták Európáért lehet tehát a nyolcadik. Érdekes olvasni, hogy milyen lelkesedéssel számol be az EP saját honlapján a képviselőcsoportokról, melyek “nélkülözhetetlenek” és a frakciók “befolyását mutatja az a tény, hogy ők javasolnak jelöltet minden fontos posztra, beleértve az EP-elnöki, alelnöki, a szakbizottsági elnöki és a questori tisztséget.” A Parlament demokratikus jellegének a tesztje lesz, hogy a Patrióták vonatkozásában érvényesül-e a kettős mércén alapuló szemléletmód.

– Milyen lehetőségeik lesznek, kik csatlakozhatnak az új frakcióhoz?

A három alapító párt vezetői miután aláírták a "Patrióta kiáltvány az európai jövőért" című manifesztumot, amely a szövetség és a megalakítandó politikai csoport alapját képezi, felkértek minden olyan hazafias erőt, amely egyetért a kiáltványban foglaltaknak, hogy az EU Parlament 2024. július 16-i megalakulásáig csatlakozzanak az új frakcióhoz. Sajtóhírek szerint már olasz, portugál, holland, lengyel és bolgár párt is jelezte csatlakozási szándékát, amely garantálja, hogy az a kívánalom, hogy 7 országból 23 tagja legyen egy frakciónak nemhogy teljesülni fog, hanem további jelentős bővülésre is lehet számítani. 

A szuverenista erők olyan politikai formációt hoznak létre, amely „hasítani fog” és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz 

– mondta a magyar kormányfő, aki arra számít, hogy ez napokon belül be fog következni, és utána a „határ a csillagos ég”.

– Hogy tudják megteremteni a jobboldali egységfrontot annak érdekében, hogy a kontinenst kihúzzák a sorozatos válságokból?

A magyar kormányfő beszédében aláhúzta, hogy az európai gazdaság válságban van, a súlya csökken, a terrorveszély és a migráció pedig állandósult az Unióban. A szomszédunkban van egy háború, aminek a kitörését nem tudták megakadályozni, a kitörése után pedig nem tudták elszigetelni. A külső rossz körülmények mellett ehhez a válsághoz a mostani brüsszeli elit hibás, rossz politikai döntései is hozzájárultak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével (j) tárgyal, balról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b2) és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Fidesz alelnöke (b) Bécsben, 2024. június 30-án

Jól látható, hogy egyes háborúpárti politikai megfontolások fontosabbak Brüsszelben, mint a béke, a biztonság és a polgárok jóléte. Kétélű kard a szankciós politika, és mindkettő fontos eret vághat. Egyrészről nőnek a megélhetés költségei, szűkülnek az emberek lehetőségei, csökken a gazdasági versenyképesség. A szankció innen nézve az Európai Uniót, annak tagállamait és az itt élő polgárokat sújtja.

 Ennek a kérdésnek a megválaszolása során azt kellett felismerni, hogy a vezetők immáron nem a „vezetett” polgárok, hanem a saját érdekeiket tartják szem előtt.  Ebben a helyzetben az a kötelességük, hogy érvényt szerezzenek a választópolgárok akaratának. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt és a legerősebb magyar párt vállalják a felelősséget, hogy elindítják ezt az új platformot és frakciót.

– Az új tömörülés hogyan tudja biztosítani a választói akaratot, ahogy a kormányfő azt jelezte?

A háborús eszkaláció árnyékában élünk - fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: az európai emberek három dolgot akarnak, békét, rendet és fejlődést. Amit a mostani brüsszeli elittől kapnak, az a háború, a migráció és a stagnálás. 

Nyilvánvaló hazugság lenne azt állítani, hogy Brüsszel vezetői nem ismerik a polgáraik céljait és érdekeit, amikor korábban őket pont azok a polgárok választották meg saját vezetőjüknek. Tekintve, hogy a tagállami és egyben európai polgárok érdekei ismertek, nehéz lehet azokat letagadni, és minden ezzel szembeni döntés vagy tevékenység a népképviselet meggyalázása, amivel szemben a Patrióták Európáért mostantól új, versenyképes és megbízható alternatívát kínál.

 

A "Patrióták Európáért" pártszövetségnek már portugál csatlakozója is van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről