A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az amerikaiak többsége már november előtt szavazhat

Vágólapra másolva!
A Fox News azt írja, hogy az amerikai választások napja gyorsan közeledik, az amerikaiak többsége azonban már november 5. előtt leadhatja szavazatát. A portál emlékeztet: a választások napjáig, november 5-ig, keddig 87 nap van hátra, de ha az amerikaiak úgy szavaznak, mint az elmúlt két választási ciklusban, akkor a legtöbben már a nagy nap előtt leadják szavazatukat.
Vágólapra másolva!

A Fox News összeállítása szerint a szavazásra jogosultak számára már szeptember 6-án megkezdődik az előrehozott szavazás, és hét csatatérállam még ugyanebben a hónapban kiküldi a szavazólapokat is a választópolgároknak. A portál szerint a következő néhány hónap így kevésbé a választások napjáig tartó visszaszámlálás, mint inkább a "választási szezon" kezdete lesz.

Korábban szavazhatnak bizonyos emberek

Az amerikai államokban már régóta lehetővé teszik, hogy sok amerikai, például a hadsereg tagjai vagy a beteg emberek korábban szavazhassanak. Egyes államokban szinte minden szavazó levélben szavaz. A Fox News szerint sok állam 2020-ban kiterjesztette a választási jogosultságot, amikor a COVID-19 világjárvány miatt kockázatosabbá vált a személyes szavazás. Abban az évben a Fox News Voter Analysis című elemzése szerint a választók 71%-a adta le szavazatát a választás napja előtt, 30%-uk személyesen, 41%-uk pedig levélben szavazott.

Az idő előtti szavazás a félidős választásokon is népszerű maradt, a választók 57%-a adta le szavazatát a választás napja előtt.

szavazás, választás, amerika, usa, trump, vote
A korai szavazók a michigani Ferndale-ben adták le szavazataikat
Fotó: Nic Antaya/Bloomberg via Getty Images

Biztonságos a korábbi szavazás

A portál azt is írja, hogy a választási tisztviselők hangsúlyozzák, hogy a korai szavazás biztonságos. A 2020-as választások után indított újraszámlálások, vizsgálatok és perek nem mutattak ki széles körű csalásra vagy korrupcióra utaló jeleket. 

A választás napja előtt többféleképpen is lehet szavazni:

  • Az első a személyesen történő előrehozott szavazás, amikor a választópolgár a választások napja előtt személyesen leadja szavazatát egy szavazóközpontban.
  • A második lehetőség a levélben történő szavazás, amelynek folyamata és jogosultsága államonként eltérő. Nyolc államban főként levélben szavaznak, köztük Kaliforniában, Coloradóban, Nevadában és Utahban. A regisztrált szavazók megkapják a szavazólapokat, és visszaküldik azokat.

A Fox News szerint a legtöbb államban bármely regisztrált választópolgár kérheti és visszaküldheti a levélszavazatot. Ezt levélszavazásnak vagy néha levélben történő szavazásnak is nevezik. Államtól függően a választók postai úton, egy bedobóhelyre és/vagy egy olyan irodába vagy létesítménybe küldhetik vissza a szavazólapot, amely elfogadja a levélszavazatokat.

Van, ahol novemberig nem bontják fel a szavazatokat

14 államban a szavazóknak meg kell indokolniuk, hogy levélben szavazhassanak, például betegség, életkor, munkaidő jogcímen, vagy ha a választópolgár a választás napján nem tartózkodik a lakóhelyén. Az államok különböző időpontokban dolgozzák fel a szavazólapokat. 

Néhány államban csak a választás éjszakáján kezdik meg a szavazatok összeszámlálását, ami késlelteti az eredmények közzétételét.

A szavazás szeptember 6-án kezdődik Észak-Karolinában, és még hét másik államban is ebben a hónapban indul a szavazás. Az előrehozott szavazás időpontjainak listája csak tájékoztató jellegű. A választójogosultsággal, a folyamatokkal és a határidőkkel kapcsolatos átfogó és naprakész információk a Vote.gov weboldalon megtalálhatóak.

Az első szavazók, akiknek levélszavazatot küldenek, Észak-Karolinában lesznek, amely szeptember 6-án kezdi meg a szavazólapok postázását a választásra jogosultak számára. Ugyanebben a hónapban további hét államban, köztük Pennsylvaniában, Georgiában, Wisconsinban, Michiganben és Nevadában is megkezdődik az előrehozott szavazás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!