A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

12 év börtönre ítéltek egy orosz nőt, aki húszezer forintnyi dollárt adományozott Ukrajnának

Vágólapra másolva!
Egy orosz bíróság 12 év börtönbüntetésre ítélte Ksenia Karelina amatőr balerinát, mert 51 dollárt, azaz kicsit több mint 18.000 forintot adományozott egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek. Az oroszok ezt hazaárulásnak minősítették.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és orosz állampolgárságú Karelina a múlt héten bűnösnek vallotta magát egy zárt ajtók mögött lezajlott tárgyalás után, olvasható a BBC-n megjelent cikkben. 

Los Angelesben élt, és 2021-ben amerikai állampolgár lett. Tavaly januárban egy családlátogatás során tartóztatták le Jekatyerinburgban, körülbelül 1600 kilométerre  keletre Moszkvától.

Az ügyészek 15 év börtönt kértek, végül 12 éve börtönre ítélték a nőt. A jekatyerinburgi bíróság bűnösnek találta hazaárulásban, és börtönbüntetésre ítélte egy általános rendszerű büntetés-végrehajtási telepen.

Karelinát azzal vádolta meg az orosz FSZB biztonsági szolgálata, hogy pénzt gyűjtött egy ukrán szervezet számára, amely fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek. Orosz emberi jogi aktivisták szerint egyetlen 51,80 dolláros átutalás történt 2022. február 22-én, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió első napján.

A Razom nevű jótékonysági szervezet azt mondta, hogy "megdöbbentő" a balerina letartóztatása.

Júniusban ugyanabban a bíróságon folyt a tárgyalás, ahol Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riporteréé is, őt kémkedésért börtönöztek be, de a hónap elején szabadult az Egyesült Államokkal és más országokkal folytatott fogolycsere részeként.

Barátja, Chris van Heerden bokszoló a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a tárgyalás felkavaró és idegtépő volt.

A Meduza nevű honlap összeállított egy listát azokról a szavakról és kifejezésekről, amelyek tiltottak Oroszországban, és emiatt börtönbüntetés is jár értük.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!