Az Északi Áramlat felrobbantója a menekülése előtt még meglátogathatta barátait Berlinben

Vágólapra másolva!
A Spiegel, a ZDF és a dán DR közös nyomozásaiból kiderült, hogy Volodimir Z. a balti-tengeri orosz gázvezetékek elleni 2022. őszi támadások után többször is Németországba utazott. A Die Welt szerint a feltételezett elkövető utoljára május végén utazott át Németországon, néhány nappal azelőtt, hogy a német főügyész elfogatóparancsot adott volna ki ellene.
Vágólapra másolva!

A lap szerint

az ukrán férfi Dániából Németországon keresztül utazott el Lengyelországba, hogy még útba ejthesse és meglátogathassa feleségének egyik rokonát Berlinben. 

Ezen állítást megerősítik a Spiegel, a ZDF és a DR tulajdonába jutott utazási adatok Volodimir Z.-ről.

A lap úgy tudja, a férfi felesége egy héttel azután, hogy június 21-én Lengyelországban elfogatóparancsot adtak ki férje ellen, lemondott egy Dániába tartó utat is. 

Majd nem sokkal később Volodimir Z. Ukrajnába utazott, így a lengyel hatóságok már nem tudták végrehajtani a vele szemben kiadott európai elfogatóparancsot. Olyan információk is napvilágot láttak, hogy állítólag a lengyel hatóságok előre figyelmeztették Z.-t a közelgő letartóztatásra, így a férfi időben el tudta hagyni az országot. 

A Die Welt arról ír, hogy Volodimir Z. menekülési útvonalából arra is lehet következtetni, hogy az egész kimenekítésben az ukrán hatóságok is nyakig benne voltak. Úgy fogalmaznak, hogy a robbantó

július 6-án lépte át a lengyel-ukrán határt egy diplomáciai rendszámú autóval, mely állítólag a varsói ukrán nagykövetséghez tartozik.

Mint ismert, a lengyel hatóságok fontos bizonyítékokat rejtettek el az európai nyomozók elől az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban. A nyomozók megjegyezték, hogy

a lengyeleknek rendkívül sokáig tartott, hogy válaszoljanak a megkeresésekre, és kulcsfontosságú bizonyítékokat hallgattak el a szabotőrök országon belüli mozgásáról.

Ahogy korábban az Origo megírta, a Wall Street Journal nyilvánosságra hozott egy jelentést, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eredetileg jóváhagyta az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának tervét, de később leállította azt, miután a CIA figyelmeztette az akció kockázataira. A Tűzfalcsoport megírta, hogy a terv májusban született meg, és nagyjából 300 000 dollárba került. Egy kis charterjachtot béreltek Rostockban, Németországban, hatfős ukrán legénységgel, akik az akciót végrehajtották. Az akcióban tapasztalt különleges műveleti tisztek és egy volt hírszerző, Roman Cservinszkij is részt vett​.

Az akció során búvárok erős robbanóanyagot helyeztek el a gázvezetékeken, és időzített detonátorokkal robbantották fel azokat a mélyben​. A jelentés megerősíti, hogy a német nyomozók most Zaluzsnij szerepére fókuszálnak.

Tóth Máté, a Patrióta nevű Youtube-csatorna A szakértő! házigazdája minden részletre kiterjedően elmagyarázta egyik videójában, mi történt azon az emlékezetes napon a Balti-tengeren. 

A terrortámadást követően Oroszország hivatalosan is panaszt tett Németországnál az Északi Áramlat kivizsgálása ügyében, ezzel egyidőben pedig tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy Berlin teljesítse nemzetközi kötelezettségeit a terrorizmus elleni küzdelem terén.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!