A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Betilthatják ezeket a gyógynövényeket az Európai Unióban

Vágólapra másolva!
Az uniós országok élelmiszerbiztonsági ügynökségei javasolják 13 féle hatóanyag jogi szabályozását az Európai Bizottságnak.
Vágólapra másolva!

Két hónapja az EU tagállamainak szakértői egy ajánlást adtak ki, amely bizonyos anyagok étrend-kiegészítőkben való alkalmazásának korlátozására vonatkozik. A javaslat szerint 13 összetevőt – a kumarint (növényi készítményekben), kurkumint (kurkumakészítményekben), közönséges orbáncfüvet, teafaolajat (Melaleuca illóolaj), melatonint, piperint, p-szinefrint (citruskészítményekben), triptofánt, poloskavészt, macát, indiai szent bazsalikomot, királydinnyét és ashwagandhát – korlátozni vagy tiltani kellene. 

Az ajánlás nem jelent azonnali tiltást: 

ez csupán azt jelenti, hogy az egyes országok élelmiszerbiztonsági hatóságai az Európai Bizottság számára javasolják ezen 13 anyag jogi szabályozását. Még ha az EU el is fogadja a javaslatokat, nem azonnali tiltásról van szó, hanem szigorúbb szabályozás bevezetéséről 

– írja a Magyar Nemzet. Az ajánlás segíthet csökkenteni azoknak az étrend-kiegészítőknek a számát, amelyek potenciálisan egészségkárosítóak, bár a szakértők számára egyik anyag sem volt meglepő. A kiválasztott 13 anyag többike már így is feketelistán volt.

Fotó: Magyar Nemzet

Leggyakoribb összetevők

A teafaolaj, bár külsőleg hatékony, nem javasolt belső használatra élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként, akárcsak az aloe vera. A gyógyszerészek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a kurkumát tartalmazó termékek megváltoztathatják bizonyos gyógyszerek hatását, ami egészségügyi kockázatot jelenthet, ha a fogyasztók nincsenek tisztában ezzel.

Magyarországon a gyógyszerhatóság nem vizsgálja be az étrend-kiegészítőket a forgalomba hozatal előtt, de a forgalmazóknak bejelentési kötelezettségük van. Az NNGYK (korábban OGYÉI) 2004 óta vezet listát a bejelentett étrend-kiegészítőkről és az eltiltott készítményekről. A 13 kérdéses anyag közül a kurkuma/kurkumin a leggyakrabban szerepel a bejelentett termékek között, 430 esetben a 28 879 termékből. A maca és az ashwagandha szintén gyakori összetevők, előbbi közel 150, utóbbi közel 120 készítményben található meg.

Korábban arról is írtunk, hogy több egészségi probléma kezelésében segíthet egy népszerű fűszernövény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!