A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Algéria próbálja elnyomni a kritikus hangokat és jogi lépéseket helyeztek kilátásba mindenkivel szemben, aki kétségbe vonja versenyzőjük, Imane Helif nőiségét, akinek X- és Y-kromoszómái vannak. A sajtóértesülések szerint Hámori Luca ellen már panaszt is tettek.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy 46 másodperc után adta fel a küzdelmet az algériai bokszoló, Imane Helif ellen az olasz sportolónő, akinek még mindig fájdalmai vannak.

A Reuters jelentése szerint az Algériai Olimpiai Szövetség egy beadványt nyújtott be a NOB-hoz, azt állítva, hogy Hámori Luca erkölcstelen lejárató kampányt folytatott Helif ellen, aki a közösségi médiában férfinak nevezte az algériai bokszolót - írja a Magyar Nemzet.

Iman Helif egyhangú pontozással legyőzte a hősiesen küzdő Hámori Lucát
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Hámori pénteken próbálta tisztázni álláspontját egy TikTok-videóban, amely azonban hamar eltűnt. Nem világos, pontosan melyik kijelentését kifogásolják az algírok, de Hámori bejegyzéseiben kifejtette, hogy bár 

nem tartja igazságosnak, hogy Helif a női mezőnyben indul, nem tud ezen változtatni, és csak a győzelemre koncentrál.

Az Algériai Olimpiai Bizottság több közleményben is támogatásáról biztosította Helifet, és jogi lépésekkel fenyegetett meg mindenkit, aki részt vett a sportoló elleni kampányban. A NOB elnöke, Thomas Bach szerint Helif egyértelműen megfelel a „női kategória” kritériumainak, így nincs probléma az indulásával. Az orosz irányítású Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) korábban nem engedte Helifet indulni a női világbajnokságon a magas tesztoszteronszintje miatt, de a NOB, amely a párizsi olimpia ökölvívó versenyeinek szervezését átvette, jóváhagyta a részvételét. Bár az algériai versenyzőt tesztoszteronszintje a férfiakét nem éri el, de a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!