A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNVadnai Jonatán
12:20VitorlázásFérfi egyes jolle
HUNMagyarország
14:30VívásHungary-Italy
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Több százan menekültek el a drogkartelek elől Mexikóban

Vágólapra másolva!
Több száz mexikói kényszerült arra július óta, hogy a drogkartellek "kényszertoborzásának" veszélye miatt a szomszédos Guatemalában keressenek menedéket - közölte pénteken a mexikói külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

 Alicia Barcena sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ország legdélibb államában, Chiapasban található Amatenango városából július 23-a óta mintegy négyszáz ember menekült el. Ezeknek az embereknek a mintegy fele még mindig a guatemalai Cuilco településen tartózkodik.

Elmondása szerint a helyi családokat az aggasztja a legjobban, hogy 

a bűnözői csoportok elkezdtek fiatalokat toborozni. Hozzátette, ezek az erőszakos toborzási kísérletek a két fegyveres banda közötti "folyamatos összecsapások" keretében történtek.

Los Zetas, mexikói bűnszövetkezet, egyik legveszélyesebb mexikói drogkartell
Fotó: AFP / A Mexican Federal Police stands guard as embers of drug gang "Los Zetas" Margarito Mendoza and Carmen Zuniga are shown to the press in Mexico City on October 22, 2010. During their arrest, in the municipality of Cardenas, state of Tabasco, 73 high-powered weapons, 12 grenades, 2275 bullets and 2 kilos of cocaine were seized. AFP PHOTO/Luis Acosta (Photo by LUIS ACOSTA / AFP)

Chiapas államban a Jalisco Nueva Generación és a Sinaloa kartell, Mexikó két legnagyobb bűnszövetkezete közötti rivalizálás miatt fokozódott az erőszak. Június végén legalább 19 ember vesztette életét ebben az államban a kartellek közötti összecsapások során.

A kartellekkel kapcsolatos erőszaknak Mexikóban 2006 óta mintegy 450 ezer halottja és több mint százezer eltűntje van.

 Tizennyolc éve Felipe Calderon akkori mexikói elnök (2006-2012) a hadsereget vetette be a kábítószer-kereskedelem leküzdése érdekében.

A kartellekkel kapcsolatos erőszakos cselekményeknek mintegy 450 ezer halottja és több mint százezer eltűntje van Mexikóban 2006 óta, amikor Felipe Calderon elnök katonai csapatokat vetett be a kábítószer-kereskedelem ellen. Júniusban a mexikói hatóságok több mint négyezer embert helyeztek el, akik a La Concordiától mintegy száz kilométerre északra fekvő Tula városból menekültek el a szervezett bűnözéssel összefüggő, többnapos erőszakos cselekmények miatt.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen véres leszámolás mexikói drogkartellek között, ugyanis május közepén irtózatos mészárlást végeztek drogbandák. Akkor tizenegyen haltak meg ugyancsak Chiapas államban egy heves lövöldözésben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!