A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNVadnai Jonatán
12:20VitorlázásFérfi egyes jolle
HUNMagyarország
14:30VívásHungary-Italy
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Váratlan sajtótájékoztatót hívott össze Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki Imane Helif és Lin Ju Ting esetével kapcsolatban érezte úgy, hogy meg kell szólalnia.

Thomas Bach, a NOB elnöke arról beszélt, hogy a két sportoló egyértelműen megfelel a „nő definíciójának”, így ő nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy a két sportoló ott van a női mezőnyben az olimpián,

 akkor sem, ha 2023-ban mindkettőjüket kizárták a világbajnokságról, mert a tesztoszteronszintjük a megengedettnél magasabb van,

 és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) elnöke szerint 

a Hámori Luca ellen készülő Helifnek a férfiakra jellemző XY-kromoszómája van.

Mindkét sportoló győzött az első meccsén, Helif az olasz Angela Carini ellen bokszolt, de az olasz 46 másodperc után feladta a meccset, a negyeddöntőben pedig Hámori Luca vár majd az algériaira.

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Imane Helif szereplése óriási botrányt okozott, ami lassan maga alá gyűri az egész NOB-ot
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

„Női ökölvívásról beszélünk. Van két bokszolónk, akik nőkként születtek, nőkként nőttek fel, nőkként élnek, női útlevéllel rendelkeznek és nőkként versenyeznek. Ez a nő egyértelmű meghatározása. Soha nem volt kétséges, hogy ők nők” – mondta Bach, aki szerint azt látják, hogy egyesek újra akarják gondolni, ki is a nő valójában. „Csak arra tudom őket kérni, hogy álljanak elő egy tudományos alapokon nyugvó új definícióval arra vonatkozóan, hogy ki a nő, és hogyan lehet, hogy valaki, aki nőként született, nevelkedett, és nőként versenyzett, ne minősüljön nőnek. Ha előállnak valamivel, készek vagyunk megvizsgálni, de nem veszünk részt egy politikailag motivált kultúrharcban” – mondta Bach.

Az IBA, amely orosz vezetése miatt is gyakorlatilag háborúban áll a NOB-bal, nem szolgált egyértelmű részletekkel, csak annyit mondott, hogy 

mindketten megbuktak a nemi teszteken, amelyeket az aggályok felmerülése után végeztek el.

Bach később bakizott is egyet, mert azt mondta, nem DSD-ügyről van szó, pedig állítólag egy későbbi javítás szerint azt akarta mondani, hogy nem transzügyről van szó. A DSD egy ritka állapot, amit általában születéskor diagnosztizálnak, amikor a csecsemő nemi szervei nem feltétlenül nyilvánvalóak. Egyesek női nemi szervekkel születhetnek, de férfi XY-kromoszómával, valamint rejtett herékkel rendelkeznek.

„Itt arról van szó, hogy egy nő részt vesz egy női versenyen” - mondta Bach. „Azt hiszem, ezt már sokszor elmagyaráztam. Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy tisztelje ezeket a nőket. Tiszteljék őket nőkként, tiszteljék őket emberi lényekként.”

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!