Megölt egy újságírót Joe Biden és Kamala Harris párttársa

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta Robert Telles amerikai demokrata politikust a nevadai Las Vegas bírósága, helyi idő szerint szerdán, a politikus kétes ügyeiről leleplező cikkeket író oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

Jeff German oknyomozó újságírót 2022 szeptemberében ölték meg késsel lakásának közelében Las Vegasban. A férfi a Las Vegas Review Journal munkatársa volt, és leleplező cikkek sorozatát jelentette meg Robert Telles kétes ügyleteiről. Munkahelyének közlése szerint meggyilkolása előtt is a politikussal összefüggésben álló riporton dolgozott.

A bírósági tárgyalás során az esküdtszék megállapította, hogy Telles szándékosan, előre megfontolt szándékkal követte el a gyilkosságot, és "lesben várt" a 69 éves újságíróra, majd késsel halálosan megsebesítette a lakása előtt. Az illetékes Las Vegas-i büntető törvényszék ítélete szerint legalább 20 évet kell rácsok mögött töltenie, mielőtt feltételesen szabadlábra kerülhet.

Egy újságíró életével fizetett azért, mert megírt egy olyan történetet - illetve történetek sorozatát -, amely egy hivatalából távozó politikusnak nem tetszett"

- mondta Christopher Hamner állami ügyész a tárgyalás záró vádbeszédében.

Az ügyészség bizonyítékai között szerepelt a meggyilkolt újságíró körmei alatt talált, Tellesével egyező DNS-minta, továbbá az elkövető autójáról készült videofelvétel is - az autó tulajdonosa Telles felesége volt.

Robert Tellest bevezették a tárgyalóterembe 2022. szeptember 20-án, ahol vádat emeltek ellene Jeff German oknyomozó riporter meggyilkolásával kapcsolatban
Fotó: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Robert Telles azt mondta, hogy a gyilkosságot megpróbálták rákenni, miközben valójában ő is megpróbált leleplezni egy kenőpénzekkel kapcsolatos ügyletet. Ügyvédje, Robert Draskovich védence ártatlanságát hangoztatva és Telles büntetlen előéletére hivatkozva a politikus feltételes szabadlábra helyezését kérte az esküdtszéktől.

Jeffet azért ölték meg, mert olyan munkát végzett, amelyet büszkén felvállalt: riportjainak köszönhetően felelősségre vontak egy megválasztott tisztségviselőt helytelen viselkedése miatt, és írásával felhatalmazta a választókat arra, hogy mást válasszanak a munkára" 

- nyilatkozott a meggyilkolt újságíróról Glenn Cook, a Las Vegas Review Journal vezető szerkesztője. Sok országban elsiklanak az újságírók meggyilkolása felett, de nem Las Vegasban - tette hozzá.

Jeff German 2022 tavaszában cikket írt a Robert Telles hivatalában uralkodó ellenséges hangulatról, és ezután a politikust nem jelölték újra a posztra. A lap szerint az újságíró még a gyilkosság előtti napokban is a megyei elöljáró sztoriján dolgozott, közérdekű adatigénylést adott be, hogy megkapja Telles és három további tisztségviselő üzenetváltását.

Jeff German évtizedeken át tudósított a Nevada államban zajló korrupcióról és a szervezett bűnözésről. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szervezet jelentése szerint ő volt a 2022-ben meggyilkolt 69 újságíró közül az egyetlen, akit az Egyesült Államokban öltek meg, és halála azt mutatja, hogy növekszik az Egyesült Államokban dolgozó újságírók fenyegetettsége.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!