Felfüggesztik a SpaceX rakéták kilövéseit egy súlyos baleset miatt

Vágólapra másolva!
A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) leállította a cég Falcon 9-es rakétáinak használatát, és vizsgálatot rendelt el a floridai partoknál történt szerda hajnali balesetet követően.
Vágólapra másolva!

Júliusban az FAA engedélyezte a rakéták használatát, most azonban, a szerdán történt eset miatt ismét vizsgálatot rendeltek el. Nem ez az első probléma a héten a SpaceX-nél, a napokban jelent meg egy hír, hogy egy korábban észlelt hiba miatt került átütemezésre az első privát űrséta küldetésük. Korai lenne megmondani, hogy az események mekkora hatással lesz a SpaceX közelgő repüléseire.

A rakéta a Cape Canaveral űrrepülőtérről indult, és mind a 21 Starlink internetes műholdat pályára juttatta. Az első fokozatú hordozórakéta azonban pillanatokkal azután, hogy leszállt egy óceáni platformra, tűzgolyó formájában felborult, ami évek óta az első ilyen baleset volt. Ez volt a 23. alkalom, amikor ez a bizonyos hordozórakéta elindult, ami rekordot jelent a SpaceX számára.

Az FAA kijelentette, hogy jóvá kell hagynia a SpaceX  megállapításait a balesettel kapcsolatban, valamint ellenőrizniük kell a korrekciós intézkedéseket, mielőtt a vállalat folytathatja a Falcon 9-esek használatát.

Jon Edwards, a SpaceX alelnöke elmondta, hogy a cég „a lehető leggyorsabban” azon dolgozik, hogy megértse, mi okozta a hibát.

"Egy booster elvesztése mindig szomorú. Mindegyiknek egyedi története és karaktere van. Szerencsére ez nem gyakran fordul elő"

 – tette hozzá Edwards az X-en.

Privát űrrepülés mellett a SpaceX a jövő hónap végén a NASA számára nyújtana segítséget. A cég két helyet biztosít annak a két űrhajósnak, akik júniusban indultak útnak a Boeing új Starliner kapszuláján, amelyet a NASA nem talált biztonságosnak a visszatéréshez.

Több halasztás után a Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. Tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. 

A visszatérést azonban először június 18-ára, majd június 28-ára halasztották, mert meghibásodott a manőverezést segítő 28 hajtómű közül öt, és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!