A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Véres harcok Oroszországban is, tovább támadnak az ukránok, egyre több orosz vidéken van szükségállapot

Vágólapra másolva!
Ukrajna továbbra is támadás alatt tartja az oroszországi Kurszk régióját, több tucat települést foglaltak el. Az ukránok a lépést azzal magyarázták, hogy ütközőövezetet hozzanak létre a kurszki régió területén, amely megvédi az orosz határ menti ukrajnai településeket a mindennapos orosz támadásoktól.
Vágólapra másolva!

Továbbra is tart Ukrajna előrenyomulása a kurszki régióban, újabb orosz megyében kellett szükségállapotot elrendelni és kitelepíteni a lakosságot. Az augusztus 6-án megindított támadás váratlanul érte az orosz felet, abban a régióban, ahová az ukrán csapatok 6-8 dandárral betörtek, nagyon kevés katonát állomásoztattak. Az ukránok két védelmi vonalat is áttörtek, és több erődrendszert is elfoglaltak. A régióból közel 120 ezer embert kellett kitelepíteni, az ukránok saját elmondásuk szerint 71 települést ellenőriznek, ez a szám az oroszok szerint 28, a valóság pedig a két adat között lehet. 

Egy friss elemzés szerint 380 négyzetkilométer lehet ukrán ellenőrzés alatt, ez Budapest területének a háromnegyede.

 

Ukrajna 380 négyzetkilométert foglalhatott el Oroszországból
Ukrajna 380 négyzetkilométert foglalhatott el Oroszországból
Photo by Roman PILIPEY / AFP

Időközben több mint száz orosz katonát fogtak el az ukrán csapatok a kurszki régióban - jelentette Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. A háború kezdete óta a legnagyobb ukrán csapássorozatot mérték az ukránok orosz katonai repülőterekre. "A nap eleje óta a csapatok a kurszki régióban több irányban egy-két kilométert haladtak előre. Szudzsa településen befejeződött az ellenség felkutatása és megsemmisítése. Több mint száz ellenséges katona esett fogságba" - idézte az államfő Telegram-bejegyzésében a főparancsnokot. Zelenszkij megköszönte Szirszkijnek, hogy az ukrán katonák "feltöltötték a cserealapot", vagyis újabb orosz hadifoglyokat ejtettek, akiket Kijev kicserélhet Moszkvával foglyul ejtett ukránokra.

Ukrajna meglepte az oroszokat
Ukrajna meglepte Oroszországot a kurszki offenzívával
Photo by Roman PILIPEY / AFP

Ihor Klimenko Ukrajna belügyminisztere a Telegramon kifejtette, hogy az ütközőövezet létrehozása a kurszki régió területén olyan lépés, amely megvédi az orosz határ menti ukrajnai településeket a mindennapos orosz támadásoktól. "Az állandó orosz terror miatt Szumi megye 183 településéről már több mint húszezer embert evakuáltak, köztük csaknem két és félezer gyereket" - mutatott rá a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy idén nyáron az oroszok több mint kétezer támadást hajtottak végre Szumi megye ellen irányított légibombákkal, rakétákkal, tüzérséggel, aknavetőkkel és csapásmérő drónokkal. 

Ukrajna meglepte az oroszokat
Hatalmas a pusztítás a keleti háborúban 
Photo by Roman PILIPEY / AFP

Jelenleg a Kurszk megye területére betört ukrán erők az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek határozott viszontválaszával kénytelenek szembesülni

- hangsúlyozta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. "Az ukrán fegyveres erők Donyeck-medencei kudarcos helyzete miatt a vezetés terrorista támadásra szánta el magát Kurszk megye határ menti térségében. Kijevben nem leplezték, hogy ezzel akarták volna javítani tárgyalási pozíciójukat, amit augusztus nyolcadikán cseppet sem szégyenkezve be is jelentett Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó" - tette hozzá. Az orosz elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hadsereg alakulatai válogatás nélkül lőnek a menekülő civilekre és a polgári infrastruktúra létesítményeire, "igazi fosztogatókként viselkednek". 

Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója minapi jelentésében közölte, hogy az augusztus 6-án elkezdett ukrán benyomulás óta 12 ember vesztette életét, és 121-en megsebesültek, köztük tíz gyerek. Ezenfelül 121 ezer embert kellett evakuálni a kurszki régióból. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fél a kurszki támadás kezdete óta 2030 katonát, 35 páncélost és 31 páncélozott járművet veszített.

Komoly hibát vét Ukrajna?

Glenn Diesen, norvég politológus az X-en arról írt, hogy Ukrajna komoly hibát követ el azzal, hogy az oroszországi hadműveletre koncentrál ahelyett, hogy a kelet-ukrajnai frontvonalak megerősítésével foglalkozna. Ráadásul szerinte az ukránok most egy olyan terület miatt áldozzák fel a képességeiket, amelyet a jövőben nem tudnak majd megtartani.

Miközben az ukránok Kurszkban végeznek hadműveleteket, addig az orosz nyomulás sem állt le Pokrovszknál. A múlt keddi lépést megelőzően az volt az egyik legfőbb hír az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hogy az orosz alakulatok folyamatosan haladnak előre Pokrovszk városa felé, ami egy nagyon fontos logisztikai és közlekedési központ az ukránok számára. Az ukránok oroszországi támadása óta ez a frontszakasz a háttérbe szorult, ám ennek ellenére a hadműveletek itt sem álltak le, továbbra is lassan haladnak a város felé az oroszok. 

Glenn Diesen szerint Kijev részéről minimum megkérdőjelezhető döntés, hogy miért egy teljesen másik hadműveletre fordítja a figyelmét, ahelyett, hogy ezzel a veszéllyel foglalkozna.

Az Ukrajna támadása a kurszki térség ellen hosszú távon nem lesz képes megváltoztatni az erőviszonyokat a konfliktusban, miközben az Orosz Föderáció számbeli fölénye és hazafias hangulata megmarad

- minderről már Jamie Dettmer, a Politico publicistája írta. Oroszország meg fogja őrizni számbeli előnyét Ukrajnával szemben, amely a mozgósítással küzd, és igyekszik növelni harcosai morálját. Bár Kijev azt reméli, hogy az orosz parancsnokságot arra kényszeríti, hogy a Donbasszból Kurszkba vezényeljen csapatokat, az ukrán vezetés maga is kénytelen átcsoportosítani egységeit - tette hozzá. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!