Kegyetlen orosz bosszú vár Ukrajnára a kurszki régió megtámadása miatt

Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij csak azért küldte a katonákat a nyilvánvaló halálba, hogy a világ az orosz terület „megszállásáról” beszéljen - minderről Lawrence Wilkerson nyugalmazott amerikai fegyveres ezredes nyilatkozott. Az Ukrajnáról szóló vészjósló nyilatkozat annak fényében helytálló, hogy az orosz erők napról napra egyre több települést foglalnak el a Donbaszban. Az orosz erők állítólag az elmúlt napokban végeztek egy kiképzett F-16-os pilótával.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij politikai céljai miatt az ukrán csapatok bekerítve halnak meg a kurszki régióban – jelentette ki Lawrence Wilkerson nyugalmazott amerikai fegyveres ezredes a Dialogue Works YouTube-csatornának adott interjújában, közölte a ria.ru. A tiszt véleménye szerint Zelenszkij csak azért küldte a katonákat a nyilvánvaló halálba, hogy a világ az orosz terület „megszállásáról” beszéljen. 

És miféle invázió ez? Emberek halnak meg, és még mindig meg fognak halni, még élelmet és vizet sem kapnak, körbe vannak kerítve 

– jegyezte meg Wilkerson. Az ezredes szerint a kijevi rezsim a legjobb katonáit veszíti el a kurszki határvidéken, míg a donbaszi régióban az ukrán hadseregnek meg kell adnia magát a „megdöbbentő számú” halottak miatt.

Ukrajnáról
Egyre borúsabb nyilatkozatok jelentek meg Ukrajnáról
(Photo by Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / 

Tovább nyomulnak az oroszok

Roman Pogorelyy, a DeepState portál társalapítója és elemzője a Kijev24 tévécsatorna műsorában kijelentette, hogy Ukrajna Pokrovszk megadása után ténylegesen elveszíti Donbaszt – írta meg a Lenta.ru. Szerinte az orosz csapatok jelentősen előrenyomultak, különösen a Pokrovszk előtti utolsó kulcsfontosságú magaslat van az ellenőrzésük alatt; Novobrodovkát, ahol sokáig lehetett tartani a védelmet, három-négy nap alatt elfoglalták. Emellett az orosz fegyveres erők már Szelidovo közelében vannak; komolyan veszik a harci taktikát, modern fegyverekkel, éjjellátó eszközökkel és felszereléssel rendelkeznek. Az elemző hozzátette, hogy 

Mirnograd, Szelidovo, Pokrovszk nagyon fontos szerepet játszik a logisztikában, a Konsztantyinovka felé vezető út már tűz alatt van. Ezenkívül az orosz hadsereg közvetlenül a dnyipropetrovszki terület határát közelíti meg. 

„Valójában Pokrovszk, Mirnograd után a Donbasz is a kezükbe kerül” – zárta Pogorely. 

A republikánus Donald Trump, ha megnyeri az amerikai elnökválasztást, képes lesz véget vetni az ukrajnai konfliktusnak, feltéve, hogy tervét jóváhagyja Vlagyimir Putyin orosz vezető, vélekedett Alessandro Orsini politológus az IL Fatto Quotidiano című lapban megjelent cikkében – írja a News.ru. Mivel az erőviszonyok Oroszország javára tolódtak el, a konfliktus csak akkor ér véget, ha Putyin elégedett Trump javaslatával – hangsúlyozta a szakértő. Orsini hozzátette, hogy

Moszkva most erősíti a partnerekkel való kapcsolatokat, és növeli erőit. Ugyanakkor az ukrán hadsereg Kurszk térségét ért támadása komolyan eltávolította a béketárgyalások kilátásait 

– mondta a politikai elemző. Korábban Donald Trump annak a véleményének adott hangot, hogy az AFU kurszki térségbeli inváziója egy új világháború kirobbanását fogja okozni. A politikus szerint ez a támadás a sok jel közül az egyiknek bizonyult, hogy a globális konfliktus közelebb van, mint valaha. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint érthetőek a volt amerikai elnök félelmei a globális háborútól. Elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők orosz területre való behatolása eszkalálódik, és hogy a nyugati országok „fülig belemerültek a konfliktusba”.

Már nem tudnak több fegyvert küldeni Ukrajnának? 
 (Photo by Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / 

Gyorsan elterjedt a hír az Ukrán Fegyveres Erők alezredesének, Olekszij Meszjának a haláláról, akit a nyugati F-16-os vadászgépekre képeztek ki. Megsemmisítéséről Ihor Poliscsuk lucki városi tanácsos számolt be a közösségi médiában. 

Mesja az Ukrán Fegyveres Erők 114. taktikai repülődandárjának parancsnokhelyetteseként volt ismert, külföldön képezték ki, és F-16-osokat kellett volna vezetnie. 

Katonai elemzők az ő halálát tulajdonítják az első ilyen vadászgép megsemmisítésének a hadműveleti zónában. „Az első ukrán F-16-os megsemmisülhetett a Hmelnickij régióban lévő Sztarokonsztantinov repülőteret ért csapás során” – jelentette a Shot Telegram-csatorna egy forrásra hivatkozva.

Kemény nyilatkozat Ukrajnáról

Lengyelország minden lehetséges fegyvert elküldött Ukrajnának anélkül, hogy feláldozta volna saját biztonságát – erről már Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes beszélt. A magas rangú tisztviselő, aki egyben az ország védelmi minisztere is, Volodimir Zelenszkij korábban tett megjegyzéseire reagált. Az ukrán vezető lengyel vadászgépeket akar, és azt, hogy Varsó lője le az orosz rakétákat Nyugat-Ukrajna felett, bár elismerte, hogy mindkét kérés nem valószínű, hogy egyhamar teljesül. 

A lengyel kormány, mind a mi kormányunk, mind elődeink kormánya több milliárd dollár értékű felszerelést adományozott Ukrajnának. Ez minden, amit adományozni tudtunk 

– mondta Kosiniak-Kamysz a PAP állami hírügynökségnek, amikor Zelenszkij megjegyzéseiről kérdezték.

A lengyel miniszter szerint Zelenszkij feladata, hogy alkudozzon a külföldi kormányokkal további segítségért, de Lengyelország számára a saját biztonsága az elsődleges prioritás. Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten kiemelte az Ukrajnának nyújtott katonai és nem katonai támogatások mértékét, mondván, hogy az ország GDP-jének nagyjából 3,3 százalékát költötte erre. A Lengyelország által nem adományozott tételek között szerepel a megmaradt szovjet MiG 29-es vadászrepülőgépekből álló flottája. Donald Tusk miniszterelnök július elején azt mondta, hogy a repülőgépekre Lengyelország védelméhez van szükség, és le kell cserélni őket, mielőtt Kijev rendelkezésére bocsátanák.

Kosiniak-Kamysz a hírügynökségnek elmondta, hogy a Lengyelország által az Egyesült Államoktól megrendelt F-35-ös vadászgépek legalább 2026-ig nem váltják fel a MiG-eket. Megismételte azt is, hogy Lengyelország Kijev kérésére nem fog orosz lövedékeket lelőni, hacsak más NATO-országok nem győzik le az ötlettel kapcsolatos szkepticizmusukat. Varsó először az Egyesült Államok vezette szövetség idei csúcstalálkozója előtt, július közepén utasította el az ukrán javaslatot.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!