A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Az ukránok nagyképűen állítják: meg sem érzik majd, ha Magyarország leállítja a dízelszállítást

Vágólapra másolva!
A dízelellátás döntő fontosságú a háborúzó Ukrajna számára, mivel az üzemanyagot a harci járművekben használják, most újabb fejlemények vannak a bojkott-ügyben.
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem fogja érezni a dízelszállítás leállását Szlovákiából vagy Magyarországról – mondta Ukrajna vezető üzemanyag-tanácsadó cégének vezetője csütörtökön.

Szlovákia is bekeményített

A Mandiner szemléje szerint a Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy országa leállítja a gázolaj szállítását Ukrajnába, ha Kijev nem állítja helyre az orosz Lukoil olajáramlását a területén keresztül.

Szlovákia és Magyarország együtt szállítja Ukrajna gázolajának mintegy 10 százalékát.

Ukrajna, kiképzés
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Ha nincs dízel, mi kerül az ukrán harci járművekbe?

A dízelellátás döntő fontosságú a háborúzó Ukrajna számára, mivel az üzemanyagot a harci járművekben használják. 

Amikor azt mondják, hogy Magyarország és Szlovákia megszakíthatja a dízelszállítást részünkre, akkor van kapacitásunk más irányokból történő szállításra (legalább 50 százalékos növekedésre)

– mondta Szergej Kujun, az A-95 tanácsadó cég vezetője.

Ennek a 10 százaléknak a kiesését nem fogjuk megérezni

– jelentette ki.

Két hete nem érkezik kőolaj Ukrajnából

Mint ismert, Mint arról az Origo is beszámolt, két hét óta csak részben érkezik orosz kőolaj Magyarországra, miután Ukrajna a Lukoil elől elzárta a Barátság csővezetéket. Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. Korábban ökölszabályként az volt elmondható, hogy mindkét üzemben a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű. Az ukránok egyszerűen feketelistára tették a Lukoilt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!