Hatszázezer ember előtt mondott beszédet Ferenc pápa - fotók

Vágólapra másolva!
Kedden mintegy hatszázezer hívő gyűlt össze Kelet-Timor fővárosában, Diliben Ferenc pápa szentmiséjére, ami az ország teljes lakosságának csaknem a fele.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Világgazdasági is beszámolt róla, maratoni hosszúságú látogatást tesz a délkelet-ázsiai térségben Ferenc pápa

Kedden hatszázezer hívő gyűlt össze Kelet-Timor fővárosában, Diliben. A szentmisén résztvevők számáról a Vatikán a helyi hatóságok becslésére hivatkozva számolt be. A 87 éves egyházfő egy hatalmas tengerparti sétányon celebrált misét a trópusi melegben. Kedd reggel Ferenc pápa konvoja a biztonsági őrök kíséretében érkezett, kiabálással és éljenzéssel köszöntötte a tömeg. Kelet-Timor lakosságának 98 százaléka katolikus. 

Sokan tetőkre és oszlopokra másztak, hogy áldást kapjanak vagy megpillantsák a pápát. 

Százezer ember előtt mondott szentmisét Ferenc pápa. Fotó:  Dita ALANGKARA / POOL / AFP

Kelet-Timor fővárosában, Diliben mindenütt az argentin pápa arcképe látható, autókon, hirdetőtáblákon, ruhákon és kirakatokon is. A pápa délelőtt felkeresett egy iskolát, ahol fogyatékosággal élő gyermekek tanulnak, akik hagyományos szövött kendővel ajándékozták meg. Utána a helyi papság előtt a székesegyházban a 

az olyan belső ürességet és szenvedést okozó csapások ellen emelt szót, mint az alkoholizmus, az erőszak és a nők tiszteletének hiánya.

Ez az első pápai látogatás az országban - amelyet a XVI. századtól kezdve misszionáriusok evangelizáltak - a több évszázados portugál gyarmati uralom és a 24 évig tartó indonéz megszállás (1975-1999) után kinyilvánított függetlenség óta. Az egyházfő hétfőn a hatóságokhoz intézett beszédében üdvözölte a "béke és szabadság korszakát", amely "sötét és nehéz napok" után "végre felvirradt".

EAST TIMOR - POPE FRANCIS VISITS A SCHOOL FOR CHILDREN WITH DISABILITIES IN DILI - TIMOR LESTE - 2024/9/10
Fotó: Hans Lucas via AFP/Vatican Media / CPP

Ferenc előtt II. János Pál volt az egyetlen pápa, aki 1989-ben ellátogatott Dilibe, amikor Kelet-Timor még indonéz megszállás alatt állt. Ez a harmadik állomása Ferenc pápa ázsiai-csendes-óceáni körútjának, amely Szingapúrban zárul, ahova szerdán várják. A pápa pénteken tér vissza a Vatikánba.

Néhány napja cikket közöltük arról, hogy terrorista merénylet készült Ferenc pápa ellen. Hét terrorgyanús személyt tartóztattak le Indonéziában merénylet gyanújával.

Előtte arról is írtunk, hogy Ferenc pápa méltatta a sport egyesítő erejét, és hozzátette: az ősi hagyomány szerint az olimpiai játékok lehetőséget kínálnak a fegyverszünetek megkötésére, az őszinte békevágy kimutatására.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!