Tusk és Scholz is lemondta németországi találkozóját

tusk, scholz
Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatón 2024. július 2-án.
Vágólapra másolva!
A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk nemrég lemondta németországi látogatását, amelyre a héten került volna sor. Tusk egy médiadíjat vett volna át Potsdamban. A Magyar Nemzet szerint a díjjal azon kiemelkedő személyiségeket ismerik el, akik erőfeszítéseket tettek a demokrácia és a sajtószabadság erősítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek szerint Olaf Scholz német kancellár beszéddel készült Tusk tiszteletére, azonban mindkét vezető lemondta részvételét, hivatalosan sűrű hazai és nemzetközi kötelezettségeikre hivatkozva. Tusk helyett Adam Bodnar igazságügyi miniszter képviseli Lengyelországot az eseményen.

Egyre feszültebb lengyel-német kapcsolatok

Az Euractiv cikke alapján a Magyar Nemzet azt írja, hogy a lengyel–német kapcsolatok az utóbbi időszakban feszültebbé váltak, és Tusk útjának lemondása újabb jelzés lehet a két ország közötti kapcsolatok megromlására.

Az elmúlt években a lengyel kormány és Berlin közötti feszültség elsősorban az Északi Áramlat gázvezeték miatt alakult ki. Különösen feszült a helyzet azután, hogy Berlin kérte egy robbantással gyanúsított ukrán állampolgár kiadatását, amit Varsó elutasított.

A múltbeli konfliktusok ellenére Tusk, aki részben német gyökerekkel rendelkezik, képes lehetne a feszültségek enyhítésére – írja a portál. Korábban Angela Merkel egyik közeli szövetségese volt, nem véletlen, hogy a lengyel konzervatív PiS párt gyakran éppen Berlin iránti állítólagos túlzott odaadása miatt bírálta őt.

A teljes cikk ITT olvasható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!