12 millió migráns érkezhet Amerikába, ha Kamala Harris nyer

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris, a demokraták elnökjelöltje
Fotó: Drew ANGERER / AFP
Vágólapra másolva!
Egy migrációt támogató szervezet előrejelzése szerint Kamala Harrisnek, a demokraták elnökjelöltjének megválasztása esetén egy év alatt közel négymillió, a teljes ciklust tekintve több mint 12 millió migráns érkezhet az Egyesült Államokba. Amennyiben viszont Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt jelöltje költözhet be ismét a Fehér Házba, akár negatív nettó migrációt, vagyis a bevándorlók számának csökkenését is lehetségesnek tartja a frissen publikált jelentés.
Vágólapra másolva!

Kamala Harris elnöksége alatt akár közel négy millió migráns érkezhet az Egyesült Államokba 2025-ben, míg a négyéves ciklus végére összesen 12,3 millió új bevándorló is megjelenhet az országban – mutat rá egy friss jelentés. A dokumentumot a Brookings Intézet publikálta, amely lelkes támogatója a migrációnak.

A jelentés által jósolt bevándorló tömeg komoly társadalmi és gazdasági hatásokat eredményezhet, a Brookings szerint azonban az éves gazdasági növekedés csupán minimális mértékben, tíz dolláronként egy centtel emelkedne a migráció hatására.

A dokumentum több forgatókönyvet vázol fel. Míg Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje megválasztása esetén minden szcenárióban jelentősen magasabb nettó migrációval számol a szervezet, míg ha a republikánusok jelöltje, Donald Trump volt amerikai államfő győz a novemberi amerikai elnökválasztáson, a nettó migráció már 2025-ben negatív lehetne, akár 740 ezer fővel csökkenhetne az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók száma jövőre.

A Brookings jelentése szerint növekvő migráció nélkül a befektetések és a munkaerőpiac visszaeshet a fogyasztói kereslet csökkenése miatt. 

A cégek által finanszírozott, így elsősorban a nagytőke szempontjait alapul vevő szervezet dokumentuma azonban nem vesz figyelembe olyan egyéb tényezőket, mint például a lakhatás kérdése. A Harris által beharangozott lakásépítési tervben szereplő hárommillió új otthon például gyakorlatilag épp annyi, amennyire az elnöksége alatt érkező migránsoknak szüksége lenne, így az amerikai polgárok ismét hoppon maradnának.

Ezzel szemben alacsonyabb az alacsonyabb migráció hozzájárulhatna a munkavállalók bérének növekedéséhez és a lakásárak normalizálódásához, ami enyhíthetne az átlag amerikaiakra nehezedő nyomáson – mutat rá a Breitbart amerikai hírportál.

A Brookings jelentése abból indul ki, hogy abból indult ki, hogy Harris folytatná a Biden-kormányzat migrációs politikáját. Azonban fennáll a veszélye, hogy még a jelenleginél is radikálisabb útra lép, hiszen a demokraták alelnökjelöltje, Tim Walz hírhedt a kérdéssel kapcsolatos álláspontjáról.

A minnesotai kormányzó egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy szívesen befektetne egy létragyártó üzembe, hogy aztán a létrákat a migránsoknak adja, hogy azok könnyebben átjussanak a Trump által felépített határkerítésen.

Saját államában pedig a tettek mezejére is lépett, és tavaly márciusban mintegy nyolcvanezer migránsnak biztosított minnesotai jogosítványt

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!