Vágólapra másolva!
A Manchester United már nem is annyira új tulajdonosa, Sir Jim Ratcliffe úgy tűnik végleg a kezébe vette az irányítást. Az üzletember következő, immár küszöbön lévő nagy húzása, hogy a régi helyen, de új, a 21. századnak megfelelő otthont, azaz stadiont kap a csapat. Azaz lassan ideje elbúcsúzni az Old Traffordtól.

Nincs idő tovább várni, mondhatta Sir Jim Ratcliffe, a Manchester United döntéshozó tulajdonosa, miután megnézte a szurkolók között készített felmérés eredményét. Mely szerint a 30 ezer megkérdezett mintegy fele mondott igent, fele meg nemet egy új stadionra. Úgyhogy a jelek szerint az Ineos csoport tulajdonosa maga döntött a klub jövőjét is befolyásoló kérdésben: 2028-ra új stadiont kap a Manchester United!

Manchester United, Old Trafford,
Számtalan szép emlék köti a United drukkereit az Old Traffordhoz
Fotó: AFP

A maga közel 80 ezres befogadóképességével a Wembley utáni második legnagyobb angol stadion több mint száz éve a United otthona, így egyrészt érthető a drukkerek ragaszkodása, de az is, hogy miért vált halaszthatatlanná a költözés. Újabb bővítés, vagy másmilyen látszatintézkedés már nem segít a tényen, hogy 

az Old Trafford rettentően elöregedett, és nem képes azt a színvonalat hozni, ami egy 21. századi stadiontól elvárható, pláne akkor, ha abban a világ egyik legismertebb focicsapata játszik.

Ratcliffe így arra jutott, hogy 2025-ben ideje belevágni a munkába: a manchesteri városi tanáccsal lassan véglegesnek tűnő alkuk értelmében az új stadionnal annak közvetlen környezete is megújul a mintegy 2 milliárd fontra becsült beruházás során.

A csapat új otthona a Wembley-t is tervező Foster + Partners építési iroda elképzelései alapján egy 100 ezer férőhelyes, szinte teljesen fedett monstrum lenne, amely uralná méreteivel és látványával a környéket. 

A Sun információi szerint már egy ideje folyik az adatgyűjtés, a klub képviselői meglátogatták az ugyancsak új otthonba költöző Real Madridot és a Barcelonát is, hogy tapasztalatot gyűjtsenek. Az új Old Trafford a régi helyén fog felépülni, azaz kukába kerültek azok a tervek, miszerint kb. 30 ezresre visszabontva és kicsinosítva a női csapat otthona lehetne az egykori Álmok Színháza. Ez a lépés ugyanis jelentősen tovább drágítaná az így sem olcsó beruházást.

A Unitednek muszáj tartania a lépést a sorra új, modern stadionba költöző riválisokkal. Új otthont kapott az elmúlt évtizedben az Arsenal, a Manchester City, és a Tottenham, az Everton gyönyörű létesítményét tavasszal adják át, de régóta keresi új helyét a Chelsea is.

A munkálatok állítólag már 2025-ben elkezdődnek, és a legoptimistább tervek szerint a 2028-29-es idényt már az új stadionban kezdheti meg a Manchester United.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!