Alaposan ráijesztett az orosz vadászpilóta az amerikai F-16-osra - videó

F-16, SZU-35, Alaszka
Az orosz vadászgép hajmeresztő mutatványa
Fotó: YouTube/AP
Vágólapra másolva!
Sorozatosan provokálták az amerikai légierőt az oroszok Alaszkában, egy alkalommal az egyik orosz vadászgép pilótája olyan mutatvánnyal lepte meg az elfogására küldött amerikai F-16-ost, amit eddig csak a Top Gunhoz hasonló filmekben látni.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén az oroszok több alkalommal repültek be az alaszkai légvédelmi zónába, ami után az amerikaiak F-16-osokat küldtek fel az orosz vadászgépek elfogására. 

Az egyik ilyen elfogás azonban csaknem katasztrófával végződött, az egyik orosz SZU-35-ös pilótája ugyanis alig néhány méterre suhant el az F-16-os mellett, ami a most közzé tett videó szerint is alaposan ráijesztett az amerikai pilótára. 

Az interakciót elítélte az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) és egy alaszkai szenátor is. Gregory Guillot tábornok a NORAD parancsnoka azt mondta, "az egyik orosz Szu-35-ös viselkedése szakszerűtlen volt és mindenkit veszélyeztetett". 

Az orosz vadászgép akciója néhány héttel azután történt, hogy nyolc orosz katonai repülőgép és négy hadihajó, köztük két tengeralattjáró megközelítette Alaszkát a kínai-orosz hadgyakorlat alatt - írta az AP News. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!