Meghalt egy túravezető, többen megsérültek egy coloradói aranybányában

Vágólapra másolva!
Egy túravezető meghalt és több turista megsérült, miután egy föld alatti lift meghibásodott egy coloradói aranybányában. A csütörtöki incidens során a hatóságok közel két tucat embert mentettek ki.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy idegenvezető egy coloradói aranybányában, miután egy lift 150 méteres mélységben meghibásodott és több órára csapdába ejtett egy tucatnyi turistát - közölték a hatóságok. A baleset a Cripple Creek-i Mollie Kathleen aranybányában történt. A halálos áldozatot a 46 éves Patrick Weierként azonosították, aki a bánya egyik idegenvezetője volt. Weier egy 7 éves gyereket hagyott hátra.

Az incidens csütörtök (helyi idő szerint) dél körül történt, körülbelül 150 méter mélyen a föld alatt 

- mondta Jason Mikesell, seriff. 

A liftből 11 embert mentettek ki, közülük 4-en megsérültek. További 12 ember, valamint egy másik idegenvezető - akik már túráztak - körülbelül hat órán át csapdában voltak 300 méteres mélységben. A baleset okát még vizsgálják, Mikesell elmondta:

Tudjuk, hogy 150 méteres mélységben történt a probléma. Tudjuk, hogy valami történt az ajtókkal, és valami elromlott.

A Bányabiztonsági Hivatal is vizsgálja az incidenst. A haláleset egy mechanikai problémával függ össze, nem pedig egészségügyi probléma okozta - mondta Mikesell. A helyi UCHealth kórház közölte, hogy hét beteget fogadtak az incidens miatt, akiket elláttak és azóta már haza is engedtek a kórházból. 

A 300 méter mélyen rekedt 12 turista és az idegenvezető kimentéséhez a mérnököknek meg kellett javítaniuk a 150 méteres mélységben elakadt liftet és ellenőrizni kellett a kábeleket. Ezután egy próbautat tettek a felvonóval.

Mikesell szerint a bánya tulajdonosa a felügyelőkkel együtt szállt be a liftbe, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a felvonó biztonságosan működik, míg a tulajdonos fia a liftet kezelte.

Az ő segítségük nélkül talán nem tudtuk volna kihozni onnan az embereket

 - mondta Mikesell, aki hősöknek nevezve őket. Miután a teszt sikeres volt, négyesével tudtak felszínre hozni a csapdába esett turistákat és az utolsó csoportot helyi idő szerint este 7 óra körül hozták felszínre. A seriff hozzátette, hogy a lent ragadt embereknek nem kellett attól félniük, hogy elfogy a levegőjük, volt náluk víz, takarók és tudtak kommunikálni a mentőcsapatokkal. De amíg csapdában voltak a 300 méteres mélységben, azt nem árulták el nekik, hogy egy ember meghalt a lift meghibásodása miatt - írja az ABC News.

Korábban arról is írtunk, hogy beomlott egy szénbánya Vietnámban és több szénbányász meghalt.

Arról is beszámoltunk, hogy földcsuszamlás volt egy illegális indonéziai aranybányában, 23-an meghaltak. Több tonna sár zúdult le a környező dombokról, és betemette a munkások ideiglenes táborát. 

Egy lengyelországi bányabalesetről is írtunk júliusban, ami egy erős földrengés miatt történt a Rydultowyban. A balesetben egy ember meghalt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!