Percről percre

Folytatódnak a véres harcok Odesszánál, 50 ezer orosz katonát telepítettek a kurszki régióba

Ukrajna, Oroszország, Harkiv, álcaháló, ágyúm orosz-ukrán háború, háború
Álcahálóval takarnak be ukrán katonák egy tankot a Harkivi régióban, október 9-én
Fotó: Viacheslav Madiievskyi / NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül6 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 962. napjáról.

 

09:07
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz csapás érte Zaporizzsját

Orosz támadás érte az éjjel Zaporizzsját, három ember, közöttük egy gyerek megsérült – jelentette be az ukrán sürgősségi szolgálat. A orosz csapás lakóépületeket ért.

08:43
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás több orosz régió ellen

Egy ember meghalt, tizennégyen megsebesültek az ukránok Belgorod elleni támadása után - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió vezetője. További három civil megsérült egy ukrán dróntámadás következtében a belgorodi Ustinka falu ellen, amelyről Gladkov szintén ma számolt be.

Az éjszaka folyamán, amint azt az orosz védelmi minisztérium közölte, 47 ukrán drónt semmisítettek meg és fogtak el orosz régiók felett. 17 drónt lőttek le a krasznodari, 16-ot az Azovi-tenger felett, 12-t a kurszki és kettőt a belgorodi régió felett. (Meduza)

07:34
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5652 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5509 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 22 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (ORFK)

06:58
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint meghiúsult az orosz offenzíva Kurszkban

Oroszország újabb offenzívát indított a Kurszki területen,  de Kijev szerint meghiúsult a támadás, Ukrajna birtokában van Toretszk 40-50%-a, mondja egy tisztségviselő

„Még nincsenek részletek, de az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett” - mondta Andrij Kovalenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács dezinformációellenes osztályának vezetője. (Kyiv Independent)

06:55
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Új stratégiát alkot a NATO Oroszországgal szemben

A NATO védelmi miniszterei ebben a hónapban Brüsszelben találkoznak, és megvitatják a szövetség Oroszországgal való kapcsolatának jövőjét, ami potenciálisan felboríthatja az évtizedes külpolitikát - jelentette a Politico október 11-én egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A tagországok védelmi miniszterei október 17-18-án ülnek össze Brüsszelben, hogy megvitassák a kérdést - közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő. A NATO belép a „3.0” változatba, mondja a finn elnök

„Jelenleg a szövetségen belül meg kell értenünk..., hogy az (Alapító Okirat) és a NATO-Oroszország Tanács egy másik korszakra készült, és úgy gondolom, a szövetségesek készek azt mondani, hogy az egy másik korszak volt az Oroszországgal való kapcsolatunkban, és ezért valami újat érdemel” - mondta a tisztviselő. Bár a totális háború kezdete óta egyre több figyelmeztetés hangzik el az Oroszország és a NATO közötti összecsapással kapcsolatban, a legtöbb elemző és kommentátor szerint egy ilyen forgatókönyv nem fenyeget.

Az amerikai tisztviselő szerint a felülvizsgált politikai stratégia katonai hatásai várhatóan minimálisak lesznek. 

Egy másik NATO-diplomata aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a túl agresszív stratégia zavaró „jelzést” küldhet Moszkvának.

Jelenleg a hangsúly a tagállamok közötti álláspontok összegyűjtésén van - mondta a tisztviselő. A felülvizsgált NATO-Oroszország stratégiáról egyelőre nincs dokumentumtervezet. Október elején Mark Rutte vette át a NATO új főtitkári posztját, aki első napján hangsúlyozta, hogy a szövetségnek biztosítania kell, hogy Ukrajna „szuverén, független, demokratikus nemzetként érvényesüljön”.

 

 

06:50
október 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!