Madarakkal lehet beszélgetni egy cambridge-i múzeumban - videó

A tudósok nemrég a dodó feltámasztását is tervbe vették
Fotó: Julian Pender Hume
Vágólapra másolva!
Egy Cambridge-i természettudományi múzeum látogatói a mesterséges intelligencia segítségével kétirányú beszélgetést folytathatnak a kiállított állatokkal.
Vágólapra másolva!

A Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeuma 13 példányt választott ki a beszélgetésekhez, köztük a kihalt, röpképtelen madarat, a dodót, a narvál és a kékúszójú tonhal csontvázait, egy vörös pandát és egy csótányt - írja a BBC.

A tudósok nemrég a dodó feltámasztását is tervbe vették
Fotó: Julian Pender Hume / Live Science

Jack Ashby, a kiállítás szervezőasszisztense elmondta, az volt a céljuk, hogy az emberek jobban megismerkedjenek a természettel, és megtudják, hogy a látogatóknak milyen kérdéseik vannak. Egyszerűen csak be kell olvasni a telefonjukkal egy QR-kódot, és már lehet is beszélgetni az egyes példányokkal. Az egy hónapig tartó kísérlet kedden kezdődik.

Kíváncsian várjuk, hogy működni fog-e, és, hogy a beszélgetés megváltoztatja-e az emberek hozzáállását az állatokkal kapcsolatban,

 "például jobban szeretik-e majd a csótányt, ha meghallják a hangját" - mondta Jack Ashby, aki szerint ez egy elképesztő lehetőség az embereknek arra, hogy kipróbálhassák a feltörekvő technológiát. 

Korábban írtunk arról, hogy a madarak nyelvén is értő új mesterséges intelligencia lefordítja, amit a baromfik mondanak, és még azt is feltárja, mikor kotkodácsolnak dühösen. Egy kutatás pedig közelebb visz egy izgalmas célhoz: annak megértéséhez, hogy mit is éreznek a sertések. Egy európai kutatókból álló nemzetközi csapat kifejlesztett egy automatizált rendszert, amely képes értelmezni a disznók által kiváltott, különféle morgásokba és röfögésekbe kódolt érzelmeket. Arról is beszámoltunk, hogy a tudósok nagyon közel járnak ahhoz, hogy néhány ikonikus fajt, például a gyapjas mamutokat és a dodókat visszahozzák a kihalásból. A mamutok feltámasztási próbálkozásait azonban nem kíséri egyértelmű lelkesedés. 

A mesterséges intelligenciát a három legfontosabb feltörekvő természetvédelmi technológia egyikeként azonosították a tudósok, hiszen világszerte segíti a fajok védelmét. És bár a sci-fi filmek néha talán azt sugallják, hogy a mesterséges intelligencia (AI) az emberek végzetét jelentheti, a természetvédők mégis egyre gyakrabban fordulnak az irányába, mint egy innovatív technológiai megoldáshoz, ami segíthet a biológiai sokféleség válságának kezelésében és az éghajlatváltozás mérséklésében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!