Elképesztő pusztítást végez a Milton hurrikán Floridában - videó

Vágólapra másolva!
Amint arról korábban beszámoltunk, a Milton lecsapott Floridára. A hurrikán Siesta Key közelében ért partot veszélyes, 3-as kategóriájú viharként, majd gyengült és végigment az államon, hatalmas pusztítást végezve. Idén ez az ötödik hurrikán, amely partot ért az Egyesült Államokban. A Milton óriási pusztítás végzett és végez jelenleg is.
Vágólapra másolva!

Amint azt korábban megírtuk, tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte volna a Milton hurrikán, két héten belül a második életveszélyes vihar. A helyi idő szerint szerdán késő estére várt hurrikánt megelőző esők és helyi viharokban kialakult forgószelek több helyen károkat is okoztak a floridai félszigeten, köztük lakóépületek is megsemmisültek.

Milton,Florida,hurrikán,pusztítás
A hurrikán a Florida nyugati partja mentén fekvő Sarasota megyében, Siesta Key közelében ért partot
Fotó: AFP

Milton lecsapott Floridára, Siesta Key közelében ért partot, veszélyes, 3-as kategóriájú viharként, majd 1-es kategóriájúra gyengült, ahogy áthaladt az államon. Idén ez az ötödik hurrikán, amely partot ért az Egyesült Államokban. 

A hurrikán halálos tornádókat, áradásokat és vihart hozott magával

 - számolt be róla a BBC

Amit reggel látni fogunk, azok már csak a holttestek

 - tudósított Owen Amos és Tom Bateman Floridából. Melanie Bevan rendőrfőnök arról számolt be hajnalban, hogy jelentős szélvihar volt az elmúlt néhány órában, de ez a "második félidő", mint mondta, nagyon kemény volt, majdnem 180 kilométer/órás erősségű volt a szél.

Láttunk repülni háztetőket, fákat, nagyon durva, ami kint van.

 

Milton,hurrikán,Florida
Megkérték az embereket, hogy írják fel a karjukra a nevüket és a hozzátartozóik nevét
Fotó: AFP

Több mint 70 000 floridai lakos van kormányzati menedékhelyen, miután 31 megyére evakuálási parancsot adtak ki a vihar előtt. A hurrikánt 1-es kategóriába sorolták, de jelentős vihart jósolnak az előrejelzők. 

A szél nem enyhül és a veszély nem csökken. 

Milton,hurrikán,veszély
Az emberek továbbra is veszélyben vannak, 70 ezren húzzák meg magukat menedékhelyen
Fotó: AFP

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy 6 millió embert érint kitelepítési intézkedés. A hatóságok előzetesen arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki az otthonában marad, az életét kockáztatja. Elsősorban a tengerparti és a tengerrel közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk lakásaikat, mert a hurrikán akár 3-4 méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat.

A vihar veszélyét növeli, hogy az újabb vihar által fenyegetett floridai térség egy részét súlyosan érintette a két héttel korábbi Helene hurrikán, és minden törmeléket még nem tudtak eltávolítani, azokat pedig a Milton hurrikán szele sodorhatja magával további kockázatos helyzeteket kialakítva.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!