Zelenszkij retteghet a tűzszünettől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én (Fotó: AFP)
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Oroszország és Ukrajna között létrejövő kompromisszumról jelent meg véleménycikk a Forbesban. A szerző szerint Kijev számára sok csapda lehet abban, ha Putyinnal megegyezik. A kivárás azonban sokba kerül. Naponta hagyják el az emberek szülőföldjüket, miközben ártatlanok a vérükkel fizetnek a háborúban.
Vágólapra másolva!

A nyugati támogatás, különösen az Amerikai Egyesült Államok és Németország részéről, késlekedett és nem volt elegendő, ezzel tovább bonyolítva az ukrán hadsereg helyzetét. Az energiahálózat összeomlása és a fűtés nélküli tél fenyegetése arra kényszeríti az embereket, hogy elhagyják az országot, Ukrajna jövője pedig egyre komorabb képet fest – írja Melik Kaylan a Forbes-ban megjelent véleménycikkében.

A nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértő szerint egy olyan tűzszüneti javaslat, amelyben Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását, első ránézésre kompromisszumnak tűnik.

A katonai szövetség szabályai szerint ugyanakkor nem lehetséges olyan országok csatlakozása, amelyek konfliktusok részesei. Ez azt jelenti, hogy az Ukrajna NATO-tagságához vezető folyamat hosszú, miközben Oroszország továbbra is jelen lesz és befolyását növeli – fejti ki Kaylan.

Moszkva tisztában van azzal, hogy bármely megállapodás könnyen akadályokba ütközhet. Még ha Ukrajna csatlakozik is a NATO-hoz, kérdéses, hogy a szövetség tagjai valóban készek lennének katonai beavatkozásra Oroszországgal szemben, különösen olyan politikai változások esetén, mint például egy új amerikai elnök, aki más irányt képvisel.

A szakértő Örményország és Georgia korábbi példájából kiindulva arra számít, hogy Moszkva terve valahogy úgy néz ki, hogy Volodimir Zelenszkij kénytelen lesz ideiglenesen átadni a megszállt területeket a NATO-hoz való csatlakozás ígéretéért cserébe. Mire a NATO végrehajtja a csatlakozást, a hadsereg ultranacionalista elemei fellázadnak, és puccsot hajtanak végre az ukrán elnök ellen, amiért átengedte a megszállt területeket, olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A véleménycikk szerint a Nyugat ekkor hevesen tiltakozna, de Putyin elárasztaná a médiát a Nyugat árulásáról, annak lassú és elégtelen támogatásáról Ukrajna irányába.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!