Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Óriási hadgyakorlatba kezdett Kína Tajvan környékén

Vágólapra másolva!
Peking úgy fogalmazott, hogy a kínai hadsereg büntető hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a Tajvani-szoros környékén, válaszul arra, hogy Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédében felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.
Vágólapra másolva!

Peking által büntetőként aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén.

 Ez a válaszuk arra, hogy Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédében felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel. A kínai hadsereg közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. Kiemelték, hogy a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.

A "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak

 - tájékoztatott a kínai állami média. 

image

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot. Mint mondta, képes megvédeni területét, mozgósította erőit a sziget körül. Úgy fogalmazott, hogy a művelet sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról.

A tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beszédében, és felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel.

Hangsúlyozta, Tajvan és Kína nem egymás alárendeltjei. Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait. A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről