Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Halálos áldozata is van az Egyesült Államok középső részét sújtó áradásoknak

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Halálos áldozata is van az Egyesült Államok középső részét sújtó áradásoknak, Iowa államban pedig egy fontos vasúti hír omlott egy áradó folyóba hétfőre virradóra.
Vágólapra másolva!

Dél-Dakota állam déli részén több ezer embert kértek arra, hogy - egyelőre önkéntes alapon - hagyja el lakóhelyét. Egy olyan térségről van szó, amely két áradó folyó, a Big Sioux és a Missouri közé ékelődik.   

Az állam kormányzója vasárnap a késő esti órákban jelentette be, hogy egy ember meghalt a több folyót is érintő árvizek következtében, és arról is beszámolt, hogy hétfő és szerda között várják az ár tetőzését a Big Sioux, a James és a Vermillion folyókon.

Kristi Noem kormányzó a hétvégén veszélyhelyzetet, majd a helyzet súlyosbodásával katasztrófaállapotot hirdetett ki Dél-Dakota délkeleti részére, ahol az áradások miatt fontos autópályák is víz alá kerültek.

Az elmúlt hét második felében rekordmennyiségű csapadék hullott, ami egyes helyeken néhány nap alatt meghaladta a 450 millimétert, az állam legnagyobb városára, Sioux Falls-ra csaknem 180 milliméter hullott három nap alatt Dél-Dakota államban.   

Iowa államban egy fontos közlekedési útvonalon elhelyezkedő vasúti híd omlott az áradó Big Sioux folyóba. A felvételek szerint az acélszerkezet egy részét ragadta el az áradó folyó Iowa legnagyobb városa, Sioux City közelében.

Kim Reynolds kormányzó az állam északi részén 21 megyére hirdetett katasztrófahelyzetet, ami megkönnyíti a mentési munkákat, és további erőforrásokat tesz elérhetővé a védekezésben dolgozók számára.
    

Iowa északnyugati részén 13 folyón egyszerre alakult ki árvíz, ami miatt teljes lakónegyedeket, valamint egy teljes várost is ki kellett üríteni a hétvégén, illetve Spencer városában a települést borító víz miatt éjszakára kijárási tilalmat vezettek be. A várost gyakorlatilag körbeöleli a Little Sioux nevű folyó, amelybe ott torkollik bele egy másik folyó is. A vízszintek itt az 1953-as korábbi rekordot haladták meg.
    

Hétvégén a szintén Iowa állambeli Rock Valley településen több száz lakóépület tulajdonosát szólították fel otthona elhagyására a vízszint kritikus emelkedése miatt. Az emberek egy részét hajókkal és helikopterrel mentették.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről