Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Németország: Az egekben a terrorfenyegetettségi mutatók

A német rendőrség folyamatos készenlétben áll a terrorista fenyegetések miatt
A német rendőrség folyamatos készenlétben áll a terrorista fenyegetések miatt / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/
Vágólapra másolva!
Azért irányulhat jobban a dzsihadisták figyelme az országra, mert az Egyesült Államokkal együtt Izrael legfontosabb támogatói között tartják számon. Németországban jelentősen megnőtt az előző évekhez viszonyítva az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség.
Vágólapra másolva!

A fenyegetettség növekedésének számos oka van – mondta el Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője, kiemelve ezek közül a radikalizálódott személyek okozta fenyegetést - írja a Világgazdaság.

Az okok között sorolta fel a szélsőséges tálibok térnyerését az afganisztáni hatalomátvételük óta, valamint azt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban megerősödött az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) elnevezésű terrorista csoport.

A radikalizálódási spirál továbbgyűrűzésében a skandináviai Korán-égetések és Izraelnek a palesztin szélsőséges Hamász elleni katonai műveletei is szerepet játszottak Haldenwang szerint.

A Hamász terroristatámadása után a Közel-Keleten kialakult helyzet nyilvánvalóan megnövelte az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetést

– szögezte le. Magyarázata szerint Németországra azért irányul jobban a dzsihadisták figyelme, mert az Egyesült Államokkal együtt Izrael legfontosabb támogatói között tartják számon. Májusban egy 25 éves afgán férfi a Pax Europa iszlámellenes mozgalom mannheimi megmozdulásán öt embert sebesített meg késsel, egyikük, egy rendőr később belehalt sebeibe. 

A nyomozás szerint a támadás oka a szélsőséges iszlamizmushoz köthető.

Haldenwang a jelenlegi biztonsági helyzetet nagyon feszültnek nevezte, és hozzáfűzte, hogy a német hírszerző szolgálatok nem becsülik alá az iszlamista terrorizmus fenyegetését.

Németországnak jelenleg három nagy kihívással: az iszlamista terrorizmus fenyegetésével, a társadalmi feszültségeket fokozó jobboldali szélsőségesek előretörésével, valamint külföldi országok kémtevékenységével és befolyásszerzésével kell szembenéznie - emelte ki a hírszerzési főnök, megjegyezve, hogy mindezek mellett nem lehet elfeledkezni az egyre erőszakosabb baloldali szélsőségesek jelentette fenyegetésről sem.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről