Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Óriási a baj: a Nyugat be akar vonulni Ukrajnába, az oroszok azonnali csapással válaszolnak

Vágólapra másolva!
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban elmondta, hogy jelenleg minden szempontból az oroszok vannak fölényben az orosz-ukrán háborúban. Felhívta a figyelmet rá, hogy minden lépésre, amit a Nyugat a háború kiszélesítése irányába tesz, az oroszok reagálnak, és súlyos válaszlépéseket tesznek. Minél inkább eszkalálják a háborút, az oroszok annál brutálisabb reakciót adnak. Elmondta: Oroszország atomhatalom, ezért nem legyőzhető, és azt is mondta, hogy Magyarország területén nem engedünk át semmilyen katonai konvojt, vagy lőszerszállítmányt. Nem óhajtunk az orosz-ukrán háború részesei lenni; erről szól most a magyar politika, és ez a választás tétje.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György az orosz-ukrán háborús helyzetről elmondta, hogy a NATO prágai csúcsértekezlete után felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Oroszországot még jobban vissza kell szorítani. A szakértő meglátása szerint a jelenlegi helyzet érdekessége, hogy a három Balti-állam, a skandináv országok, Kanada, részint az USA, Nagy-Britannia és Lengyelország le akarnak számolni Oroszországgal, ami azt jelenti, hogy Oroszországot tovább akarják tolni Keletre. A probléma ebben az, hogy az oroszoknál is megvannak a vörös vonalak, és nyilvánvaló, hogy egy meghatározott pont után lépni fognak – mondta el a szakértő. "A fő cél az, hogy a harmadik világháborút el kell kerülni, bármi áron" – mondta Nógrádi György.

Nógrádi György szerint érdemes megnézni Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozatait, aki azt mondta, hogy az F-16-os gépek átadása Ukrajnának azt jelenti, hogy ezekkel a gépekkel már atomtölteteket lehet szállítani, tehát összességében az egész válság tovább eszkalálódik, hiszen az oroszok ezt is fenyegetésnek veszik.

Rendkívül veszélyes nyugati fegyverekkel támadni az orosz területeket

A biztonságpolitikai szakértő arról is tájékoztatott, hogy a franciák közben bejelentették, hogy francia kiképző csapatokat küldenek Ukrajnába, amely azért furcsa, mert Nógrádi emlékeztetett, hogy már hosszú évek óta vannak kiképzők az országban, hivatalos adatok szerint már 1991-ben, az ukrán függetlenség után megjelentek a NATO szakértők. A franciák ezzel az említett bejelentéssel a saját politikájukat akarják elfogadtatni – tette hozzá. Ugyanakkor óriási vita van abból, hogy mely ország engedélyezi, hogy eszközeivel orosz mélységi területeket csapás érjen. 

Funeral ceremony of Mi-8 helicopter crews in Poltava
Borzalmak és szenvedés. Mikor vetnek véget ennek?
Fotó: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto

Az USA arra adott engedélyt, hogy Harkovval szemben, az orosz határ túloldalán lévő katonai bázisokat lőjék az ukránok, ezt engedélyezték a németek is. 

A franciák és az angolok pedig abból indulnak ki, hogy bárhol végre lehet hajtani ukrán csapást. Nógrádi azt mondta: a NATO főtitkár, Jens Stoltenberg október 1-el leköszön pozíciójából, és azt mondta, hogy ami fegyvert átadnak Ukrajnának, azért már nem az adományozó ország a felelős, hanem az átadást követően az már ukrán fegyver. Nógrádi György meglátása szerint ez butaság, és csak tovább eszkalálja a konfliktust.

Semmi értelme a svájci békecsúcsnak

Nógrádi György elmondta, hogy Svájcban hamarosan megrendeznek egy óriási békecsúcsot, de például Szaúd-Arábia biztosan nem vesz részt, Oroszországot nem hívták meg. Kína nem megy el.

Emlékezzünk rá, hogy nagyon nekiment Kínának Zelenszkij ukrán elnök, de Kína egyszerűen lepattintotta, és Davosban a kínai államfő nem volt hajlandó szóba állni Zelenszkijjel, és az ENSZ-ben az orosz külügyminiszter sem állt szóba az ukrán elnökkel. Most Kína válaszolt az ukrán vádakra.

Törökország pedig bejelentette, hogy nem járul hozzá a NATO részvételéhez az orosz-ukrán háborúban. Nógrádi felvetette, hogy horribilis pénzbe kerül megszervezni a svájci csúcsot, de 

semmi értelme nincs az egésznek, ha az oroszokat nem hívják meg rá.

A fronton orosz mennyiségi és minőségi fölény van

A biztonságpolitikai szakember elmondta azt is, hogy a csehek bejelentették, hogy most már csak három hónapig lakhatnak ukránok ingyen cseh területen, utána nekik is fizetni kell, és aki visszamegy Ukrajnába, annak az utazási költségeit fizetik. Nógrádi György elmondta: 

a fronton orosz mennyiségi és minőségi fölény van. Orosz tüzérségi, harckocsizó, légi és drónfölény.

A legfurcsább az volt, amikor az ukránok bejelentették, hogy ők gyártják a világon a legtöbb drónt, majd két órával később drónsegítséget kértek a szövetségesektől. 

háború, ukrajna, katona
Fotó: NurPhoto via AFP/Zacharie Scheurer/NurPhoto

Nógrádi szerint tehát a frontokon állóháború van, és lassan, de biztosan mennek előre az oroszok. A biztonságpolitikai szakértő kimondta: ezt a háborút Ukrajna nem nyerheti meg. 

Ha újabb nyugati katonai és pénzügyi támogatást kap, az azt jelenti, hogy a háború még tovább fog húzódni, még többen fognak meghalni, rengeteg sebesült lesz, de nem lesz ukrán győzelem, hanem ki kell majd a végén egyezni. 

Nógrádi György elmondta, hogy a helyzet katasztrofális, a veszteségi adatok sokkolóak. Az ukránok és az oroszok is mondanak adatokat, de ami egyértelmű, hogy a fölény az oroszoknál van.

Ha nem marad más: az oroszok be fogják vetni az atomfegyvert

Arra a hírre, hogy a NATO több „szárazföldi folyosót” fejleszt ki, hogy az amerikai csapatokat és páncélosokat a frontvonalhoz vezesse egy Oroszországgal vívott nagy európai szárazföldi háború esetén, Nógrádi György azt mondta, hogy ez butaság, másrészt szárazföldi háború Európában nem lesz. Jelenleg Európában a NATO tüzérségi, harckocsizó fölénye, és a légi, valamint haditengerészeti fölénye négy-hétszerese az orosznak. Tehát ha hagyományos háborúra sok kerülne, az oroszok számára nem marad más hátra, mint az atomeszközök bevetése. 

Nem győzhető le Oroszország

A négycsillagos német tábornokok szerint Oroszország atomhatalom, ezért nem legyőzhető. Az tehát, hogy különböző folyosókat nyissanak az amerikai csapatoknak, egyszerűen ostobaság. Ilyen létszámú amerikai csapat nem tartózkodik Európában 

– mondta el Nógrádi. Az amerikaiak tökéletesen tudják, hogy ebben a pillanatban az ellencsapás az Egyesült Államok szárazföldi területeit érné orosz atomeszközökkel. 

Amikor Macron Moszkvában járt, akkor Putyin megkérdezte, hogy hány atomtöltetük van, Macron meg elmondta, hogy kétszáz valamennyi. Erre az orosz elnök meg elmondta, hogy nekik hatezer. Szóval tudomásul kell venni, hogy ma a Föld sokszorosan megsemmisíthető.

Oroszországgal szemben amerikai csapatok bevetése azonnali világháborút jelentene, ahol atomcsapások sorozata jönne létre. Magyarország vonatkozásában el kell mondani, hogy a NATO 5. cikkelye értelmében, ha valamelyik tagállamot támadás éri, a többi államnak a segítségére kell sietnie. 

Magyarország területén nem engedünk át semmilyen katonai konvojt, vagy lőszerszállítmányt. Nem óhajtunk az orosz-ukrán háború részesei lenni. Erről szól most a magyar politika.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről