Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Hazudtak: régtől fogva dédelgetett német terv az európai szintű sorkatonaság

Vágólapra másolva!
Egy német-amerikai agytröszt 2022-ben javasolta a kötelező európai sorkatonaságot, hogy ezáltal is "erősödjön az európai öntudat".
Vágólapra másolva!

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az ötlettel állt elő, hogy az Európai Unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezt a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket. 

A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás.

Arccal az „Európai Egyesült Államok” felé?

Az Európai Uniónak saját hadseregre van szüksége, értekezett erről a Washington Post hasábjain Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer is 2022 májusában, írja a Magyar Nemzet. A Herr & Speer német-amerikai agytröszt alapítói szerint az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy milyen ostobaság Európának túlzottan az Egyesült Államokra támaszkodni. 

A szerzőpáros egészen sajátos módon az európai identitás kialakításának fontosságát is hangsúlyozza az európai-szintű sorkatonaság kapcsán. Mint írják:

„Az EU büszke a nyelvek, kultúrák és történelmek sokszínűségére, ennek a heterogenitásnak azonban ára van (…) sajnos kevesen tartják magukat elsősorban európainak. Egy közös uniós katonaság azonban elősegítheti egy olyan közösség kialakulását, amely európai öntudatot építene, ami szükséges feltétele annak, hogy Európa magabiztosabban lépjen fel a geopolitikában.”

Ez különösen igaz lenne, ha a 17 éves uniós polgárok számára kötelező szolgálati időt – hat-kilenc hónapot – írnának elő

– teszik hozzá.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.30.
Donyecki terület május 28-án
Fotó: AFP , Diego Herrera Carcedo / Anadolu

Az általuk megfogalmazott terv alapján a nők és a férfiak iskolai tanulmányaik befejezése után választhatnák, hogy vagy civilként teljesítenek szolgálatot, vagy az EU fegyveres erőinek katonájaként.

Mindkét esetben azonban ezt szülőhazájukon kívül lenne ajánlatos elvégezniük, fogalmazták meg.

„Ez egy nagyszerű lehetőség lehetne” – lelkendezett közösségi oldalán a bajor Martin Speer.

A Herr& Speer arról is írt, hogy azt javasolják, hogy majdan az EU hadseregét az EU kül- és biztonságpolitikai tanácsa felügyelje (amely az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek a tagjaiból állna, és egy új védelmi biztos vezetné). 

Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer egyébként az Európai Parlamentben is megfordulnak időnként, például az Európai Bizottság oktatásért, ifjúságért, sportért és kultúráért felelős főigazgatójának meghívására 2023 márciusában beszéltek uniós gyakornokok előtt. 

A Herr& Speer javaslat összecseng azzal, a német Junge Union által felvázolt tervvel, amely akár a tagállamok hatásköreit Brüsszelnek is átruházva hozna létre kötelező európai sorkatonaságot. 

A Junge Union javaslata a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először. Mint arról a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) akkor beszámolt, 

a dokumentum kifejezetten javasolja, hogy „minden fiatalnak legalább kilenc, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban”. Az Európai Védelmi Unió iránti elkötelezettség magában foglalja a nemzeti hatáskörök feladását az európai szint javára 

– volt olvasható a Junge Union elnökségének határozattervezetében. 

A NOZ idézte Paul Ziemiakot, az akkor mintegy 110 ezer tagot számláló ifjúsági szervezet szövetségi elnökét is. Szerinte egy ilyen általános európai kötelező szolgálat „fontos lépés lehet ebbe az irányba”.

Bundeswehr Journal beszámolójából kiderül az is, hogy Ursula von der Leyen is részt vett a 2017-es tanácskozáson.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről