A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Alekszandar Vucsics: A békéről csak a magyarok mernek beszélni

Vágólapra másolva!
Belgrádban, a magyar soros elnökség kapcsán tartott fogadáson Alekszandar Vucsics szerb elnök Orbán Viktor miniszterelnök bátorságáról beszélt, és hozzátette, hogy jelenleg a békére van a legnagyobb szükség.
Vágólapra másolva!

Alekszandar Vucsics a béke fontosságáról beszélt azon a rendezvényen, amelyet Belgrádban a magyar soros elnökség kapcsán tartottak. A szerb elnök felszólalásában gratulált a magyaroknak, hogy nem félnek használni azt a szót, amit ma sokan elkerülnek. Ez pedig nem más, mint a béke. Külön hangsúlyozta a magyar miniszterelnök békemisszióját - írja a Magyar Nemzet

Gratulálok Orbán Viktornak a bátorságához, gratulálok az ön kormányának is. Sokszor próbáltam beszélni róla, de rájöttem, hogy ha az ördög ügyvédjét játszom, akkor én leszek az ördög. Szerintem a békére van a legnagyobb szükség. A mostani módon sehogy sem jutunk el a békéhez, s nem látom, hogy ez kinek az érdeke"

- mondta Alekszandar Vucsics, Szerbia köztársasági elnöke. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Vucsics: Sorsdöntő lesz a következő hat hónap

Alekszandar Vucsics Szerbia európai integrációjáról is beszélt. Elmondta, a balkáni ország tudja, mik a feladatai és kötelezettségei. Kiemelte: az ország Európa része, és nincs is hova máshova mennie. 

Csak arra kérek mindenkit, aki nem mindig elégedett Szerbia hozzáállásával, értse meg, hogy szuverén és független ország vagyunk, és megvan a saját véleményünk. Szeretném megköszönni magyar barátaimnak a sok támogatást, őszinte barátként tekinthetnek Szerbiára! Lehet, hogy Szerbia nem nagy és fontos ország az EU számára, de mindig jó, ha van egy barát, még ha nem is nagy és fontos

– mondta. Hozzátette: Szerbia visszaadhatja majd ugyanezt a tiszteletet Európának és a tagországoknak. A soros elnökség kapcsán pedig gratulált Magyarországnak Vucsics. Rámutatott, hogy a következő hat hónap szinte sorsdöntő Belgrád számára.

Félek, hogy most Önöknek nehezebb lesz, mint amire számítottak, de remélem, hogy nekünk és másoknak is sokkal könnyebb lesz. Éljen Szerbia és Magyarország barátsága, éljen a partnerség európai barátainkkal!

– zárta szavait az elnök.

Ahogy korábban megírtuk, Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő fél évet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában. Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során „fogytak és alig maradtak” olyanok, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike – mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és Moszkvában. 

Orbán Viktor korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt. A Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni akart arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan. Az ukrán államfővel kedden folytatott megbeszéléséről a magyar miniszterelnök egyebek között elmondta: a tárgyalás során arra törekedett, hogy a két ország közti "nem túl virágzó" kapcsolatot maguk mögött hagyják, és a jövőre koncentráljanak

Sebastian Kurz egykori osztrák kancellár elismerően szólt a magyar miniszterelnök erőfeszítéseiről. A korábbi osztrák kancellár szerint meg kell állítani a vérontást, és tárgyalóasztalhoz kell ülni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!