Kiderült, miért viselkedik néhány turista állat módjára külföldön

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, egyre több a botrányosan viselkedő turistáról szóló történet. De miért viselkednek sokan állat módjára, amikor nyaralnak? Javier Labourt, okleveles klinikai pszichoterapeuta és lelkes utazó szerint a válasz sokféle lehet.
Vágólapra másolva!

A nevadai ősi sziklaalakzatok ledöntésétől kezdve az olaszországi szoborral való fajtalankodásig, a nyaralás során rosszul viselkedő turistákról szóló történetek egyre gyakoribbak. 

Az elmúlt hónapokban világszerte tiltakoztak a túlzott turizmus és a "rossz" turista magatartás ellen, és úgy tűnik, hogy mindkét kérdés egyre nagyobb figyelmet kap.

Az olyan weboldalak és Instagram-fiókok, mint a Tourons Of Yellowstone és a Welcome to Florence a megkérdőjelezhető utazói magatartás tárházaként szolgálnak. 

Neveket véstek az ókori Colosseum egyik oszlopára
Fotó: AFP / Filippo MONTEFORTE / AFP

Javier Labourt, okleveles klinikai pszichoterapeuta és lelkes utazó szerint a válasz sokféle lehet. 

Számos tényező befolyásolhatja a viselkedést. Lehetnek egyéni tényezők, lehetnek kontextuális tényezők és lehetnek csoportos tényezők, ha az illető egy csoporttal utazik. Úgy gondolom tehát, hogy az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, az, hogy ez a személy ezt a fajta viselkedést tanúsítaná-e otthon is?

Dr. Alana Dillette, a San Diegó-i Állami Egyetem vendéglátás és turizmus tanszékének adjunktusa szerint a turisták helytelen viselkedésének egyes típusai - például az, hogy megpróbálnak segíteni egy állatnak visszatérni a csordájához a Yellowstone Nemzeti Parkban - a társadalmi normák általános ismeretlenségéből fakadhatnak.

Azt hiszem, nagyrészt a tudás hiányából fakadnak ezek a helyzetek. Sokan utaznak, és arra gondolnak, hogy milyen élmény lesz számukra, de nem gondolnak arra, hogy a tetteik hogyan hatnak arra a helyre, ahol éppen tartózkodnak, mert egyszerűen nincsenek meg a megfelelő ismereteik. 

A rossz turista viselkedés másik klasszikus hátteréről a viselkedéskutató, Dr. Kirsty Sedgman beszélt:

Amikor az emberek távol vannak otthonuktól, egyesek bunkóvá és követelőzővé válhatnak olyan módon, hogy azt feltételezik, hogy a helyiek, a szolgáltató emberek és mások csak azért vannak ott, hogy kiszolgálják őket. Ez a viselkedés különösen a repülőgépeken tapasztalható, ahol mostanában rendszeresen kapunk jelentéseket dühkitörésekről, amikor az utasok mellőzik az alapvető udvariasságot, és nem hajlandók eleget tenni a személyzet utasításainak. 

A helyzet annyira elfajult, hogy 2021-ben a légitársaságok levelet küldtek az amerikai igazságügyi minisztériumnak, amelyben segítséget kértek a probléma megfékezésére - írja a BBC.

Bár sokan írtak már a túlzott turizmus környezeti hatásairól, a rossz turista viselkedés - különösen a vandalizmus - hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják a történetek elbeszélése során. 

Excitement Builds In Paris For 2024 Olympics
Turisták tömege Párizsban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto

Ráadásul néha a károkat nem lehet visszacsinálni. Felbecsülhetetlen értékű művészeti és kulturális alkotásokat is érintett a turisták viselkedése.

Dillette úgy véli, hogy a turizmus reklámozásának módja gyakran hozzájárul a problémához: 

Úgy gondolom, hogy az emberek utazás közben késztetést éreznek arra, hogy olyan módon viselkedjenek, ahogyan egyébként nem tennék, de azt hiszem, hogy ez részben azzal is összefügg, ahogyan a vállalatok és a kormányok becsomagolják a turizmust az emberek számára. Ezért nem vagyok nagy rajongója a tömegturizmusnak... Az egésznek az a célja, hogy az emberek olyan helyre jussanak, ahol túl sokat ihatnak, túl sokat ehetnek, túl sokat fogyaszthatnak

- magyarázta. 

Sokan esnek kísértésbe

Pár napja arról írtunk, hogy felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy egy női turistát Firenzében lefényképeztek, amint a római Bacchus isten szobrával fajtalankodik. A múlt hónapban egy holland férfit őrizetbe vett az olasz rendőrség, miután nyaralás közben megrongált egy történelmi római falat

Egy 17 éves svájci lány az ókori Colosseum falaiba véste a nevét tavaly. A lány a családjával nyaralt Rómában és rajtakapták, amint kezdőbetűjét a Colosseum falába vési. Állítólag egy „N" betűt karcolt az 1937 éves épület egyik téglaoszlopába. Egy olasz idegenvezető azonban rajtakapta a fiatalt és videót készített, majd az amfiteátrum biztonsági személyzetét is riasztotta.

Egy turista a világ leghíresebb római szökőkútját gyalázta meg tavaly. 

Rómában letartóztattak egy ír férfit, aki 2020-ban belevéste a nevének kezdőbetűit a Colosseum falába. A turistát a kulturális örökség megrongálásával vádolták meg. A 32 éves ír turistát az ókori amfiteátrum biztonsági őrei kapták rajta a vandalizmuson. 

Előállítottak és feljelentettek egy ecuadori turistát Rómában a Colosseum megrongálása miatt 2017-ben is. Az 55 éves benzinkutas egy pénzérmével véste rá felesége és fia nevét és a 2017-es évszámot a frissen felújított ókori amfiteátrum egy tartópillérére.

Állatvédő tüntetők festéket öntöttek a római Popolo-tér szökőkútjára. A színes festék a szökőkút egy részét borította be. Az akciót az "Állati Forradalom" nevű mozgalom vállalta magára.

Műemléknek vezette drónját egy argentin turista Rómában. A turistát vád alá helyezték az olasz hatóságok, miután drónjával a Róma központjában található Palazzo Venezia tetejének ütközött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!