A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
1
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Fordulat a háborúban: Szíriában bombázott az ukrán hadsereg

Vágólapra másolva!
Ukrán médiainformációk szerint a védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának különleges egysége átfogó csapást mért egy szíriai orosz légitámaszpontra. A hírt előbb a Kyiv Post, majd az RBC-Ukraina is közölte.
Vágólapra másolva!

A Kyiv Post szerint a Khimik ukrán hírszerző csoport július végén csapást mért az orosz csapatok szíriai állásaira. 

A támadás célpontja az Aleppó tartományban lévő Quaires légibázison lévő orosz katonai felszerelés volt. 

- írta meg a meduza.io. A kiadvány egy megszerkesztett videót is közzétett, amely állítólag a támadás kulcsmomentumait mutatja be, hitelességét azonban nem erősítették meg. 

A felvétel elején látható férfi egy olyan papírt mutat, amelyen a GUR szimbóluma - egy repülő bagoly karddal - látható. A videón ezután az látható, hogy egy mozgó járműre mérnek egy csapást, a lap szerint egy orosz elektronikus hadviselési rendszerrel. 

Majd újra látható a GSD szimbóluma, ezúttal  egy „19/7/2024” dátummal ellátva, majd kilőttek egy kis drónt is. 

A lap szerint a videó nagy része a repülőtér elleni állítólagos támadásról szól, mivel a képeken látható terep hasonlít a Quaires repülőtérről készült műholdfelvételekhez. A videónak ebben a részében nem szerepel ukrán hírszerzési szimbólum, de több ember is ukrán nyelven beszélt. 

A Kyiv Post azt állítja, a légibázist július 25-én támadták meg. Ezen a napon jelentették, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Bassár el-Aszad szíriai elnök július 24-én este Moszkvában tárgyaltak. Találkozójukat akkor jelentették be, amikor Aszad már visszatért Szíriába - írta a Kommerszant nevű lap.

Médiajelentések szerint 

az ukrán hadsereg korábban más országokban is részt vett az orosz struktúrákhoz közel álló erők elleni hadműveletekben.

Például 2023 nyarán ukrán katonák érkeztek Szudánba, hogy segítsenek kiszorítani a Wagner-csoport által támogatott lázadókat - jelentette a The Wall Street Journal 2024 márciusában. A Kyiv Post azt állította, hogy márciusban ukrán különleges erők és szíriai lázadók támadtak orosz zsoldosokra Szíriában. Emellett júliusban az Ukrán Állami Hírszerző Szolgálat utalt arra, hogy részt vett a Wagner egykori zsoldosai elleni támadásban Maliban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!