Percről percre

Nem bírnak az ukránok az orosz légvédelemmel, több fronton is nagy a baj

Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 917. napjáról

 

19:37
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna bevetheti a holland F-16-osokat Oroszországban

Ukrajna bevetheti a holland F-16-os vadászrepülőgépeket orosz területen, "nem szabtunk meg semmilyen korlátozást ezek használatára és hatótávolságára vonatkozóan", feltéve, hogy betartják a nemzetközi háborús szabályokat - jelentette ki Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka csütörtökön a holland sajtónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy ezzel amerikai kollégái is egyetértenek. 

Nekik másféle korlátozásaik vannak, de más fegyverrendszereket is szállítottak. (...) Egy oldalon állunk, és azt támogatjuk, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Úgy gondolom, minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ez megtörténjen

 - jelentette ki. Hollandia már 24 F-16-os repülőgépet bocsátott Ukrajna rendelkezésére. Eichelsheim hangot adott annak a véleményének is, hogy Ukrajna jelenlegi támadása egy orosz terület ellen "gyakorlatilag zseniális". 

Az ukrán erők nagy területet foglaltak el, új technikákkal, elég gyorsan. Ezzel dilemmát teremtettek (Vlagyimir) Putyin elnök számára

 - fogalmazott.
 

18:42
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Olasz fegyverekkel nem lőhet orosz területeket Ukrajna

Antonio Tajani olasz külügyminiszter az olasz fegyverek ukrajnai használatával kapcsolatban azt mondta: a vonatkozó korlátozások csak Ukrajna területén maradnak érvényben.

Minden ország maga dönt, de a mi részünkről az olasz fegyverek használata csak Ukrajnán belül történhet

 - fogalmazott.
 

17:42
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: Arra kell összpontosítania, hogy végre béke születhessen

Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozóján Brüsszelben az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: Minden erőfeszítésnek arra kell összpontosítania, hogy végre béke születhessen.

Senki sem akar jobban békét, mint maguk az ukránok, és senki sem tesz többet a béke érdekében, mint az európaiak, partnereikkel közösen világszerte

 - fogalmazott. A német külügyi tárcavezető fontosnak nevezte Ukrajna védelmének támogatását, különösen az ország légvédelmének erősítését az emberéletek megmentése érdekében, miközben - vélte - Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is akadályozza a béketeremtést.
 

16:58
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Energetikai létesítményeket ért légicsapás

Oroszország hétfőn Ukrajna-szerte energetikai létesítményekre mért légicsapásokat, amelyek során ukrán tisztviselők szerint több mint 200 rakétát és drónt vetettek be.

Az elektromos hálózat elleni újabb támadás miatt Kijev kénytelen volt a héten vészhelyzeti és tervezett áramkimaradásokra támaszkodni, hogy megpróbálja stabilizálni a rendszer működését.
 

15:56
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Az EU-tagállamoknak fel kell oldaniuk az ukrán fegyverhasználati korlátozásokat

Ukrajna önvédelmének segítése érdekében az európai uniós tagállamoknak teljesen fel kell oldaniuk a fegyverhasználati korlátozásokat, és az országba küldött katonai felszereléseket teljes mértékben ki kell használni, hogy Kijev csapást mérhessen azokra a helyszínekre, ahonnan Oroszország csapást mér rájuk - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Josep Borell kül-és biztonságpolitikáért felelős EU-főképviselő.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezve Borrell úgy nyilatkozott: az oroszországi kurszki régióban folytatott ukrán hadművelettel csapást mértek Vlagyimir Putyin orosz elnök "háborús narratívájára", ami fontos stratégiai siker, ugyanakkor Oroszország továbbra is támadja az ukrajnai a civileket és infrastruktúrát.

Oroszországnak az a szándéka, hogy teljesen tönkretegye Ukrajna villamosenergia-rendszerét, és a télre sötétbe és hidegbe taszítsa az országot

 - hívta fel a figyelmet. A teljes cikk ide kattintva olvasható.
 

15:00
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev további támogatására szólított fel a belga külügyminiszter

Hazájának Ukrajna katonai támogatása iránti elkötelezettségét hangoztatta a csütörtökön a belga külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozóján Brüsszelben.

Érkezésekor a sajtónak adott interjújában Hadja Lahbib annak az ötmilliárd eurós alapnak a felszabadítására szólított fel, amelyből katonai segítséget nyújtanának Kijevnek. 

EU - Montenegro Intergovernmental Conference in Brussels
Hadja Lahbib.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Mint mondta, az ukrán népnek sürgős szüksége van erre a támogatásra.

14:34
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drónokat semmisítettek meg a Kijev elleni támadás során

Az ukrán légvédelem mintegy 15 drónt semmisített meg, amelyeket Oroszország indított az ukrán főváros elleni harmadik támadásában négy nap alatt - közölte csütörtökön Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

Tájékoztatása szerint a drónok törmelékei megrongálták egy lakóház ablakait és ajtóit, továbbá egy nem lakáscélú épületben tűz keletkezett, amelyet eloltottak.

A Russian 127 Different Missile And 109 Drone Strike To Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/

Ruszlan Kravcsenko kijevi regionális kormányzó szerint nem keletkezett kár a létfontosságú infrastruktúrában Kijev régióban, és a városi és regionális hatóságok sem számoltak be áldozatokról.

A lezuhanó törmelék tüzet okozott egy magánvállalkozás területén a közép-ukrajnai Cserkaszi régióban, a mentőszolgálat küzd a lángokkal - közölte a regionális kormányzó.

13:58
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

6 milliárd eurót nem tudnak kifizetni Ukrajnának

Az európai bankokban zárolt orosz pénzeszközökből származó nyereséget már továbbították Ukrajnának és azoknak a tagállamoknak, amelyek ebből a pénzből további katonai felszerelést biztosítanak Kijevnek, de 

az alapból még mindig megvan több mint 6 milliárd euró, amit egy EU-tagállam vétója miatt nem tudtak kifizetni. 

josepborrell
Josep Borrell.
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP

Josep Borrell azt mondta:

Találni kell valamilyen módot arra, hogy ezt a vétót megkerüljék, mert ez nem fogadható el.

 

12:59
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Felgyújtották egy ukrán katona autóját Dnyipróban

Ismeretlenek felgyújtották az ukrán fegyveres erők egyik katonájának autóját az ukrajnai Dnyipróban – jelentette csütörtökön a Novosti.LIVE tévécsatorna.

Az ukrán sajtó korábban arról számolt be, hogy az országban katonai járműveket kezdtek felgyújtani, mert összetévesztik azokat a besorozási iroda alkalmazottainak autóival.

 

12:15
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Háromezer golyóálló mellényt adományoztak Kijevnek

Brüsszel Ixelles nevű kerületének rendőrsége 3000 golyóálló mellényt adományozott a kijevi városvezetésnek. Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon azt közölte, hogy 988 mellény már megérkezett az ukrán fővárosba és a maradék is úton van. Hozzátette, hogy Kijevbe látogatott egy brüsszeli delegáció is.

A mellényeket adminisztratív okokból vonta ki a forgalomból a brüsszeli rendőrség, a hatályos rendelkezés szerint ugyanis 5-7 évente új mellényeket kell az állománynak beszereznie, illetve azért, mert az újonnan érkezett mellények könnyebbek.

Hunt Expo In Krakow
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Klaudia Radecka/NurPhoto

Philippe Close brüsszeli polgármester mindazonáltal aláhúzta: az adományozott mellények teljes mértékben használhatók.

Close májusban, kijevi látogatása során jelentette be a szállítmányt, hozzátéve, hogy mivel a mellények a rendőrség számára készültek, ezért nem felelnek meg a hadseregben használatos védőfelszerelés előírásainak. 

Mint mondta,  elsősorban a civilek, az egészségügyi személyzet, illetve tűzoltók védelmére szánják őket.

A Kijev testvérvárosának számító Brüsszel városvezetése emellett két tűzoltóautót adományozott az ukrán fővárosnak, illetve egészségügyi felszerelést küldött a Zaporizzsja körzetében felhúzott ideiglenes kórházaknak.

11:37
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, kettő megsebesült az ukránok sebekinói támadása során

Egy sebekinói lakos meghalt, amikor az ukrán fegyveres erők megtámadták a várost – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója a Telegram csatornáján.

Az előzetes információk szerint két civil is megsebesült. A férfit és a nőt a sebekinói központi kórházba szállították

– tette hozzá a kormányzó.

ukrajnai, ukránkatona
Katona sétál a romok között.
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Kirill Chubotin/Ukrinform/NurPhoto

Egy adminisztratív épület és egy szociális gondozóintézmény is megrongálódott, valamint egy autó is kigyulladt.

10:42
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Két ember megsérült Herszonban

Az ukrán hadsereg herszoni támadása során egy nap alatt két civil is megsérült. 

Az ukrán hadsereg 41 tüzérségi csapást mért a területre, köztük civilek lakóházaira.

 

10:05
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ellenőrzőpontokat állított fel a kurszki régióban

Oroszország mozgásszabadságot korlátozó intézkedéseket vezetett be a kurszki régióban fekvő Kurcsatov városában, ahol az atomerőmű üzemel, és ellenőrző pontokat állított fel az utcákon. 

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője az erőműben tett keddi látogatása során aggodalmát fejezte ki a közelben zajló harcok miatt, és egy nukleáris baleset veszélyére figyelmeztetett.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója (k) és Oleg Sperle, a Roszatom atomerőmű-tervező és -építő leányvállalata, az AtomSztrojExport alelnöke, a Kurszk II erőmű kivitelezési projektvezetője kezet fog Grossi látogatásán a nyugat-oroszországi Kurszki terület Kurcsatov városánál működő atomerőműben.
Fotó: MTI/AP/Roszatom

Ukrajnában csütörtökre virradóra az ország kiterjedt területein légiriadó volt érvényben. 

Az ukrán légierő egy nagyobb orosz dróntámadás veszélyére figyelmeztetett. Aktív volt a légvédelem egyebek között Kijevben is.

09:28
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán területfoglalás történt Kurszk megyében

További területet vontak ellenőrzésük alá a dél-oroszországi Kurszk megyében az ukrán fegyveres erők - közölte szerda esti videóbeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ukrajnával határos területről van szó - tette hozzá, anélkül, hogy további részletekre tért volna ki. 

Csak annyit mondott, hogy orosz hadifoglyokat is ejtettek, ami jól fog jönni egy esetleges következő fogolycserénél.

Köszönjük katonák! Ez az, ami segít nekünk abban, hogy embereinket visszahozzuk az orosz fogságból

- mondta.

08:30
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők az elfoglalt orosz terület megtartására rendezkednek be

Az Egyesült Államok szerint Ukrajna hosszabb időn keresztül igyekszik megtartani az elfoglalt orosz területeket Kurszk megyében - erről a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóhelyettese beszélt szerdán egy biztonsági konferencián Washington közelében.

David Cohen kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök minden valószínűség szerint ellenoffenzívát rendel el a területek visszaszerzésére, ami nehéz harcnak ígérkezik majd. 

Hozzátette, hogy az orosz ellentámadás még nem kezdődött meg, és megjegyezte, hogy az orosz elnöknek nemcsak azzal kell szembesülnie, hogy saját országában is háborús frontvonal alakult ki, hanem számolnia kell ennek visszhangjaival az orosz társadalomban.

David Cohen arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz erők jelenleg a kelet-ukrajnai Pokrovszk elfoglalására összpontosítják a figyelmüket, amely fontos közlekedési, szállítási és logisztikai központ. Megállapította, hogy az orosz csapatoknak komoly veszteségek árán sikerült előrehaladást elérniük a hadművelettel.

A CIA igazgatóhelyettese az ukrán lépésekkel kapcsolatban arról számolt be, hogy a megszállt orosz területen védelmi vonalakat alakítanak ki, és berendezkednek.

07:40
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok civileket rabolnak el Kurszk térségében

Oroszországnak információi vannak arról, hogy ukrán fegyveresek civileket rabolnak el a Kurszk régióban. 

Vannak listák az elraboltakról, de ezek nem véglegesek 

– jelentette az orosz külügyminisztérium.

06:40
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Találat érte Harkov térségét, sokan meghaltak

Találat érte az ukrán fegyveres erők ideiglenes bevetési pontját Harkov térségében, sokan meghaltak és megsebesültek – mondta csütörtökön a RIA Novosztyinak Szergej Lebegyev, az oroszbarát Nyikolajev-ellenállás koordinátora.

05:11
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt lőttek le Szevasztopolban

Az orosz hadsereg Szevasztopolban visszaverte az ukrán fegyveres erők támadását, két drónt lőttek le a tenger felett – jelentette Mihail Razvozsaev kormányzó a Telegram-csatornáján. Személyi sérülés és épületkár nem történt.

04:24
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Robbanások hallatszottak Kijevben és környékén – közölte a Public ukrán tévécsatorna. A kijevi régióban légiriadót rendeltek el.

04:21
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Közel húszezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére 2024. augusztus 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6915 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12774 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

04:19
augusztus 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!