250 ezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az esőzések miatt

Vágólapra másolva!
Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a pusztító vihar miatt - számolt be vasárnap a CTK ügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában van.

 Csak ott több mint 100 ezer háztartásnak kellett áram nélkül boldogulnia. A felázott talaj miatt számos fa dőlt a felsővezetékekre és a nagyfeszültségű vezetékekre.

 Az előrejelzések szerint az esőzések várhatóan hétfőig folytatódnak. A vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, mivel fák dőltek a sínekre, számos pályaszakasz pedig víz alá került. 

Mintegy 40 vasútvonalat teljesen le kellett zárni.

 A Prága és Ostrava közötti fontos vasúti fővonal Studenka állomásnál víz alá került. Ezért számos lengyelországi és szlovákiai Eurocity-járatot töröltek. A vonalon a Prágából érkező vonatok Olomoucban, a Lengyelországból érkező vonatok Bohuminban végződnek. Martin Kavka, a vasútigazgatóság tűzoltóságának szóvivője szerint a tűzoltók a szombati nap folyamán mintegy 130 balesetnél avatkoztak be a vasútvonalon. A hatóságok felszólították a polgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék az autóval vagy vonattal való utazást.

Amint arról az Origo is beszámolt, a Cseh Köztársaságot és a szomszédos Lengyelországot heves esőzések sújtották, számos folyó és patak vízszintje megemelkedett, és egyes területekről áradásokról érkeztek jelentések. Súlyos a helyzet Ausztriában is, ahol hóesés is nehezíti az időjárás miatt kialakult helyzetet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!