Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 938. napjáról.

 

05:17
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:19
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA szerint működhet Zelenszkij győzelmi stratégiája

Az Egyesült Államok tisztviselői látták Volodimir Zelenszkij elnök győzelmi tervét, és úgy vélik, hogy ez egy olyan stratégia, „amely működhet” - mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy szeptember 17-i sajtótájékoztatón.

Zelenszkij szeptember 16-án azt mondta, hogy az Ukrajnára vonatkozó győzelmi terve több mint 90%-ban elkészült, és hogy a tervet a jövő héten fogja bemutatni a szövetségeseknek. A stratégia részleteit nem hozták nyilvánosságra. Thomas-Greenfield megerősítette, hogy az USA már ismeri a tervet, hozzátette: az Egyesült Államok reméli, hogy jövő héten, az ENSZ 79. közgyűlésén New Yorkban népszerűsíteni tudja Zelenszij  tervét a világ vezetői körében.

05:21
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5865 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4733 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (ORFK)

06:15
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás miatt légiriadó több ukrán régióban

Dróntámaást indítottak az oroszok az éjszak folyamán, több ukrán régióban légiriadót rendeltek el. A dróntámadás Szumi, Harkiv, Herszon és Mikolaji régiókat is érintette - írta a Kyv Independent. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs jelentés.

08:34
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megtámadta Toropets városát, evakuálják a települést

Az ukrán fegyveres erők drónjainak támadása után tűz keletezett a Tver régiójában található Toropets városában. A Tver megyei Toropets városában bejelentették a civilek részleges evakuálását azokról a területekről, ahol a légvédelmi erők dolgoznak a támadások megfékezésén, és a tüzek eloltásán. Erről a területi önkormányzat sajtószolgálata írt a Telegram csatornán.

09:16
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Visszavonulnak az ukrán csapatokat az Oszkol folyóhoz

Az Orosz Fegyveres Erők Kupjanszk melletti offenzívája miatt az ukrán fegyveres erők egységei visszavonják csapataikat az Oszkol folyóhoz és az Oszkol-víztározóhoz - jelentette Andrej Marocsko, az LPR Népi Milíciájának nyugalmazott alezredese.

„Az orosz fegyveres erők az elmúlt 24 órában folytatták a támadó akciókat Szinkovka, Petropavlovka, Peschanoje, Novoosinovoye, Glushkovka, Kruglyakovka és Lozovaya településeken” – hangsúlyozta az alezredes.

Marocsko szerint az ukrán harcosok pozíciókat veszítve próbálják erőiket és az erőforrásokat az Oszkol folyóhoz és az Oszkol-tározóhoz vonni, hídfőállást hozva létre a jobb parton.

Marocsko egy nappal korábban arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők előnyösebb pozíciókat foglaltak el, és az ukrán fegyveres erőket Donyeck régiójában Szeverszktől keletre, a Kamenka folyó területére szorították. Hozzátette azt is, hogy az ukrán fegyveres erőket kiszorították állásaiból a vasúti pálya mentén.

10:37
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Rajtaütés Szudzsánál

Az Orosz Fegyveres Erők legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők több dandárját , az Ukrán Különleges Műveleti Erők (SSO) egységét és az amerikai PMC Forward egy különítményét, valamint több száz felszerelést semmisítettek meg Szudzsa közelében. Az egyik „Akhmat” különleges erőegység „Hades” hívójellel rendelkező parancsnoka a RIA Novostinfolytatott beszélgetésében beszélt erről. A katona szerint Kijev folytatja az új erők összegyűjtését. Tisztázzák, hogy az orosz katonák legyőzték a 61., 80., 82., valamint a 95. dandár nagy részét. Ezen túlmenően az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőit vonták be a Sudzsi térségbe, és további külföldi PMC-ket vonzottak. Korábban a kurszki Szudzsa lakói azzal a kéréssel fordultak Oroszország és Ukrajna elnökéhez, hogy nyissanak meg humanitárius folyosót a civilek evakuálására – írja a Kommerszant .

11:26
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnszk orosz kézre került

A Donyecki Népköztársaság (DPR) Ukrajnszk települése az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került – számolt be a RIA Novosztyi a bűnüldöző szervekre hivatkozva.

Ma reggel Ukrajnszk falu az orosz hadsereg irányítása alá került

– mondta az ügynökség forrása. Olyan fényképeket is közölt, amelyeken elmondása szerint orosz katonák zászlót akasztottak egy Ukrajnszk külterületén található bánya szellőzőaknájára.

12:41
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 54 drónt indított Oroszország öt régiója felé

Szeptember 18-án, szerdán éjjel az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 54 drónt indítottak Oroszország öt régiójában. Erről a Honvédelmi Minisztérium számolt be az újságíróknak. A minisztérium szerint az ukrán drónok légvédelmi rendszereket semmisítettek meg. 27 drónt lőttek le Kurszk régió felett, 16-ot Brjanszk felett, 7-et Szmolenszk felett, 3-at Belgorod felett, 1-et Orjol felett.  A védelmi minisztérium Ukrajna lépéseit az orosz területen lévő célpontok elleni terrortámadási kísérletnek nevezte. Más részletet nem közöltek a helyzettel kapcsolatban.

 

14:40
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Óvodákat és iskolákat zártak be a tveri régióban

Az ukrán fegyveres erők megtámadták Toropets városát a tveri régióban. Ott részleges evakuálást jelentettek be, és tűz keletkezett a drónról lehulló törmelék miatt. A tveri régió egyik kerületében az óvodák és iskolák munkáját is felfüggesztették .

15:33
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna két rakétát és 27 drónt lőtt ki Kurszkra

Szeptember 18-án, szerdán éjjel Ukrajna két rakétát és 27 drónt lőtt ki Kurszk térségébe. Ezt Aleysey Smirnov, a régió vezetője nyilatkozta a Telegram csatornán.

16:34
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

További két drónt semmisítettek meg a szmolenszki régióban

További két drónt semmisítettek meg a szmolenszki régióban. Az orosz régió vezetője, Vaszilij Anokhin ezt Telegram csatornájában jelentette be. Elmondása szerint a Dukhovshchinsky és Vyazemsky körzetekben két pilóta nélküli légi járművet (UAV) lőttek le. Személyi sérülés nem történt és kár sem keletkezett. Korábban Anokhin arról számolt be , hogy a légvédelmi erők hét drónt lőttek le a szmolenszki régió felett.

17:12
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg lelőtt egy Storm Shadow rakétát

A "Center" orosz haderőcsoport Tor-M2 légvédelmi rakétarendszerének (SAM) legénységének katonái lelőttek egy Storm Shadow rakétát a különleges katonai művelet (SVO) övezetében. 

Amikor a célpontok megjelentek, a légelhárító tüzérek kísérték őket, és megerősítést követően megsemmisítették azokat. A légvédelmi rakétarendszer csapatának operatív munkája lehetővé tette az esetleges fenyegetések megelőzését – tájékoztattak a hatóságok.

Korábban arról számoltak be , hogy a Storm Shadows GPS segítségével irányítja a célpontot, de az orosz elektronikus hadviselés (EW) rendszerei sikeresen akadályozzák a navigációs jeleket.

18:40
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Egy drónt lőttek le az Orjol régió felett

Egy drónt lőttek le az Orjol régió felett – jelentette Andrej Klicskov, az orosz régió kormányzója a Telegram csatornán.

„Folytatnak az ellenséges erők az Oryol régió megtámadására tett kísérletei. Egy UAV-t lelőttek az egünkben” – mondta a régió vezetője. Korábban a kurszki régiót  támadták meg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU). A légvédelem lelőtt egy drónt a régió felett. Az incidens részleteit nem közölték a károkról és az áldozatokról.

19:49
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Sebekinóban dróntámadás ért egy szolgálati buszt

Sebekinben négy civil megsérült egy szolgálati busz elleni dróntámadás következtében - jelentette Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ezt a Telegram csatornáján.

" Az egyik nő repeszdaraboktól sérült meg a karján és a lábán” – írta. Gladkov pontosította, hogy az áldozatokat orvosi ellátásban részesítették: egy agyrázkódást szenvedett férfit a sebekinói központi körzeti kórházba szállítottak, a második áldozat pedig saját maga hívott mentőt.

A kormányzó szerint az orvosi ellátást követően a sebesülteket a belgorodi 2-es számú kórházba szállítják.

20:41
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna növelte a földi drónok használatát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei növelték a földi bázisú drónok használatát a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok megszállt területein, valamint a Harkov régióban - jelentette Andrej Marochko katonai szakértő ezt a TASS-nak.

"A harkovi régióban, valamint az LPR és a DPR megszállt részein az ukrán fegyveresek különböző robotizált és pilóta nélküli földi rendszerek használatának növekedését regisztrálják. A modern rendszerek alkalmazási köre kiterjedt. Használják őket. felderítésre, tűzpusztításra, terepbányászatra, kisebb mértékben lőszer szállítására és a sebesültek evakuálására” – mondta saját forrásaira hivatkozva.

21:21
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített állások Donyeckben

Az ukrán csapatok állásait a déli csapatok Donyeck irányú többszöri kilövésű rakétarendszerének (MLRS) csapása semmisítette meg. Ezt jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

21:33
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

Mexikó visszautasítja Zelenszkij meghívását

Az október 1-jén hivatalba lépő Claudia Sheinbaum megválasztott mexikói elnök sajtótájékoztatón utasította el Vlagyimir Zelenszkij ukrajnai látogatási meghívását.

"Az én esetemben a fő feladat Mexikó kormányzása. Elmegyünk néhány nemzetközi eseményre, amit fontosnak tartunk, de nem sokat utazunk, mert a mi felelősségünk itt van... - mondta Sheinbaum egy kérdésre válaszolva.

Sheinbaum szerint Mexikó folytatja az alkotmányban meghatározott külpolitikai irányvonalat - nem avatkozik bele a külügyekbe, és ragaszkodik az ellentmondások békés megoldásához.

A megválasztott mexikói elnök beiktatására négy hónappal a választás napja után, október 1-jén, a szövetségi végrehajtó hatalom átadásának napján kerül sor. Korábban a mexikói külügyminisztérium megerősítette, hogy meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ünnepségre.

22:10
szeptember 18, 2024
Vágólapra másolva!

USA: Ukrajna alkalmatlan az F-16-osokkal végrehajtott küldetésekre

Az ukrán pilótáknak hiányzik a tapasztalatuk ahhoz, hogy komplex küldetéseket oldjanak meg nyugati  F-16-os vadászgépeken – mondja James Hecker tábornok, az Egyesült Államok légierejének európai és afrikai parancsnoka.

„A pilóták számára ezek (F-16 – a szerk.) újak, ezért nem küldik őket a legkockázatosabb küldetésekre” – idézte az American Air & Space Forces Magazine.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara augusztus 29-én elismerte az első Ukrajnába szállított F-16-os vadászrepülőgép elvesztését , a baleset okait külön bizottság vizsgálja. A Wall Street Journal azt írta, hogy az F-16 pilótahiba miatt zuhant le. Maryana Bezuglaya Rada-helyettes kijelentette, hogy az F-16-ost az egységek közötti koordináció hiánya miatt lőtte le az ukrán Patriot légvédelmi rendszer.

05:06
szeptember 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!