Tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut

Tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.
Fotó: JACK GUEZ / AFP
Vágólapra másolva!
Vasárnap Tel-Aviv központjában több százezer fős tömegtüntetés zajlott. Az emberek a Hamásszal való túszalku megkötését követelték. Ezen kívül más izraeli városokban is több ezres demonstrációk voltak. A szakszervezetek szövetsége hétfőre általános sztrájkot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este Tel-Avivban rekord létszámú tömeg gyűlt össze, amely a tavaly októberi háború kitörése óta a legnagyobb volt. A szervezők szerint országszerte 700 ezer ember vonult utcára, a tel-avivi megmozduláson pedig 550 ezer résztvevőt számláltak.

Sok helyen feszültségek alakultak ki a rendőrök és a tüntetők között, több demonstrálót őrizetbe vettek.

Tel-Avivban hat koporsót helyeztek a színpadra, hogy emlékezzenek a csütörtökön és pénteken meggyilkolt hat újabb túszra. 

A tömeg azt skandálta, hogy nem hagyják cserben a Hamász által elrabolt embereket. A beszédek alatt a szónokokat gyakran pfujolták, amikor a kormány tagjait említették.

Vasárnap este Tel-Avivban rekord létszámú tömeg gyűlt össze, amely a tavaly októberi háború kitörése óta a legnagyobb volt.
Fotó: AFP / JACK GUEZ / AFP

A tel-avivi rendezvényen az elraboltak családtagjai, Lior Szimha, a kibucmozgalom főtitkára és Arnon Bar-David, a Hisztadrut, az izraeli szakszervezeti szövetség elnöke léptek fel.

A zsidók nem hagynak cserben zsidókat, nem lehet, hogy gyermekeink politikai érdekek miatt meghaljanak az alagutakban 

– mondta a szakszervezeti elnök, és általános sztrájkot hirdetett hétfőre a túszalku megkötéséért.

Az egész államban leáll a munka holnap reggel hat órától. Mindenütt, az Egged és Dan busztársaságnál, reggel nyolctól a repülőtéren is, beleértve a kikötőket, gyárakat, önkormányzatokat és hivatalokat. Az egész gazdaság leáll holnapra. Azt várom, hogy Izrael minden munkahelye, a magán- és a közszféra csatlakozzon a szolidaritási sztrájkhoz, és egyesüljön azon felhívás érdekében, hogy hazahozzuk fiainkat és lányainkat 

– közölte a szakszervezeti vezető.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormány esti ülésén kijelentette, hogy a túszok meggyilkolása ellenére sem szándékozik lemondani az egyiptomi határ menti philadelphiai tengely izraeli ellenőrzéséről, amely jelenleg a túszalku legnagyobb akadályát jelenti.

Joáv Galant védelmi miniszter az ülésen úgy vélekedett, hogy a kabinet döntése, miszerint Izrael a túszok élete árán is fenntartja a philadelphiai tengelyen való jelenlétét, súlyos tévedés - számolt be róla a Magyar Nemzet.

Tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.
Fotó: AFP / Jack GUEZ / AFP

A magánvállalatok jelentős része is csatlakozott a sztrájkhoz

Izraelben a magánvállalatok jelentős része csatlakozott a szakszervezeti sztrájkhoz, melyet a Hisztadrut szakszervezet elnöke a vasárnap esti tel-avivi tüntetésen hirdetett meg, hogy a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok hazahozatalát követeljék. Csatlakozott a Big, az Ofer, a G nevű bevásárlóközpont-hálózat és a Sarona Market Tel-Avivban, az Azrieli-csoport viszont az egyes üzletekre bízza, hogy kinyitnak-e a a sztrájk napján.

A munkabeszüntetés mellett döntöttek a bankok, a minisztériumok és számos high-tech cég, a Dan Hotels hálózat pedig bejelentette, hogy bezárja foglalási központját.

A kétszáz legnagyobb izraeli vállalkozást tartalmazó üzleti fórum cégszövetség tagjai szintén közölték, hogy nem veszik fel hétfőn a munkát. 

Felszólítottuk a kormányt, hogy állapodjon meg a túszok hazahozataláról, de nem történt semmi. Ma szintet lépünk a harcban

– jelentette ki a Harel Vízel, a csoporthoz tartozó Fox nevű üzletlánc vezetője. 

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren a sztrájk meghirdetése után hosszú sorok alakultak ki, a Hisztadrut szerint felfüggesztették a felszállásokat, de a légitársaságok és a repülőtéri hatóság szerint jelenleg csak késésekről van szó, mert reggel 8-tól 10 óráig nem indultak gépek, és az alkalmazottak nem foglalkoztak a poggyászokkal. 

Az érkezések egyelőre zavartalanok. A reptéri sztrájk délelőtt tízkor véget ért.

Nationwide strike underway as Israel demands immediate prisoner exchange deal with Hamas
Tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A pedagógus szakszervezet az óvodák bezárásáról döntött, az iskolák részben működnek 11:45-ig. 

A középiskolák bérviták miatt már vasárnap sem kezdték meg a tanítást, és a kutató egyetemek, valamint a Reichman magánegyetem és szinte minden főiskola és más felsőoktatási intézmény is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. 

A helyi önkormányzatok egy része nem sztrájkol, de nem dolgoznak olyan nagyobb városokban, mint Tel-Aviv, Haifa. Zárva vannak a kikötők, és a kórházak szombati munkarend szerint működnek.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére a pénzügyminisztérium a sztrájk megtiltását kérte a munkaügyi bírósághoz benyújtott petícióban. A kérelem szerint a munkabeszüntetést minden előzetes értesítés nélkül, 

jogszerű munkaügyi vita bejelentése nélkül hirdették meg azzal a céllal, hogy megváltoztassák az izraeli kormány politikáját

az elrabolt túszok ügyében, és annak szerintük nincs köze a joghoz és a munkához.

Júniusban arról is beszámoltunk, hogy egy palesztin újságíró túszként tartott fogva a Gázai övezetben fekvő Nuszeirát menekülttáborban három izraeli férfit.

Ahogy korábban megírtuk, a Hamász által Gázában túszként fogva tartott öt izraeli katonanő családjai egy olyan videót tettek közzé májusban, mely a lányok október 7-i terrortámadás során történt elrablásuk során készült és összevágott, testkamerákból és okostelefonokból felvett anyagokból áll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!