A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Sószórók nyugdíjban<br/>

Vágólapra másolva!
Az emberi testben a nátrium - melyet nagyrészt a sófogyasztásból nyerünk - fontos szerepet játszik a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában. A túl sok só fogyasztása és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye között szoros kapcsolat van, így a betegség sokaknál megelőzhető lenne, ha kevesebb sót fogyasztanának.
Vágólapra másolva!

Azt nem tudjuk megmondani, hogy kinek lesz magas a vérnyomása, ha túl sok sót fogyaszt, de különböző tanulmányok azt bizonyítják, hogy a túlzott sófogyasztás kapcsolatba hozható a magas vérnyomással. A kevesebb só vagy nátrium fogyasztása azonban senkinek sem árt, így mindenkinek ajánlható, aki egészséges akar maradni.
Jelenleg a sófogyasztás és az egészségi állapot közötti összefüggést leginkább a magas vérnyomással tudjuk bizonyítani. A túlzott sófogyasztás következményeként a vizelet több kálciumot választ ki. Ha kevesebb sót eszünk, a csontok kálciumvesztesége is kisebb lesz. A magas kálciumveszteség a csontritkulás és a csonttörések kockázatát növeli.

A só a legtöbb feldolgozott ételben megtalálható

A só (nátrium-klorid) a leggyakoribb forrása az élelmiszerekben fellelhető nátriumnak, az élelmiszerek önmagukban nagyon kevés sót tartalmaznak. A szervezetbe a só nagy része az iparilag vagy otthon feldolgozott élelmiszerekből, ételekből kerül. A receptekhez asztali sót, sós alaplevet vagy mártást, esetleg valamilyen nagyon sós adalékanyagot - mint például a szójaszósz - írnak elő; a só nemcsak ízesítésre, de tartósításra is szolgál. Nem minden étel érződik sósnak, amelyhez sós adalékanyagot adnak. A legtöbben közvetlenül a fogyasztás előtt sózzák az ételt, gyakran automatikusan, még azelőtt, hogy egyáltalán megkóstolták volna. Csökkenthetjük a sófogyasztást, ha fokozatosan kevesebb sót használunk az ételek ízesítésére.

Okozhat-e problémát a sófogyasztás csökkentése?

Ha Ön valamilyen krónikus egészségügyi probléma miatt orvosi kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosát, csökkentheti-e a sófogyasztását.
Vannak jóddal, sőt újabban fluorral dúsított sófajták. Ha jódszükségletét ilyen sóval elégíti ki, akkor jó tudni, hogy egy negyed teáskanálnyi jódozott só a napi jódszükséglet több mint felét fedezi.
Az emberi test alkalmazkodásával kompenzálni tudja a kemény fizikai munka vagy a forró időjárás okozta túlzott nátriumveszteséget. Ha sófogyasztását megerőltető fizikai tevékenység mellett csökkenteni akarja, ügyeljen rá, hogy fokozatosan csökkentse a bevitt só mennyiségét.

Törekedjen a mértékletes sófogyasztásra!

  • A legtöbb ember túl sok sót eszik, ezért próbálja meg Ön is mérsékelni a só fogyasztását. Egészséges gyerekek és felnőttek nátriumszükségletüket igen kis mennyiségű sóval tudják fedezni, napi valamivel kevesebb, mint fél teáskanálnyi só bőségesen elegendő. Hazánkban egy ember naponta átlagosan 10-12 gramm sót eszik meg (más országokban ez napi 6-7 gramm), az ajánlott napi bevitel kétszeresét. Az életben maradáshoz pedig 1,5 gramm is elegendő.
  • A tápanyagtáblázaton keresse ki és részesítse előnyben a nátriumban szegény élelmiszereket az erősen sózott ételféleségekkel szemben. Különösen figyeljen a készételekre; például 1 pohár paradicsomlé 6 gramm (!) sót tartalmaz.
  • Az ételek ízesítésére használjon fűszernövényeket, fűszereket és gyümölcsöket. A megszokott sómennyiségnek csak a felét használja.
  • Ha étteremben vagy gyorsbüfében étkezik, olyan ételeket válasszon, amelyeket kevés sóval készítettek.

Vásárláskor

  • Csak friss, só hozzáadása nélkül fagyasztott vagy konzervált, alacsony sótartalmú zöldségeket vegyen.
  • Inkább friss vagy fagyasztott halat, kagylót, baromfit és húst vegyen, mint konzervet vagy feldolgozott készítményt, mert az előbbieknek kisebb a sótartalmuk.
  • Keresse az olyan termékeket, ahol a termékismertetőn ez áll: alacsony nátriumtartalmú, vagy a Szívbarát program emblémáját látja. Ezek általában adagonként 140 mg (a napi érték 5%-a) vagy kevesebb nátriumot tartalmaznak.

Főzés és étkezés otthon

  • Főzéskor vagy étkezéskor egyszerre csak kis mennyiséget adagoljon sóból. Az étel ízének kiemeléséhez a só helyett tanulja meg a fűszerek, fűszernövények alkalmazását. Forró ételben nem lehet érezni igazán, hogy mennyire sós az íz, ahogy hűl az étel, egyre intenzívebben érződik a fűszerezés.
  • Csökkentse az olyan ízesítők, mint a szójaszósz, ketchup, tabasco szósz, mustár, páclé és olajbogyó használatát, mert ezek sótartalma igen magas
  • A sószórót felejtse a szekrényben, vagy akár úgy is csökkentheti a sófogyasztást, hogy a sószórója néhány nyílását eldugaszolja.

További részleteket olvashatnak a MediCentrumban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!