Azt nem tudjuk megmondani, hogy kinek lesz magas a vérnyomása, ha túl sok sót fogyaszt, de különböző tanulmányok azt bizonyítják, hogy a túlzott sófogyasztás kapcsolatba hozható a magas vérnyomással. A kevesebb só vagy nátrium fogyasztása azonban senkinek sem árt, így mindenkinek ajánlható, aki egészséges akar maradni.
Jelenleg a sófogyasztás és az egészségi állapot közötti összefüggést leginkább a magas vérnyomással tudjuk bizonyítani. A túlzott sófogyasztás következményeként a vizelet több kálciumot választ ki. Ha kevesebb sót eszünk, a csontok kálciumvesztesége is kisebb lesz. A magas kálciumveszteség a csontritkulás és a csonttörések kockázatát növeli.
A só a legtöbb feldolgozott ételben megtalálható
A só (nátrium-klorid) a leggyakoribb forrása az élelmiszerekben fellelhető nátriumnak, az élelmiszerek önmagukban nagyon kevés sót tartalmaznak. A szervezetbe a só nagy része az iparilag vagy otthon feldolgozott élelmiszerekből, ételekből kerül. A receptekhez asztali sót, sós alaplevet vagy mártást, esetleg valamilyen nagyon sós adalékanyagot - mint például a szójaszósz - írnak elő; a só nemcsak ízesítésre, de tartósításra is szolgál. Nem minden étel érződik sósnak, amelyhez sós adalékanyagot adnak. A legtöbben közvetlenül a fogyasztás előtt sózzák az ételt, gyakran automatikusan, még azelőtt, hogy egyáltalán megkóstolták volna. Csökkenthetjük a sófogyasztást, ha fokozatosan kevesebb sót használunk az ételek ízesítésére.
Okozhat-e problémát a sófogyasztás csökkentése?
Ha Ön valamilyen krónikus egészségügyi probléma miatt orvosi kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosát, csökkentheti-e a sófogyasztását.
Vannak jóddal, sőt újabban fluorral dúsított sófajták. Ha jódszükségletét ilyen sóval elégíti ki, akkor jó tudni, hogy egy negyed teáskanálnyi jódozott só a napi jódszükséglet több mint felét fedezi.
Az emberi test alkalmazkodásával kompenzálni tudja a kemény fizikai munka vagy a forró időjárás okozta túlzott nátriumveszteséget. Ha sófogyasztását megerőltető fizikai tevékenység mellett csökkenteni akarja, ügyeljen rá, hogy fokozatosan csökkentse a bevitt só mennyiségét.
Törekedjen a mértékletes sófogyasztásra!
Vásárláskor
Főzés és étkezés otthon
További részleteket olvashatnak a MediCentrumban