A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sportoljunk a nehéz napokon is!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- Milyen nőgyógyászati problémát okozhat a nem megfelelően megválasztott testmozgás és terhelés?
- A kismedencei szerveknél (méh, petevezeték, petefészek), amelyek derékmagasságban és a gátizmon vannak felfüggesztve, következményesen okozhat gondot a rossz, nem megfelelő mennyiségű és minőségű edzésmunka. A felkészületlenség, a túlzott terhelés esetén hirtelen vérbőség és izomláz alakulhat ki, ami jóval nehezebben szűnik meg, mint a test egyéb területein. Emellett a gerincből érkező idegek meghúzódhatnak, amelynek deréktáji, illetve alhasi fájdalom lehet a következménye - mondja dr. Fedina Laura szülész-nőgyógyász orvos.

- Mit lehet ez ellen tenni?
- A rendszeres és fokozatos terhelés a legfontosabb, hogy a szervezet olyan terhelést kapjon, ami nem állítja leküzdhetetlen feladat elé. Meghatározó a helyesen megválasztott öltözék és a cipő, ugyanis mozgás közben a rázkódás - amelynek következtében még gyulladás is kialakulhat - elkerülhetetlen. Ezért nem mindegy, mit viselünk. A keményebb talajon, mint például a beton, az állandó rázás még fokozottabban jelentkezik. A megfázást és felfázást is igyekezni kell elkerülni, ebben nagy segítséget jelent az időjárásnak megfelelő, helyes öltözködés.

- Ajánlott-e a menstruáció ideje alatt a sportolás?
- A menstruáció első két napján, ha nem is hagyjuk ki az edzést, érdemes a mennyiséget csökkenteni. Ebben a néhány napban a teljesítmény romlik, ilyenkor nagy az alhasi vérbőség, duzzadtabb, fájdalmasabb ez a terület, a rendszeres rázkódástól a méh nem tud rendesen összehúzódni és ürülni.

- Kerülni kell az uszodát?
- Ha lehet, az első két napban érdemes kihagyni, mivel ilyenkor a méhnyak csatornája tágabb, ezáltal fokozottabban fennáll a különböző bakteriális, gombás fertőzések, valamint az endometriózis kialakulásának veszélye. Ez utóbbi esetén, a méh nyálkahártyáján lévő szigetek nem a normális irányba, kifelé, hanem a petevezetékbe és a hasüregbe kerülhetnek, ahol agresszívan, gyorsan elszaporodnak, és ugyanúgy viselkednek, mintha a méh belsejében lennének, megduzzadnak, átalakulnak, lelökődnek. A gond csak az, hogy innét nem tudnak hova lelökődni és kiürülni, így csomócskák, vérrel teli ciszták alakulhatnak ki, amelynek többek között fájdalom, székelési inger, szexuális problémák, meddőség lehet a következménye.

- Milyen eszközökkel lehet megelőzni a fertőzéseket?
- A szervezet saját védelmi rendszerét kell egészségesen tartani, ha azzal minden rendben, nincs veszedelem. A hüvely védekezéséért a tejsav-baktériumflóra a felelős, mert a tejsav akadályozza meg a gombák, baktériumok szaporodását. Érdemes odafigyelni uszodák esetében, hogy a víz kezelt, megfelelő pH-értékű-e.

- Mennyire viseli meg a nőket pszichésen a szervezetükben zajló folyamat?
- Azt mondják, hogy a nők "mozgó petefészkek", mert ennek a szervnek az állapota nagyon befolyásolja viselkedésüket. A menses után teljesítőképességük maximálisra emelkedik, és a középidőig így is marad, majd a 21-22. nap környékén romlani kezd. Ilyenkor idegesség, ingerültség, dührohamok, hirtelen kitörések, sírások, gyors hangulatváltások jellemezhetik őket. Ezt premenstruációs szindrómának nevezzük.

- A kismamák számára engedélyezett a sport?
- Az extrém sportokat ilyenkor érdemes félretenni, de amit előtte is űzött valaki, azt nyugodtan folytathatja addig, amíg jólesik neki; tehát a futás természetesen engedett, sőt, ajánlott. Szülés után körülbelül 6 hét a teljes gyógyulás, ezt követően szabad a korábbi tevékenységet folytatni, de természetesen fokozatosan kell visszaállni. Fontos és nem csak a kismamák számára: semmit ne vigyünk túlzásba! Ne legyen se túl kevés, se túl sok, se túl könnyű, se túl nehéz, és csak annyi, amennyi jólesik, amitől jól érezzük magunkat. Ezt figyelembe véve alapos bemelegítés után bármilyen sportot űzhetünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!