Segíthet a hormonpótlás és a potenciatabletta

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A férfiklimax jelenségével foglalkozó tudományos ismeretek nem olyan kiterjedtek és bőségesek, mint a női hormonális változást illetően. Ennek oka talán az, hogy a női menopauza - a ciklus elmaradása - sokkal "szembetűnőbb" és drasztikusabb tünetekkel jár.

Mind a női, mind a férfi egészséges szervezetben nemi hormonok termelődnek, melyek testünk különböző pontjain hatnak, befolyásolva ezzel a szervezet működését. Életünk egyes stádiumaiban más és más szerepük van a fenti hormonoknak. Újszülött- és gyermekkorban a nemi jelleg kifejlődésében, később a normális nemi élet biztosításában játszanak fontos szerepet. Ezen régről ismert hatások mellett az utóbbi időben egyre több szó esik a nemi hormonok egyéb, első ránézésre másodlagosnak tűnő hatásáról, melyek észrevétlenül átszövik mindennapi életünket. Inkább a hiányuk által okozott tünetek lesznek szembetűnők, mint maguk a kifejtett hatások.

A férfiaknál 55 éves kor körül csökkenni kezd a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje. Ezzel párhuzamosan számos változás megy végbe az életükben. Természetesen a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek azonos időben és erősséggel. Van, aki észre sem veszi a változást, míg mások életében komoly törést okoz ennek megjelenése.

Nem is hinnénk, hogy a férfiklimax során megélt pszichés és életvezetési változások milyen hosszú sora tulajdonítható közvetlenül a fent említett hormonszintváltozásnak: csökken a nemi vágy, a fizikai teljesítőképesség, és számos vegetatív idegrendszeri tünet észlelhető. A libidó csökkenése csak az egyik "fájdalmas" oldala a nemi élet változásának. Talán még kellemetlenebb az ún. androgén impotencia. Ez nem az erekció teljes hiányát jelenti, hanem az időszakosan bekövetkező kudarcokat, melyek igencsak frusztrálók, befolyásolják az egyén önbecsülését, általános hangulatát. A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését is összefüggésbe hozzák a hormonális változásokkal. Ezenkívül számos "megmagyarázhatatlan" vegetatív tünet jelentkezhet: levertség, fejfájás, szívdobogásérzés, különböző emésztési problémák, gyomortáji bizonytalan fájdalmak stb. A férfiklimax tüneteinek átvészelésében sokat segíthet az életmódbeli változtatás, a fizikai állóképességnek megfelelő rendszeres testmozgás.

A fent vázolt tünetek definiálása és a hormonfüggőség kiderítése azonban magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy a hormonok mesterséges pótlásával csökkentsük a szimptómák okozta kellemetlenségeket. Már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, hormonkészítmények, amelyekkel szájon át adagolva lehet pótolni a hiányzó hormonokat, vagy amelyekkel a herék saját férfihormon-termelését lehet serkenteni. Az androgén hormonkészítmények veszélye azonban, hogy adagolásuk mellett megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata, és számos mellékhatást is előidézhetnek. Ezért az androgén készítményeket csak urológus szakorvos szoros kontrollja mellett lehet alkalmazni.
Mindazonáltal az eredmények biztatóak, jól megválasztott indikáció és mértékletes adagolás esetén sokat enyhíthet az ötvenes éveibe lépő urak intim problémáin.

* * *

Hétvégi potenciatablettát ígérnek a kutatók

A sildenafil nevű hatóanyagot tartalmazó kék tabletta három évvel ezelőtti diadala után az apomorphin bővítette az impotencia kezelésének lehetőségeit. A merevedési zavarral küszködő férfiak számára azonban most egészen más remények csillannak fel: a "hétvégi pirula".

A tabletta gyártói szerint a szert pénteken este kell csak bevenni és nem lesz gond az egész hétvégén. Az Eli Lilly amerikai farmakológiai konszern és az Icos német biotechnológiai közös vállalkozásában fejleszti a tardanafil nevű hatóanyagú tablettát, amely a sildenafilhoz hasonlóan biztosítja a férfiak szexuális képességeit, csakhogy az eddiginél jóval hosszabb időn át.

A "hétvégi potenciatabletta" forgalmazását előreláthatólag 2002-ben engedélyezik majd az Egyesült Államokban. Mivel kisebb mennyiségben lesz adagolható, mint a közismert kék tabletta, kevesebb mellékhatással számolnak szedésekor. Az előzetes klinikai vizsgálatok szerint a bevétel után már 30-40 perc múlva hatásos a tardanafil tabletta.

Jelenleg a leggyorsabban - a bevételtől számított 10-20 perc után - ható potencianövelő szer az apomorphin, amelynek hatása mintegy két-két és fél órán át tart.
Az apomorphin hatóanyagú tabletta jelenleg Európában még nem kapható, engedélyezését ez év második felére várják. Ez a tabletta a kék tablettától teljesen eltérő módon kezeli az erekciós problémákat: míg a kék tabletta hatóanyaga, a sildenafil az izomzat ellazításával segíti elő a pénisz merevedését, az új szer hatóanyaga, az apomorphin-hidroklorid az agyra, a dopamin receptorokra hat, s így stimulálja a merevedést.
Hatását a kék tablettánál jóval gyorsabban fejti ki, s azok is szedhetik, akik krónikus szívbetegségben szenvednek, és gyógyszert szednek. A gyógyszer hatóanyaga már régebben ismert, s eddig a Parkinson-kór kezelésére használták.

Ajánlat
Andrológia.hu
Dr. Török Alexander urológus szakorvos, uro-szexológus honlapja
Andropause.com
Férfiak változó korban; az oldalon segítő információkat, életmód tanácsokat találnak.
Andropauza-teszt férfiaknak
A kérdések segítenek eldönteni, hogy szüksége van-e kezelésekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!