Képernyő előtt egész nap

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A számítógép használata - életünk számos egyéb területe mellett - forradalmasította az irodai munkát is. A maximális vizuális munkavégző képesség két alapvető feltételcsoport együttes fennállásától várható: egyrészt a dolgozó - a szem és a látópályák tökéletes struktúrájának hibátlan működésén alapuló - jó anatómiai és pszichofizikai állapotától, másrészt a munkaadó által biztosított optimális munkakörülmények együttesétől.

Bizonyos egészségügyi problémákkal küszködő embereknek ajánlatos kerülni a komputer használatát, például epilepszia, fejremegéssel járó betegségek, szemteke-rezgés, krónikus szemgyulladások bizonyos fajtái, nagyfokú asztigmiás fénytörésű szemek, bizonyos, a szemizom egyensúlyának zavaraival járó állapotok esetén, valamint akkor, ha a kétszemes látásélesség 0,7-nél kisebb értékű. Az esetleges károsodások felismerése érdekében, különösen, ha már korábban is voltak látási zavarok, javasolt a munkavállalók rendszeres szemészeti szakvizsgálata. A tünetek többfélék lehetnek: például szemégés, szemfáradtság, kötőhártya-vörösség, szárazságérzet, betűk összefolyása, fejfájás, a szemhéjszéli bőr vörössége vagy gyulladása, szúró érzés vagy könnyezés.

A számítógép praktikus elhelyezése

A munkáltató optimálisan kialakított munkahelyek létrehozásával védheti munkatársát. Speciális munkaegészségügyi követelmény a képernyő csökkentett sugárzásszintje, a 20 fokos látószög alatti elhelyezése, a fényforrásoktól, fényvisszaverő felületektől való mentessége, illetve - több képernyő esetén - a tükröződés elkerülése. Lényeges, hogy az ablakot megfelelő fényvédővel (redőny) lássák el, s az is, hogy a monitoron megjelenő képek stabilak legyenek. A számítógép-használat szüneteiben ajánlott a képernyőkímélő program futtatása. Az egyéb munkaeszközök fényességét a minimálisra kell csökkenteni.

A monitor legyen mintegy 80 centiméterre a szemtől, így a centrális látótéren belül helyezkedik el a teljes terület, s ezáltal a jelazonosítás és a felismerés is gyorsabb. Ilyen esetben a megfigyeléshez csak a tekintet áthelyezésére s nem a fej mozgatására van szükség. A monitort érdemes az ablakokra merőlegesen elhelyezni, biztosítani kell a kéz, a kar és a hát megfelelő megtámasztását is. Az ideális hőmérséklet 21-23 fok. A relatív páratartalom mértéke lehetőleg ne haladja meg a 45-55 százalékot. A munkahely megvilágításának intenzitása 300-500 lux esetén ideális, árnyékolt fénycsövek és búrával védett izzólámpák mellett.

A számítógéppel dolgozó viselhet a szemorvos által felírt szemüveget. Tevékenysége közben körülbelül 10 percenként tudatosan pislogjon, illetve nézzen a szoba egy távolabbi pontjára, ezáltal oldhatja az esetleges görcsös izomtónust. Óránként érdemes elvégeznie azt a számítógépes tornagyakorlat-sorozatot, amely ellazítja a szem, a nyak, a vállöv és a felső végtag izmait. Panaszok esetén feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

A téma kapcsán hasznos lehet eloszlatni egy (a technikai fejlődés korábbi szakaszából származó) tévhitet: a mai korszerű televíziós készülékek használatakor a nézőt nem fenyegeti semmiféle szemészeti károsodás. Csupán súlyos szemgyulladások esetén kell - átmenetileg - kerülni a tévénézést, a fény gyulladásfokozó tulajdonsága miatt.


Dr. Wix Katalin szemész

Ajánlat

A látás és a monitorok
Az Optika magazin tanácsai képernyő előtt dolgozóknak

A számítógép és a szem
Avagy mennyire is erőltetjük meg szemünket a számítógép használatával?

Korábban

Tornázzon napközben!
Hét egyszerű lazító és nyújtó gyakorlatot ajánlunk, melyet az íróasztalnál ülve végezhetünk el.

Szembetűnő ártalmak
Talán a legsűrűbben előforduló szembetegség a kötőhártya-gyulladás, amelynek számos kiváltó oka lehet.

A színes szemüveglencsék veszélyeztetik a közlekedőket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!