A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A rendszeres teaivók csontjai erősebbek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatási eredménynek jelentős közegészségügyi haszna lehet, hisz az oszteoporózis (csontritkulás) miatt bekövetkező öregkori csonttörések már eddig is súlyos gondot jelentettek az időseknek és az egészségügyi ellátó hálózatnak; s félő, hogy ez a helyzet romlani fog, ahogy nő a várható átlagos életkor s ezzel az idősek aránya a lakosságban.

Az Amerikai Egyesült Államokban például az 50 évesnél idősebb népesség közel 50 százalékát érinti a csontritkulás. Az oszteoporózis egyik tipikus következményének, az időskori combnyaktöréseknek a száma, amely 1990-ben világszerte 1,7 millió volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint 2050-re 6,3 millióra emelkedhet.

A tea fluoridokat és az ösztrogénekhez hasonló flavonoidokat tartalmaz - mindkét vegyületcsoportnak szerepe van a csontsűrűség megőrzésében -, olvasható a tudományos közleményben.

A tajvani kutatók 1037 - felerészben átlagos, felerészben "erős" teaivó körében - rendszeresen mérték a testtömeget, a csontsűrűséget, és megfigyelték az életmódnak a csontbetegség szempontjából jelentős elemeit. Azoknál a személyeknél, akik legalább tíz éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát fogyasztottak, a csontsűrűség átlagosan 6,2 százalékkal volt nagyobb, mint a teát kerülő vagy csak rendszertelenül kortyolgató személyeknél; a hatéves erős teázó múlttal rendelkezők esetében 2,3 százalékkal nagyobb csontsűrűség volt kimutatható.

Dr. Meir Stampfer, a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa figyelemre méltónak nevezte a tajvani eredményeket, de hangsúlyozta: még további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ez az eredmény orvosi ajánlásra vezessen. Addig a tea megmarad egyszerű élvezeti cikknek, amelyet az ember az ízéért és élénkítő hatásáért fogyaszt.

Ajánlat
Osteoporosis-betegek Magyarországi Egyesülete
Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság

Korábban

A csontritkulás világnapján a megelőzésről
Láthatatlan betegség - A magyarországi csontritkulás projekt helyzetéről
Egy csésze zöld tea - A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!