Az ülés művészete

Vágólapra másolva!
Ha munkád az íróasztalhoz köt, különösen nagy hasznát veszed a következő zen-gyakorlatoknak, melyek az ülés helyes testtartásán alapulnak. Az ülés művészetének elsajátítása nem csak a gerincednek kiváló, segíti a testnek ellazulni, szellemi erődet pedig megsokszorozza.
Vágólapra másolva!

- Üljünk le egy székre vagy földre egy párna elülső felére.

- Úgy helyezzük el a lábunkat, ahogy nekünk a legkényelmesebb (a képeken). Ülhetünk a lábunkat magunk elé húzva is, de bizonyosodjunk meg arról, hogy a súlyunk három ponton oszlik el: a két térdünkön (a talajon) és az ülepünkön (a párnán). Ha a székre ülünk, a térdünket vállszélességben nyissuk szét, és teljes talppal érjünk a talajhoz.

Forrás: fitt.infoForrás: fitt.info


- Húzzuk ki a hátunkat, hogy a gerincünk függőleges legyen, és az egyensúlyunk az altestünkre essen. Lazuljunk el, düllesszük ki a mellkasunkat, biccentsük egy kicsit előre a fejünket, hogy az is függőlegesen álljon (ne hajoljon se előre, se hátra, se oldalra). Billegjünk finoman balról jobbra, amíg magától el nem érünk a nyugalmi ponthoz.

- Tekintetünket szegezzük a talajra úgy 1-2 méterre magunk előtt, és a szemünket, ha lehet, tartsuk félig nyitva. Ha becsukjuk a szemünket, lehet, hogy ábrándozni vagy képzelegni kezdünk. Vannak, akik jobban szeretik csukva tartani a szemüket, és ez is megfelelő.

- Zárjuk össze az ajkunkat és a fogsorunkat, a nyelvünk a szájpadláshoz érve pihenjen.

- Kezünket helyezzük az ölünkbe. A két hüvelykujjunk hegye érjen össze, és képezzen egy oválist a többi ujjal együtt. Ez a zazen mudrája, amelyben a mindenség egyesül. A kisujjunkat támasszuk neki a hasunknak a köldök alatt 5-10 centiméterre. Ez a mudra harmonizálja a súlypontunkat.

- Vegyünk 1-2 mély levegőt, és fújjuk ki. Hagyjuk, hogy a légzésünk beálljon a természetes ritmusába. Megfelelő testhelyzetben a levegő automatikusan a hasba áramlik.

- Üljünk nyugodtan, és figyeljünk a lélegzetünkre. Amikor elkalandozik a figyelmünk, irányítsuk vissza a légzésre, ahányszor csak szükséges!

- Legyünk teljesen, alapvetően jelen, amennyire csak tőlünk telik. A zazen ülés végén finoman ismét kezdjünk himbálózni jobbról balra. Nyújtóztassuk ki a lábunkat, hadd térjen vissza belé az erő, mielőtt felállunk.

Fitt-tipp

- Gyakoroljunk mindennap 10-15 percet (vagy többet), és felfedezhetjük az élet erejét.
- A zen egyes irányzataiban az is elfogadott, ha becsukjuk a szemünket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!