Madonna amerikai énekesnő 49 évesen bátran harcba szállhat a nála 15-20 évvel fiatalabbakkal: hajlékony, egészséges, egyetlen gramm felesleg sincs rajta, ráadásul, ha turnézni indul, hétről-hétre több órás koncerteket csinál végig, az időzónák közötti repkedés legcsekélyebb nyoma nélkül. Természetesen a híresség rengeteget sportol, és a plasztikai sebészektől is megkap minden "segítséget", de ő mégis arra esküszik, hogy a táplálkozásának köszönheti nagyszerű erőnlétét és tökéletes egészségét.
Az énekesnő a makrobiotikus étrend híve - ennek az életmódnak a követője például Gwyneth Paltrow Oscar-díjas színésznő és Boy George zenész is -, és azt vallja: a természetes, különös gonddal megválogatott és elkészített táplálékok meghosszabbíthatják az életét és segítenek megőrizni az egészségét.
Mi a makrobiotika?
A makrobiotika (a szó jelentése: hosszú élet) egy olyan étkezési elv és életmódrendszer, amely azon alapul, hogy az életben minden energia - így azok az élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök, sőt, még a "tűz" is, amivel elkészítjük a táplálékunkat, befolyásolja az életünket, az egészségünket és a boldogságunkat.
A makrobiotika szerint ha teljesértékű és jó minőségű ételeket eszünk, sokkal hosszabb ideig élhetünk, ráadásul segítségével kigyógyulhatunk bizonyos halálos betegségekből is. A makrobiotikus étrend hívei szerint a legfontosabb, hogy az étkezés során is megteremtsük az életben oly fontos harmóniát: nemcsak arra kell odafigyelni, hogy milyen évszak van, vagy honnan származik az adott élelmiszer, de arra is, milyen "minőségű" az adott étel (jin vagy jang), és ki az, aki megeszi majd.
A makrobiotika története
A makrobiotikát először Hippokratész görög orvos említi egy írásában: az ókori tudós azoknak az embereknek az életmódjára használja ezt a kifejezést, akik tudják, mit kell ahhoz tenniük, hogy egészségesek és hosszú életűek legyenek. Ő volt az első, aki kijelentette, "az ember legfőbb gyógyszere és a betegségek elsődleges okozója a táplálék".
Mit esznek a makrobiotika hívei? A reggeli miszóleves. Minden étkezésnél a tányéron kell lennie valamilyen teljes kiőrlésű gabonának, alul és felül növő zöldségnek (pl. hagyma, sárgarépa, illetve brokkoli, káposzta), és valamilyen hüvelyesnek, amely ellátja a szervezetet jó minőségű növényi fehérjével. Az egészet általában kiegészítik valamilyen pirított maggal (szezámmag, tökmag stb.). Desszert nem kerül mindennap az asztalra, de ha igen, általában valamilyen főtt vagy sült gyümölcs (leginkább az éghajlatnak és az idénynek megfelelőek, pl. alma, körte, szilva, cseresznye). Ha megszomjaznak, ásványvizet vagy bancha-teát isznak. Nagyon fontos, hogy minden egyes falatot alaposan megrágjanak. |
A modern makrobiotikát egy, a huszadik század első felében élt japán filozófus, George Ohsawa alkotta meg. Az Európában élő és alkotó filozófus szerint a tökéletes lelki és testi egészséghez nem gyógyszerek kellenek, hanem jó étvágy, mély alvás, jó memória, humorérzék és az elfogadás képessége is. Ohsawa szerint az étrendünkben is a természet rendjét és a "harmóniát" kellene követnünk: azaz olyan módon kellene összeállítani az ételeinket, hogy azokban kiegyensúlyozottan legyen jelen a két alapprincípium, a jin és a jang.
A makrobiotikus étrend igazi elterjesztőjének, és a szabályai megalkotójának Michio Kushit tartják, aki könyvében azt állítja, a makrobiotikus étrenddel meg lehet előzni, sőt gyógyítani is lehet bizonyos súlyos betegségeket. Ehhez azonban az kell, hogy az egészségünk érdekében "lemondjunk" bizonyos mérgekkel és káros anyagokkal teli modern ételekről, és visszatérjünk a természetes, erőt adó élelmiszerekhez.