A lóbab az Óvilág őshonos babja.
Európában és a Közel-Keleten a
történelem előtti idők óta termesztik
és fogyasztják.
A karcsú, sötétzöld színű francia
zöldbab a gall konyha talán legtöbbet
használt főzeléknövénye. Hidegen,
melegen elkészítve, köretnek,
salátának, főételnek egyaránt
népszerű.
A koróbabból leginkább rakott ételeket
készítenek, nemcsak jellegzetes, zamatos íze
miatt kedvelt, de sikeréhez nyilván az is
hozzájárul, hogy nem szükséges
tisztítani, csupán a két végét kell
levágni.
A futóbabnak fiatal, zsenge korában már nem a
kerítésen van a helye - inkább fazekunkba
kívánkozik, mivel édeskésen fanyar íze
miatt kitűnő leves, rakott étel
készíthető belőle. Különösen
zöldpaprikával, paradicsommal kombinálva
kitűnő.
A magyar konyhában a vajbab a legnépszerűbb,
főként levest és főzeléket
készítenek belőle. Konzerválni is a
legalkalmasabb húsos, nedvdús állaga miatt.
Némi betekintést nyerve a zöldbab
változatos családjába, most néhány
jól bevált recept segítségével
győződjünk meg arról, hogy nem
véletlenül tartja rangos helyét a zöldbab a
világ valamennyi konyhájában.
Paprikás vajbab gombával
Hozzávalók: 60 dkg vajbab, 5 cl étolaj, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, borsikafű, pirospaprika, KNORR Delikát ételízesítő
A megtisztított és megmosott vajbabot kb. 2 cm-es
darabokra vágjuk. Egy kevés olajban az apró
kockákra vágott füstölt szalonnát
üvegesre pirítjuk, majd zsírjában a finomra
vágott vöröshagymát megpirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal
felengedjük kevés vízzel. Beletesszük az
összevágott vajbabot, megszórjuk
ételízesítővel, borsikafűvel
ízesítjük, fedő alatt félig puhára
pároljuk.
A megtisztított, jól megmosott gombát cikkekre
szeljük, és kevés forró olajon
roppanós puhára pároljuk. Sóval és
apróra vágott zöldpetrezselyemmel
ízesítjük, majd a vajbabhoz keverjük.
Amikor a vajbab megpuhult, hozzáöntjük a
tejföllel simára kevert lisztet, és még 4-5
percig forraljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor -
Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001 Pántlika
Pincészet
Paradicsomos futóbab olaszosan
Hozzávalók: 60 dkg futóbab, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 40 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, törött bors, oregánó, só
A zsenge futóbab szálkás széleit
lehúzzuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, és
megmossuk. Sós vízben puhára főzzük,
leszűrjük. A kisebb kockákra vágott
füstölt szalonnát megpirítjuk,
beletesszük a finomra vágott
vöröshagymát, és a szalonna
zsírján aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a kemény húsú, cikkekre szelt
paradicsomot, a zúzott fokhagymát.
Törött borssal, oregánóval
fűszerezzük, megsózzuk. A zöldbabot
kivajazott tűzálló tálba tesszük,
ráöntjük a puhára párolódott
paradicsomot. Meghintjük apróra vágott
zöldpetrezselyemmel, és sütőben jól
átforrósítjuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1170 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor -
Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001
Francia zöldbab szalonnába
göngyölve
Hozzávalók: 50 dkg francia zöldbab, 25 dkg bacon szalonna, 3 dkg vaj, törött bors, KNORR Delikát ételízesítő
A francia zöldbabot enyhén ételízesítős vízben roppanós puhára főzzük, majd leszűrjük. Kevés törött borssal megfűszerezzük. A bacon szalonnát hajszálvékony szeletekre vágjuk, minden szeletbe 6-8 zöldbabot teszünk, és a szalonnát szorosan összetekerjük. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, egymás mellé helyezzük benne a göngyölékeket, és forró sütőben szép pirosra sütjük. Roston sült húsok, natúran sütött májszelet kiváló körete lehet, önállóan is fogyasztható.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi
Chardonnay Barrique 1999 Malatinszky Kúria
Nyári zsenge lóbab kreol
módra
Hozzávalók: 80 dkg lóbab, 8 dkg vaj, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg ketchup, 2 evőkanál borecet, 4 dkg mustár, törött bors, só
A zöldbabot ujjnyi darabokra vágjuk, megmossuk. Enyhén sós vízbe téve megfőzzük, ezután leszűrjük. A vajban üvegesre pároljuk a finom, apróra megvágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szép, húsos és kockákra darabolt zöldpaprikát. Amikor a zöldpaprika már roppanós puhára párolódott, belekeverjük a ketchupot, borecettel, mustárral, törött borssal ízesítjük, és megsózzuk. 4-5 percig nem erős tűzön forraljuk, majd belekeverjük a zöldbabot, és még néhány percig együtt pároljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1130 kJ/270 kcal
Ajánlott ital: Balatonakali Kékfrankos 2001 -
Pántlika Pincészet
Mustáros karóbab
Hozzávalók: 80 dkg karóbab, 3 dkg vaj, 20 dkg füstölt hús, 3 dl tejföl, 4 dkg mustár, 12 dkg füstölt sajt, 4 db tojás, KNORR Delikát ételízesítő
A karóbabnak csak a két végét kell
levágni, mivel nem ”szálkás”.
Egészben hagyva enyhén sós vízben
puhára főzzük, majd leszűrve jól
lecsepegtetjük.
Egy megfelelő nagyságú tűzálló
tálat kivajazunk, és beletesszük a
karóbabot. Beborítjuk a ledarált
füstölthússal, leöntjük a
mustárral és kávéskanálnyi
ételízesítővel elkevert tejföllel.
Tetejére helyezzük a vékony szeletekre
vágott sajtot, és ráütjük a
tojásokat. Előmelegített sütőbe toljuk,
és addig sütjük, amíg a tojások
tükörtojásszerűen megsültek. Azonnal,
frissen, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2270 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor -
Bátaapáti Chardonnay Barrique 2000