A zöldbabtól a karóbabig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A lóbab az Óvilág őshonos babja. Európában és a Közel-Keleten a történelem előtti idők óta termesztik és fogyasztják.
A karcsú, sötétzöld színű francia zöldbab a gall konyha talán legtöbbet használt főzeléknövénye. Hidegen, melegen elkészítve, köretnek, salátának, főételnek egyaránt népszerű.

Termesszünk zöldbabot!http://www.balintgazda.hu/szuret/szuret36.htmBálint gazda tanácsaiChilis babhttp://vtv.battanet.hu/recept/010815.htmParasztos rakottbabhttp://www.gjt.bme.hu/~lezo/Bab.htmlBabos pizzabatyuhttp://www.externet.hu/webfazek/vegetari/u19.htmBabos rizshttp://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky140.htmlKáposztás bableveshttp://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/213.htmKülönleges bableveshttp://www.externet.hu/webfazek/vegetari/u4.htmSoproni édes babos réteshttp://www.webcuki.startolj.hu/retes_search.php?id=117Bab, lencse és társaikhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=47500%26tag=1Ebből a szakácskönyvből is főzhet finomatKedvenc kajáidhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30365

A koróbabból leginkább rakott ételeket készítenek, nemcsak jellegzetes, zamatos íze miatt kedvelt, de sikeréhez nyilván az is hozzájárul, hogy nem szükséges tisztítani, csupán a két végét kell levágni.
A futóbabnak fiatal, zsenge korában már nem a kerítésen van a helye - inkább fazekunkba kívánkozik, mivel édeskésen fanyar íze miatt kitűnő leves, rakott étel készíthető belőle. Különösen zöldpaprikával, paradicsommal kombinálva kitűnő.
A magyar konyhában a vajbab a legnépszerűbb, főként levest és főzeléket készítenek belőle. Konzerválni is a legalkalmasabb húsos, nedvdús állaga miatt.
Némi betekintést nyerve a zöldbab változatos családjába, most néhány jól bevált recept segítségével győződjünk meg arról, hogy nem véletlenül tartja rangos helyét a zöldbab a világ valamennyi konyhájában.


Paprikás vajbab gombával

Hozzávalók: 60 dkg vajbab, 5 cl étolaj, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, borsikafű, pirospaprika, KNORR Delikát ételízesítő

Forrás: Magyar Konyha A megtisztított és megmosott vajbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy kevés olajban az apró kockákra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Beletesszük az összevágott vajbabot, megszórjuk ételízesítővel, borsikafűvel ízesítjük, fedő alatt félig puhára pároljuk.
A megtisztított, jól megmosott gombát cikkekre szeljük, és kevés forró olajon roppanós puhára pároljuk. Sóval és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd a vajbabhoz keverjük.
Amikor a vajbab megpuhult, hozzáöntjük a tejföllel simára kevert lisztet, és még 4-5 percig forraljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001 Pántlika Pincészet


Paradicsomos futóbab olaszosan

Hozzávalók: 60 dkg futóbab, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 40 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, törött bors, oregánó, só

Forrás: Magyar Konyha A zsenge futóbab szálkás széleit lehúzzuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, és megmossuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kisebb kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és a szalonna zsírján aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a kemény húsú, cikkekre szelt paradicsomot, a zúzott fokhagymát.
Törött borssal, oregánóval fűszerezzük, megsózzuk. A zöldbabot kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a puhára párolódott paradicsomot. Meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és sütőben jól átforrósítjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1170 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Sauvignon Blanc 2001


Francia zöldbab szalonnába göngyölve

Hozzávalók: 50 dkg francia zöldbab, 25 dkg bacon szalonna, 3 dkg vaj, törött bors, KNORR Delikát ételízesítő

Forrás: Magyar Konyha A francia zöldbabot enyhén ételízesítős vízben roppanós puhára főzzük, majd leszűrjük. Kevés törött borssal megfűszerezzük. A bacon szalonnát hajszálvékony szeletekre vágjuk, minden szeletbe 6-8 zöldbabot teszünk, és a szalonnát szorosan összetekerjük. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, egymás mellé helyezzük benne a göngyölékeket, és forró sütőben szép pirosra sütjük. Roston sült húsok, natúran sütött májszelet kiváló körete lehet, önállóan is fogyasztható.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Siklósi Chardonnay Barrique 1999 Malatinszky Kúria


Nyári zsenge lóbab kreol módra

Hozzávalók: 80 dkg lóbab, 8 dkg vaj, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg ketchup, 2 evőkanál borecet, 4 dkg mustár, törött bors, só

Forrás: ORIGO A zöldbabot ujjnyi darabokra vágjuk, megmossuk. Enyhén sós vízbe téve megfőzzük, ezután leszűrjük. A vajban üvegesre pároljuk a finom, apróra megvágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szép, húsos és kockákra darabolt zöldpaprikát. Amikor a zöldpaprika már roppanós puhára párolódott, belekeverjük a ketchupot, borecettel, mustárral, törött borssal ízesítjük, és megsózzuk. 4-5 percig nem erős tűzön forraljuk, majd belekeverjük a zöldbabot, és még néhány percig együtt pároljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1130 kJ/270 kcal
Ajánlott ital: Balatonakali Kékfrankos 2001 - Pántlika Pincészet


Mustáros karóbab

Hozzávalók: 80 dkg karóbab, 3 dkg vaj, 20 dkg füstölt hús, 3 dl tejföl, 4 dkg mustár, 12 dkg füstölt sajt, 4 db tojás, KNORR Delikát ételízesítő

A karóbabnak csak a két végét kell levágni, mivel nem ”szálkás”. Egészben hagyva enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrve jól lecsepegtetjük.
Egy megfelelő nagyságú tűzálló tálat kivajazunk, és beletesszük a karóbabot. Beborítjuk a ledarált füstölthússal, leöntjük a mustárral és kávéskanálnyi ételízesítővel elkevert tejföllel. Tetejére helyezzük a vékony szeletekre vágott sajtot, és ráütjük a tojásokat. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a tojások tükörtojásszerűen megsültek. Azonnal, frissen, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2270 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Chardonnay Barrique 2000

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!