Nyári saláta
Hozzávalók: 20 dkg saláta mix, 2 db paradicsom, 1 csomag retek, 20 dkg kígyóuborka, 1 db piros kaliforniai paprika, 8 dkg pulykamell sonka, 8 dkg Edámi sajt, 1 evőkanál vörösborecet, 1 kávéskanál mustár, 1 dl olaj, fél csokor petrezselyem zöld, só, cukor, őrölt fehér bors
Az előkészített anyagokat jól megmossuk, a paradicsomot, a retket és a kígyóuborkát vékony szeletekre vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk. Egy keverőtálban az olajból, mustárral, borecettel, sóval cukor vagy édesítőszerrel, fehér borssal, 1 dl vízzel öntetet készítünk, majd a feldarabolt zöldségekkel együtt lazán összekevert saláta mixre öntjük.
A tejére szórjuk a háromszögre vágott pulykamell sonkát, az Edámi sajtot. Hűtőbe tesszük húsz percre.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1500 kJ/359 kcal
Ajánlott ital: Szekszárdi Merlot Rosé
Zsenge karalábéleves csirkemájjal
Hozzávalók: 40 dkg karalábé, 5 dkg vaj, 12 dkg csirkemáj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál ételízesítő, 1 db tojás, fél csokor petrezselyem zöld, só, cukor, őrölt bors
A megtisztított karalábét szép, egyforma kockákra vágjuk. Vajon kevés cukorral, őrölt borssal, ételízesítővel fűszerezve, roppanósra pároljuk. Liszttel megszórjuk, kicsit hevítjük még, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. A tojásból liszttel, csipet sóval csurgatott tésztát készítünk, és a levesbe szaggatjuk. Ezután hozzáadjuk a csirkemáj darabokat is, és még három percig főzzük. A végén a tejszínt és az apóra vágott petrezselyem zöldet is hozzátéve már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1436 kJ/343 kcal
Ajánlott ital: Baltonfelvidéki Sauvignon Blanc
Pulykamellszeletek roston, márványsajtmártással
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell filé, 10 dkg vaj, 20 dkg zöld vagy fehér spárga, 1 csomag zsenge sárgarépa, 40 dkg újburgonya, 10 dkg márványsajt, fél csokor petrezselyem zöld, 2 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, szerecsendió, grill fűszerkeverék
A pulykamellből szelteket vágunk, klopfoljuk, reszelt fokhagymával bedörzsöljük, tálba tesszük és hideg tejet ráöntve egy napig a hűtőben tartjuk. A köreteket megfőzzük, majd vajon átpároljuk, ízesítve sóval, borssal, szerecsendióval. A pácolt pulykamell szeleteket szárazra töröljük, ízesítjük a grill fűszerkeverékkel, majd a hevített olajon pirosra sütjük, és kivesszük. A visszamaradt zsiradékhoz kevés lisztet, reszelt fokhagymát adunk. A fehérborral és a tejszínnel együtt mártássá főzzük, végül belemorzsoljuk a márványsajtot. További sózásra nincsen szükség, hiszen a márványsajt is sós. Tálaláskor a zöldségköretet ízlésesen tányérra helyezzük, és mellétesszük a pulykamell szeleteket. A márványsajtos mártással félig leöntve tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1674 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: Mátraaljai Cserszegi Fűszeres
Rizsfelfújt friss málnaöntettel
Hozzávalók: 16 dkg rizs, 7 dl tej, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, só
Az öntethez: 25 dkg málna, 15 dkg porcukor
A megmosott rizst vaníliás tejben csipetnyi sóval puhára főzzük, majd kihűtjük. Közben a vajat kikeverjük a cukorral és a reszelt citrom héjával ízesítjük. Hozzátesszük a mazsolát, a főtt rizst és a tojásfehérjéből felvert kemény habot, majd lazán összekeverjük. A kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe töltjük. Közepesen forró sütőben megsütjük.
Pihentetjük egy percig, és kockákra vágva, málnaöntettel tálaljuk.
A málnaöntet készítése igen egyszerű. A friss málnát turmixoljuk vagy szitán áttörjük és porcukorral simára keverjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: Full Ruby Portwine